film a white white day

IJslandse film A white, white day: liefde, rouw en wraak

De IJslandse film A white, white day (Hvítur, hvítur dagur) vond ik bijzonder omdat stilte een van de hoofdrollen lijkt te spelen. En bijzonder omdat je als kijker twee heel verschillende kanten van een man te zien krijgt. Maar het opvallendste is nog wel de traagheid waarmee zijn transformatie wordt weergegeven. In veel scènes gebeurt nauwelijks iets: het zijn beelden van alledaagse taferelen en landschappen die zo lang duren dat je er echt in wordt ondergedompeld. Toch (of misschien juist daardoor) kon ik niet stoppen met kijken.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van A white, white day

In het eerste deel van de film rijden we een stuk mee met een auto en komen we terecht in een IJslands dorpje. In een afgelegen woning probeert de voormalige politieagent Ingimundur (indrukwekkend gespeeld door Ingvar Eggert Sigurðsson, een van de politieagenten uit Trapped) de dood van zijn vrouw te verwerken. Sinds ze twee jaar geleden omkwam bij een auto-ongeluk, richt Ingimundur zich op het verbouwen van zijn huis en de parttime zorg voor zijn kleindochter Salka. Ook gaat hij nog regelmatig langs bij zijn oud-collega’s op het politiebureau en heeft hij per skype gesprekken met een therapeut – hoewel hij daar niet bepaald zin in lijkt te hebben.

Knagende twijfel

De herinnering aan zijn vrouw is altijd en overal bij hem. Dan vindt hij tussen de spullen van zijn vrouw iets dat hem doet vermoeden dat ze een affaire had met een dorpsgenoot. De twijfel knaagt en knaagt en hoewel Ingimunur niet veel zegt, is zichtbaar dat hij van binnen wordt opgevreten nu zijn diepe rouw en onvoorwaardelijke liefde voor zijn vrouw gezelschap heeft gekregen van de behoefte aan wraak. Het lijkt bijna wel alsof hij de man met wie zijn vrouw een relatie zou hebben gehad de schuld geeft van haar overlijden.

Ontspoord

Deze mix van emoties zorgt ervoor dat Ingimunudur steeds verder ontspoort. Hij raakt zijn morele kompas kwijt en kruipt weer in de rol van politieagent – maar dan wel eentje die voor eigen rechter speelt. Terwijl hij steeds verder gaat in zijn daden, lijken we vooral te kijken naar een man die niets te verliezen heeft. Maar hoe past zijn kleindochter in dat beeld?

film a white white day

Kijk A white, white day zelf

A white, white day is nu verkrijgbaar op dvd. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.