boek over wildplukken

Kun je ook wildplukken in Nederland? Dit boek helpt je op weg!

In Scandinavische landen is wildplukken vaak de normaalste zaak van de wereld. Mensen hebben zo hun eigen plekjes waar ze elk jaar hun bosbessen, gele bosframbozen en paddenstoelen komen plukken. Die plekjes zijn soms een echt familiegeheim, net als de recepten waarmee ze vervolgens de lekkerste dingen klaarmaken met hun vondsten. Op sommige plekken kun je ook met een gids op zoek naar paddenstoelen, zoals hier in Denemarken en hier in Finland. Maar als Nederlandse herinner ik me vooral dat mij als kind altijd op het hart is gedrukt om paddenstoelen vooral niet aan te raken, omdat ze giftig kunnen zijn. Wat een verschil! Toch kun je ook in Nederland wel degelijk gaan wildplukken – als je maar weet wat je doet. De Compactgids Wildplukken helpt daarbij.

Zelf plukken is hot

De aandacht voor wildplukken in Nederland past in een bredere ontwikkeling. Als je je een beetje in groene kringen begeeft, kom je vast ook de opkomst van pluktuinen en voedselbossen tegen. Op steeds meer plekken worden wildplukcursussen aangeboden, die je leren waarop je moet letten als je zelf gaat plukken in zo’n pluktuin, voedselbos of gewoon in de natuur. Want wildplukken moet wel legaal, veilig en verantwoord gebeuren natuurlijk. En als je weet wat je doet, is het ook nog eens erg leuk om te doen én leuk voor je portemonnee.

boek over wildplukken
Afbeelding met dank aan Kosmos UItgevers

Compactgids Wildplukken

En nu is er dus ook een boek dat je op weg helpt. In de Compactgids Wildplukken lees je alles over eetbare planten en paddenstoelen en op welke manier het veilig en wettelijk toegestaan is om ze – ook in Nederland – te plukken. Wilde bloemen en planten worden in woord en beeld omschreven, zodat je ze kunt herkennen: met een duidelijke beschrijving van de opvallendste kenmerken en omstandigheden waaronder ze groeien, plus een natuurgetrouwe tekening.

In totaal bevat de gids omschrijvingen van 194 vruchten, noten, zaden, planten, kruiden, paddenstoelen, zeewieren en zeevruchten die je zelf kunt vinden. De eetbare soorten zijn gerangschikt per seizoen en leefomgeving, zodat je goed weet waar je naar moet zoeken in een bepaald gebied en een bepaalde tijd van het jaar.

Daarnaast staan in het boek ook handige tips om je vondsten te conserveren en bereiden, zoals:

  • Hoe droog je kruiden?
  • Hoe bewaar je paddenstoelen?
  • Hoe maak je vruchtenjam of mede?
  • Hoe kun je veilig schelpdieren verzamelen?

Hier vind je het boek

De Compactgids Wildplukken (9789021578927) is een uitgave van Kosmos Uitgevers en is uit het Engels vertaald door Ger Meesters. Het boek heeft een slijtvaste kunststof omslag en je krijgt er een miniposter bij. Het boek is vanaf 13-4-2021 beschikbaar, maar je kunt het nu al bestellen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Wat moo! Ook de illustratie erbij! Zou zelf met een mensengids beginnen, want het luistert zeer nauw met wat giftig is en gezond!
    Heb ooit in Västervik, oosten van Zweden, verbleven bij een Zweeds/Nederlands gezin, dat heel veel wist van het eetbare uit de natuur daar.
    We aten bij de warme maaltijd heerlijke, zelf gemaakte champignonsaus, verrukkelijk, met zelf geplukte paddenstoelen. De man, Nederlander, veel ouder dan wij, was kort na de oorlog, honger en hang naar avontuur, naar Zweden getogen en moest noodgedwongen elke dag zijn eten plukken in de natuur en had het van mensen met ervaring, geleerd. Het werd een passie en respect voor de natuur en zo overleefde hij er de eerste jaren in Zweden, want dit plukken was zijn enige dagel. maaltijd. In de Randstad begin ik er niet aan, maar andere gebieden van Nederland en daarbuiten, zijn beter. Ik wil nog steeds een keer alle soorten bessen in Noorwegen proeven….Ha det bra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.