Nothing to laugh about

Nordic Watching: nu op dvd en te streamen

In de zomer van 2023 bracht September Film onder de naam Nordic Watching 9 recente Scandinavische films uit. Negen weken lang kwam er elke week een nieuwe titel uit in de bioscoop. De zomer is inmiddels voorbij, maar Nordic Watching niet. Dit najaar komen de films namelijk allemaal uit op dvd en/of on demand, zodat je ze kunt bekijken waar en wanneer je maar wilt. Hieronder vind je alle films vanaf op een rijtje.

A Matter of Trust (Ingen kender dagen)

In deze Deense film met onder andere Trine Dyrholm en Jakob Cedergren staan op een doodgewone nazomerdag de levens van vijf niet-verwante mensen op hun kop. Een man, een dokter, een vrouw, een student en een jonge dochter gaan nietsvermoedend richting een cruciaal kruispunt. Op zoek naar liefde, identiteit en morele maatstaf riskeren ze allemaal het kostbaarste aspect van het leven: vertrouwen. Maar vertrouwen is kwetsbaar en de gevolgen zullen onomkeerbaar, verboden en gênant grappig zijn.

The Quiet Migration

Ook dit is een Deense film. Hij gaat over de 19-jarige Carl, die met zijn adoptieouders een rustig leven op het Deense platteland leidt. Zijn ouders verwachten dat hij op een dag de familieboerderij zal overnemen en hun tradities zal voortzetten. Maar Carl begint steeds meer te voelen voor een andere manier van leven in zijn geboorteland Zuid-Korea. De dag dat hij een keuze zal moeten maken nadert snel…

Dogborn

Deze film komt uit Zweden en gaat over een dakloze tweeling die een voortdurende strijd voert om te overleven. Terwijl de twee dromen van een echt huis, komt er een onverwachte baan als koerier op hun pad. Maar wanneer de ‘pakketjes’ twee jonge meisjes blijken te zijn, ontstaat er een breuk tussen broer en zus. De tweeling staat voor een allesbepalende keuze: hoever zijn ze bereid te gaan in hun zoektocht naar een betere toekomst?

The Great Silence (Den store stilhed)

In deze Deense film leidt de 29-jarige Alma een rustig leven in een klooster, waar ze op het punt staat haar eeuwige geloften als non af te leggen. Haar leven krijgt opeens een andere wending als haar broer na vele jaren zijn gezicht weer laat zien en zijn deel van hun vaders erfenis opeist. In de aanloop naar de kerkelijke ceremonie zal Alma eerst haar verleden en een verdrongen trauma onder ogen moeten komen.

Copenhagen Does Not Exist (København findes ikke)

Alweer een film uit Denemarken en deze keer over een heel aparte situatie. Een paar maanden geleden is Ida spoorloos verdwenen. Haar vriend Sander stemt ermee in om zich te laten opsluiten in een appartement en zich daar te laten ondervragen door zijn schoonvader. Het verhaal van Sander blijkt angstaanjagend en gaat over een jong stel dat zich langzaam van de buitenwereld afkeert…

Superposition

De Deense Stine en Teit verruilen samen met hun zoontje Nemo het stadsleven in Kopenhagen voor een rustiger bestaan in een afgelegen Zweeds bos. De verhuizing geeft ze de ruimte en rust om hun relatie nieuw leven in te blazen en zichzelf als individuen te herontdekken. Als Nemo op een dag in het bos verdwijnt, komt er na zijn terugkeer abrupt een einde aan het vredige bestaan. Oud zeer en verborgen verlangens sijpelen terug hun levens in, waardoor ze meer dan ooit met zichzelf worden geconfronteerd.

Nothing to Laugh About (Ingenting å le av)

Over deze Noorse film schreef ik al eerder. Hier lees je alles over Nothing to Laugh About en kun je de trailer bekijken.

Forever (Resten af livet)

In deze Deense film verliezen Egon en Maren hun zoon. Hun gezin, waaronder hun dochter Lily, is verlamd van verdriet. Het blijkt dat ze alle drie op een totaal verschillende manier rouwen, waardoor er een afstand tussen de gezinsleden ontstaat. Ze staan voor een grote uitdaging: ze moeten het leven weer op de rit zien te krijgen én als gezin nader tot elkaar zien te komen.

Unruly (Ustyrlig)

Deze film neemt je mee terug naar het Denemarken van de jaren 30. De jonge Maren wordt door de overheid als losbandig en ongemanierd gezien. Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt ze naar een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø gestuurd. Daar leert ze zich als een deftige dame te gedragen. Haar kamer deelt ze met Sørine, die reeds in het keurslijf is geperst. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden – met alle gevolgen van dien.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.