handboek outdoor cover

Ideaal voor wildkampeerders: handboek Outdoor – Overleven in de wildernis

Dankzij het allemansrecht mogen we in Noorwegen, Zweden en Finland wildkamperen – mits we alles zo achterlaten als we het hebben aangetroffen natuurlijk. Dit is een ideale oplossing voor mensen die niet houden van (soms) grote, drukke campings, maar op zoek zijn naar rust en natuur. Dat kan wel uitdagingen met zich meebrengen: waar haal je je drinkwater vandaan bijvoorbeeld, en hoe maak je vuur? Welke planten en paddenstoelen kun je eten en hoe maak je ook alweer een stevige knoop die je ook weer los kunt krijgen? Voor deze en nog veel meer vragen vond ik laatst een superleuk boekje: het handboek outdoor – overleven in de wildernis van Gerard Janssen.

De winnaar van de winactie is inmiddels op de hoogte gesteld.

handboek outdoor overleven in de wildernis

Bushcraft: weer weten wat we zijn vergeten

Als stadsmensen weten we nog maar weinig over overleven in de natuur en leven van de wind. We zijn de basiskennis die alle mensen vroeger hadden om te overleven bijna compleet vergeten. Gelukkig is er bushcraft, een vorm van natuurbeleving waarover wij erg enthousiast raakten tijdens ons bezoek aan De Klashorst in het Vechtdal. Bushcraft laat je teruggaan naar de basis en wat echt belangrijk is in het leven, in plaats van de dagelijkse drukte waarin we ons zo vaak laten meeslepen. Om dat te doen, ga je met zo min mogelijk spullen lekker de natuur in. Uit onderzoek is gebleken dat alleen al in het bos zijn goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast geeft het een goed gevoel om in de natuur voor jezelf te kunnen zorgen. Net als bij wildkamperen doe je dat natuurlijk zonder schade toe te brengen aan de natuur.

De hoofdstukken van het handboek Outdoor

Het handboek Outdoor – overleven in de wildernis heeft acht hoofdstukken:

1. Outdoor

Dit hoofdstuk vertelt over de geschiedenis van en het idee achter bushcraft. Ook gaat het in op wildkamperen zoals dat is toegestaan in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland, maar ook in Estland, Letland, Litouwen en Polen. In welke landen welke regels gelden, lees je in het overzicht van de wildkampeerregels in Europese landen. Wist je dat je ook in Nederland op sommige plekken mag wildkamperen? Daarvoor zijn er de zogenaamde paalkampeerplekken. Bessen en andere schatten van de natuur plukken valt in Nederland eigenlijk onder stropen, maar tot een champignonbakje vol zal het worden gedoogd.

2. De uitrusting

Bij bushcraft neem je dus zo min mogelijk mee. Tegelijkertijd is het wel heel belangrijk dat je op temperatuur blijft en liefst een beetje droog. De Noren roepen altijd dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding. Daar zit hem de oplossing: kleding in laagjes, te weten een basislaag, een isolerende laag en een beschermende laag.

Behalve kleding kun je ook nog wat spullen meenemen om buiten te kunnen slapen. Dit hoofdstuk bevat informatie over het gebruik van een tarp en een hangmat of bedroll. Daarnaast krijg je tips over andere handige dingen om in je rugzak te stoppen, plus 12 dingen die je kunt doen met duct tape.

3. Kamp opzetten

Nu is het tijd om een plek te kiezen waar je gaat wildkamperen. Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Zo is het verstandig om rekening te houden met de wind en de afstand tot water. Direct aan het water lijkt mooi, maar vanwege de insecten kun je beter minstens dertig meter afstand houden. Let ook op de wind, of je niet op een wildroute staat (veelvoorkomende pootafdrukken staan ook in dit hoofdstuk) of een drooggevallen stroompje dat zich bij de eerste de beste bui weer vult. Pas ook op met dode takken, zieke bomen en insectennesten – die wil je niet vlak bij je kamp hebben.

handboek outdoor overleven in de wildernis

Als je heel minimalistisch gaat wildkamperen, laat dit boek je ook nog zien hoe je zelf een slaapplaats kunt maken met takken en bladeren. Het allerbelangrijkste is: leave no trace! Dit principe van bushcraft en wildkamperen houdt in dat je ervoor zorgt dat als jij vertrokken bent, niemand ziet dat je daar bent geweest.

