Droge humor en ongepolijste emoties in de IJslandse film Mjólk

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

De IJslandse films die ik de laatste tijd heb gezien, zoals Woman at War, zitten vol droge humor en emoties die voor de verandering eens niet dik worden aangezet en daardoor heel puur overkomen. Binnenkort komt er weer zo’n film in de bioscopen: de IJslandse film Mjólk van Grímur Hákonarson.

Het verhaal van de film Mjólk

In de film volgen we de IJslandse boerin Inga (gespeeld door Arndís Egilsdóttir), die de strijd aangaat met een zuivelcoöperatie. Ze staat er alleen voor in haar strijd, want haar man is net om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Sindsdien moet ze hun melkveebedrijf in een dorp in de buurt van Reykjavik alleen bestieren.

Ijslandse film Mjolk
Foto met dank aan The Publicity Company

Dan merkt ze pas goed hoe de zuivelcoöperatie haar monopolie gebruikt om lokale boeren met hun rug tegen de muur te zetten. Dat laat ze niet over haar kant gaan. Ze komt op voor zichzelf en andere boeren, maar stuit daarbij ook op de nodige weerstand. Maar die lijkt haar soms alleen maar sterker te maken en ze is niet bang om grof geschut in te zetten om haar punt te maken.

Ijslandse film Mjolk
Foto met dank aan The Publicity Company

Droge humor en ongepolijste emoties

Wat ik zo mooi vind aan IJslandse films (behalve luisteren naar de IJslandse taal en proberen er iets van de begrijpen) is dat ze zo droog zijn. Alles lijkt een understatement – van gortdroge grapjes tot emoties die zonder een woord, lach of schreeuw toch duidelijk af te lezen of voor te stellen zijn. Wat een verademing ten opzichte van films waarin alles spectaculair en meeslepend moet zijn. Ik ga er dus zeker naartoe – nu nog hopen dat de film ook hier in Enschede gaat draaien.

De film Mjólk is 90 minuten lang en is nu te bestellen op dvd. Hier kun je nakijken of de film op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen. Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *