Triangle of Sadness

Triangle of Sadness: van schone schijn tot shit

Triangle of Sadness, de nieuwste film van Zweedse regisseur Ruben Östlund, is vanaf 15 december in Nederlandse bioscopen te zien. De film is al meerdere keren in de prijzen gevallen. Na de wereldpremière bij het Cannes filmfestival kreeg de satirische Triangle of Sadness de Gouden Palm voor de Beste Film. Ook behaalde de film de publieksprijs bij het Parool Film Fest.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Triangle of Sadness

In deze film gaan Carl en Yaya, een jong en beroemd stel modellen, mee op een luxe cruise waarvoor ze niet hoeven te betalen. Yaya is namelijk een influencer, en dus mag het stel mee zolang Yaya de cruise op haar social media promote. De andere passagiers aan boord zijn rijk en excentriek: er is onder andere een Russische oligarch die “shit” verkoopt (waarmee hij duidt op mest) en een ouder Brits stel dat in wapens handelt (zelf zeggen ze trots dat hun producten wereldwijd democratieën in stand houden).

Aan boord worden de passagiers op hun wenken bediend door de jonge, servicegerichte crew. Buiten het zicht van de passagiers wemelt het van de schoonmakers, koks en werktuigkundigen. Hoewel het grotendeels hun verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat alles op het schip soepel verloopt, is het niet de bedoeling dat zij opgemerkt worden door de welgestelde passagiers. Het is net alsof hun aanwezigheid door de organisateurs van de cruise gezien wordt als iets onsmakelijks of beschamends, zoals een vieze vlek op je kleding.

Maar tijdens een van de belangrijkste avonden van de cruise, het kapiteinsdiner, gaat er van alles fout en belanden enkele passagiers en bemanningsleden op een afgelegen eiland, waar ze alles op alles moeten zetten om te overleven. Op het eiland wordt de hiërarchie die aan boord bestond compleet op zijn kop gezet als het duidelijk wordt dat praktische vaardigheden nu het belangrijkste zijn. De rijkelui moeten vechten voor de goedkeuring van een schoonmaakster, die als enige weet hoe je vis vangt, kookt, en vuur maakt.

Triangle of Sadness
Foto: Fredrik Wenzel/Plattform Produktion via Filmdepot

Schone schijn

Triangle of Sadness steekt de draak met types die we allemaal wel kennen, of het nou van Instagram is of uit ons eigen dagelijkse leven. De herkenbare personages op het scherm worden vervolgens compleet uit hun ‘comfort zone” gerukt. Östlund legt op slimme wijze de spanningen in onze wereld bloot, zoals het contrast tussen de haves en de have-nots aan boord van het schip. De arbeiders die achter de schermen alles regelen, mogen alleen tevoorschijn komen als een gast dat specifiek eist. Wanneer er eentje boven het dek aan het werk gaat en ook nog zijn shirt uitdoet, maakt Carl er in paniek een melding van, en voor je het weet wordt de man ontslagen en van het schip verwijderd. Alles moet mooi zijn voor de gasten, en de crew is bereid om alles te geven om dat waar te maken. Voor alle welgestelde passagiers is schoonheid zonder twijfel het belangrijkste in het leven. Des te grappiger is het wanneer ze ermee geconfronteerd worden dat hun werkelijkheid zichzelf niet in stand kan houden. In het wild, waar ze moeten overleven, schrikken ze van het besef dat ze helemaal niet speciaal zijn.

Wat is een Triangle of Sadness

De titel van de film heeft Ruben Östlund uit de beauty-industrie. Toen hij op een feestje was met een vriendin werd die vriendin door een plastische chirurg aangesproken op haar “triangle of sadness”: een rimpel tussen haar wenkbrauwen. Östlund was geïnteresseerd in de obsessie die we tegenwoordig hebben met uiterlijk, en het idee dat innerlijk welzijn daardoor wel eens op de tweede plaats terecht kan komen. Verder werd hij geïnspireerd door de inzichten in de mode-industrie die hij kreeg dankzij zijn partner Sina, die modefotograaf is. Bijvoorbeeld het feit dat mannelijke modellen vaak slechts een derde verdienen van het salaris van een vrouwelijk model. Hij wilde dit soort verschillen verkennen door middel van de personages Carl en Yaya. De economische waarde van schoonheid speelt een belangrijke rol in Triangle of Sadness.

Zweeds, maar in het Engels

Triangle of Sadness is de eerste film van Östlund die in het Engels is. Dat vond hij wel een uitdaging, want er zijn bepaalde nuances die hij in het Zweeds wel snapt en in het Engels niet. Maar de thema’s en scenarios in zijn films ziet Östlund als universeel, en daarom werkt het. Eerder maakte Östlund onder andere de films The Square, Force Majeure (Turist) en Play. Triangle of Sadness is zijn zesde film.

Hier vind je de bioscoopagenda van Triangle of Sadness. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.


Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Vraagje
    Wij hebben de film in de bios gezien, maar we zijn het oneens over het einde van de film.
    Je ziet die ene vrouw met een steen boven de andere vrouw.
    Heeft ze haar nu vermoord of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.