4. Vuur maken

Hoe maak je vuur als je lucifers op zijn of nat zijn geworden? Dit hoofdstuk vertelt je alles wat je moet weten over vuur, van de basisbenodigdheden (brandstof, zuurstof en hitte) tot verschillende manieren om vonken te maken en een vuur op te bouwen en de eigenschappen van verschillende soorten brandhout. En in het kader van leave no trace: hoe maak je een vuur echt goed uit? Als klap op de vuurpijl bevat het ook nog 13 dingen die je kunt doen met een tampon.

5. Water en brood

Behalve slapen en op temperatuur blijven wil je vast wel wat eten en drinken tijdens je bushcraft- of wildkampeeravontuur. Dan is het handig om te weten hoe je water kunt filteren, hoe je thee kunt maken van dennennaalden en welke planten, bessen, paddenstoelen, wortels en insecten je kunt eten. Ook het maken van een hengel en 12 dingen die je kunt doen met een leeg soepblik komen aan de orde.

6. Touw en mes

Touw en mes zul je vaak gebruiken tijdens het bushcraften of wildkamperen. Dan is het goed om te weten dat je touw ook zelf kunt maken (van brandnetels bijvoorbeeld). Een overzicht van handige knopen ontbreekt natuurlijk niet. Voor je mes zijn er tips over goed snijden en slijpen, plus 12 dingen die je kunt doen met een Zwitsers zakmes.

7. De weg vinden

Ben je de weg kwijt? Geen paniek. Je kunt je altijd nog oriënteren met behulp van stromend water, de planten en bomen om je heen, de sterren, de zon en (wel lastiger) de maan en natuurlijk met gps of kompas. Ook kan je omgeving je helpen het weer te voorspellen – als je tenminste weet hoe je de wolken kunt lezen en wat het gedrag van het bos, de dieren en de insecten je vertelt over het weer.  Extra: 16 dingen die je kunt doen met aluminiumfolie.

8. Hygiëne en EHBO

Voor de natuur hoef je niet keurig verzorgd voor de dag te komen. Toch blijft het belangrijk om jezelf goed te verzorgen en op je hygiëne te letten. Je wilt tenslotte niet ziek worden. Daarom lees je in dit hoofdstuk hoe je een wc kunt maken, en welke planten je kunt gebruiken als zeep en tandpasta. Ook voor de eerste hulp bij ongelukken kunnen planten en bomen goed van pas komen. Onderkoeling en oververhitting, vergiftiging, insectenbeten en blaren zijn minder leuk om bij stil te staan, maar wel belangrijk om te noemen – net als de inhoud van je EHBO-set voor onderweg.

Sfeervolle illustraties

Wat dit handboek Outdoor extra leuk maakt, zijn de illustraties en stap-voor-stap-tekeningen van Maartje Kuiper. Ook al blader je er midden in de stad doorheen, je krijgt er meteen een rustig natuurgevoel van. Er zijn ook bladzijden vrij gehouden voor aantekeningen. Om een indruk te krijgen van de sfeer van het boek, kun je hier het inkijkexemplaar bekijken.   

Het handboek Outdoor – overleven in de wildernis (ISBN 978-94-6314-040-9) is uitgegeven door uitgeverij Snor, kost € 14,99 en heeft ongeveer 125 bladzijden.

En als je dit boek interessant vond, vind je dit boek over wildplukken in Nederland misschien ook wel leuk.

Ik mocht dit boek reviewen en weggeven van uitgeverij Snor.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

6 reacties

  1. Ik ga graag met mijn zoon wandelen in het bos,park of andere mooie gebieden. Beestjes kijken en zoeken. Ik kijk uit naar de kampeervakantie later dit jaar. .Het boek lijkt mij erg leuk,ik ben benieuwd.

  2. Lijkt me een erg leuk en nuttig boek! Volgend jaar ga ik op kampeer-rondreis in Scandinavië(dit jaar lukt helaas niet door ziekte) en dan wil ik regelmatig wildkamperen, vooral in het noorden van Zweden en Noorwegen. Het zou dus zeer van pas komen!

  3. Wat lijkt me dit een nuttig maar ook vooral een leuk boek. Het gebruik maken van het ” allemansrecht” in Zweden vinden wij heel bijzonder dat dit zo maar kan en mag! En de tips uit dit boek zijn vast heel bruikbaar! ‘k ben benieuwd!

  4. Vroeger op de padvinderij heb ik er het een en ander over geleerd. Door de jaren is het niet echt blijven hangen. Komend jaar wil ik in Zweden en Noorwegen gaan rondtrekken, dan kan zo een boek goed van pas komen.

  5. Mijn vriend en ik gaan deze zomer met een tentje trekken rond de Poolcirkel. Hij zal dus zijn verjaardag vieren ergens in Fins Lapland. Dit boek is een perfect verjaardagscadeau voor hem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.