De IJslandse film Woman at war: dubbelleven van een vrouw uit Reykjavik

Vanaf 27 december draait er een IJslandse film in de Nederlandse filmhuizen die ik (als ik de trailer zo bekijk) echt moet zien: de IJslandse film Woman at war (Kona fer í stríð). Zo te zien zit hij vol humor en heeft hij ook genoeg spannende momenten. En tja, de IJslandse natuur speelt een hoofdrol. Moet ik nog meer zeggen?

Het verhaal van Woman at war

De film Woman at war gaat over Halla (gespeeld door Halldóra Geirharðsdóttir), een vrouw van vijftig die in Reykjavik woont en daar koordirigent is. Ze is gek op de IJslandse natuur. Daarnaast is ze al heel lang bezig om een kindje te adopteren. In de loop van de film is het eindelijk zo ver: ze krijgt bericht dat ze zich als moeder mag ontfermen over een meisje uit Oekraïne.

IJslandse film Woman at war
Afbeelding Benedikt Erlingsson ®Slot Machine 2018 via Filmdepot

Halla lijkt zo misschien nogal een braaf leven te leiden. Maar ze leidt een dubbelleven. Als niemand kijkt, is ze de milieuactivist die bekendstaat onder de naam ‘De Bergvrouw’. Als een stoere held uit een sprookje loopt ze rond met een kruisboog om het op te nemen tegen ‘het kwaad’. Haar grootste vijand is de plaatselijke aluminiumfabriek, die wil uitbreiden en daarmee de IJslandse hooglanden bedreigt.

IJslandse film Woman at war
Afbeelding Benedikt Erlingsson ®Slot Machine 2018 via Filmdepot

Halla realiseert zich wel dat het dragen van de verantwoordelijkheid voor een kind een ander licht werpt op haar sabotage-acties. Maar ze wil nog één grote klap uitdelen. Of dat verstandig is, dat moeten we zelf gaan zien. Kan ze niet beter op een wat minder radicale manier doen?

En wat doen die muzikanten daar toch…?

Wil jij Woman at war ook zien?

Woman at war draaide vanaf 27 december 2018 in Nederlandse bioscopen en is nu te bestellen op bol.com. Hier kun je nakijken of de film op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen. Hier kun je de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

  1. Deze wil ik ook beslist zien! Het verhaal vind ik intrigerend en de natuurschoon van IJsland als voorproefje voor onze cruise volgend jaar, niet te missen. Dan snap ik ook het verband hoe een vrouw op Ijsland zo’n dubbelleven kan leiden: weliswaar dun bevolkt buiten de grote steden, maar onopgemerkt voor een tijd? Takk ska du ha!

    • Komt vanavond op Canvas 21.20 uur, voor de liefhebbers. Ik weet het ook nog maar kort, vandaar!
      Lijkt me wel wat deze film, zo’n onconventioneel type vrouw en de wonderschone natuur van IJsland. Ik ben er nog niet geweest, wellicht volgend jaar. Twee jaar geleden had het schip panne en voer niet, vorig jaar corona en daarna was de Eng. rederij failliet. Het gaat wel lukken een keer!

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.