deense serie ride upon the storm

Religie in de hoofdrol in de Deense serie Ride upon the storm (Herrens veje)

Behalve in misdaadseries blinken de Denen toch wel uit in bijzondere dramaseries. De nieuwste Deense serie Ride upon the storm (Herrens veje) is volgens mij bij ons (nog) niet uitgezonden, maar wel verkrijgbaar op dvd. Hij draait om religie en speelt zich af in Denemarken, Nepal en het Midden-Oosten. Dat maakte me al meteen nieuwsgierig. En dan is de hoofdrol ook nog eens weggelegd voor Lars Mikkelsen (o.a. ook te zien in Grow/Alfa), die een priester speelt (en werd bekroond met de internationale Emmy voor beste acteur).

Deense serie Ride Upon The Storm
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Grote levensvragen

De makers van Ride upon the storm (die eerder tekenden voor Borgen) vinden dat religie bespreekbaar moet zijn en zelfs besproken MOET worden om te voorkomen dat we verstrikt raken in dogma’s en fundamentalisme. Dat geldt volgens hen voor elk geloof. En praten over religie betekent ook praten over grote levensvragen. Zo komen in de serie behalve de 10 geboden ook allerlei andere vragen aan bod, zoals

 • Wat is de zin van het leven?
 • Als God zo goed is, waarom laat hij dan zulke slechte dingen gebeuren?
 • Hoe beïnvloedt geloof je leven, waar ter wereld je dan ook woont?
 • Hoe beïnvloedt onze veranderende maatschappij ons geloof en onze normen en waarden?

Hierbij wordt geloven trouwens wel breder genomen dan alleen religie. We geloven namelijk allemaal wel ergens in – of willen graag ergens in geloven om enige houvast te hebben in het leven. De makers wisten dat ze met het maken van deze serie het risico liepen dat er heftig op gereageerd zou worden, maar vonden het juist daarom nodig om hem te maken.

Deense serie Ride Upon The Storm
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

De personages uit de serie

Tot zover het idee achter de serie – en dan nu de personages. Centraal in de serie staan priester  Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) en zijn zoons August en Christian. Johannes is als vader een soort God voor zijn zoons: hij geeft en neemt, heeft lief en bestraft. Hierbij lijkt het voor Johannes wel alsof August (een priester in Kopenhagen die getrouwd is met Emilie) zijn goede kant vertegenwoordigt, en oudste zoon Christan zijn slechte kant- wat hij ook bereikt. Christian ging ooit theologie studeren, maar stopte daarmee, tot groot verdriet van zijn vader. Sindsdien studeert hij bedrijfskunde en psychologie in Kopenhagen.

Johannes kan dan wel teleurgesteld zijn in zijn ene zoon, zelf heeft hij ook zo zijn slechte kanten, zoals drankmisbruik en vreemdgaan. Zijn twee kanten lijken elkaar te versterken: hoe groter zijn misstappen, hoe radicaler hij het Christelijke geloof (zijn leidraad om een goed mens te zijn) predikt. Ook bepaald geen pareltje in zijn gedrag: zijn voorkeur voor August maakt de relatie tussen de twee broers er niet beter op. Ondanks alles is Johannes hard op weg om bisschop van Kopenhagen te worden.

Deense serie Ride Upon The Storm
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Grote veranderingen

Dan gebeurt er van alles: August vertrekt als geestelijke in het leger naar het Midden-Oosten, Christian wordt ervan beschuldigd plagiaat te hebben gepleegd bij het schrijven van zijn scriptie en wordt verliefd op de Libanese Amira, en Johannes lijkt dieper en dieper in een zwart gat te vallen. Moeder Elisabeth probeert de boel nog een beetje bij elkaar te houden, maar ontdekt tegelijkertijd dat ze na al die jaren wel eens meer wil zijn dan ‘de vrouw van’.

Deense serie Ride Upon The Storm
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Zoals gezegd is seizoen 1 inmiddels verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 1:

Seizoen 2 van Ride Upon the Storm

Waarschuwing: lees niet verder als je nog niet wilt weten hoe seizoen 1 eindigt!

In januari 2019 verscheen ook seizoen 2 van Ride Upon the Storm in Nederland. We pakken het verhaal weer op anderhalf jaar na de dood van de oudste zoon August. Hoe kan de domineesfamilie Krogh het dagelijks leven weer oppakken na zo’n groot verlies? Behalve woede en schuldgevoel zijn er geheimen en leugens, een vlucht in zelfdestructie en spiritualiteit en het groeiende besef dat liefde de enige oplossing is. En hoop, in de vorm van de jonge Anton. 

Het eerste en het tweede seizoen van deze serie bestaan allebei uit 10 afleveringen van een uur. Hieronder kun je de alvast een klein voorproefje van seizoen 2 bekijken.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Als je meteen wilt beginnen met kijken, kun je de serie streamen op lumiereseries.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

16 reacties

 1. Lijkt me een hele goede film. Je vertelt het heel duidelijk en ik moet direct denken aan het leefklimaat in het Noorden, dat heb ik ernstig bestudeerd. Hoewel veel Scandinaviërs niet meer actief gelovig zijn, zijn er nog steeds ijkpunten die wel degelijk met het Lutherse geloof samenkomen. Deze religieuze patronen en overtuigingen zitten heel diep, maar wat in ieder verankerd zit is de wet van Jante: tien leefregels, zoals generaties werden én worden opgevoed. Ik vat het even samen: je stelt niks voor, bent niet bijzonder en dat zul je ook nooit zijn. Het vergelijkt een beetje met ons “niet met je kop boven het maaiveld” , maar dan nog indringender. De wet van Jante is een geestelijk harnas, waardoor men soms behoefte heeft uit de band te springen, hetgeen voor veel drankmisbruik, huiselijk geweld, psychische problemen en dwalingen zorgt.
  Alle boeken en films die over de paradijzen in het Noorden (“gelukslanden”) gaan, vertellen daarom kletskoek, want de materiële kant is meestal goed, ook niet bij iedereen, maar de binnenkant, het innerlijke leven kent vele tekorten en misvattingen, verborgen achter beleefd, gewenst gedrag. Daarom verschijnen er regelmatig films zoals deze, boeken met het echte verhaal, als herkenning en wellicht bevrijding.

 2. Yes! Weer een nieuwe serie met klasse acteurs. Prachtige weergave over hoe bevangen een ” blauwdruk” van het leven kan zijn. Hoe begrenzend religie kan zijn, en hoe men uiteindelijk probeert om daarbinnen zijn weg te vinden. Ik zie uit naar de series.

 3. Hi Sandra, weer een leuke actie van jouw kant. Lijkt me een boeiende serie met de combinatie Scandinavië en religie …. ben dol op Scandinavische thrillers en detectives in alle vormen: boeken, series en films. Deze ken ik (nog) niet.
  Nu maar duimen, fijn weekend!

 4. Deze tweede serie wil ik wel winnen! Pas vorige week ben ik begonnen aan serie 1 en was meteen gegrepen… ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Het liefste wilde ik van mijn werk naar huis om verder te kijken. Alsmaar hopen dat alles met iedereen goed zou komen. Donderdagavond heb ik de laatste 2 afleveringen gezien…in tranen op het eind. Hoe nu verder? Het hield me de hele tijd bezig. Maar gelukkig! Deze fantastische serie wordt vervolgd.

 5. Sommige series kruipen onder mijn huid; Ride upon the storm aka Herrens Veje is daar een voorbeeld van. Dat kunnen die Denen goed! Ik ben heel benieuwd naar serie 2 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.