serie The Oil Fund

Grote belangen in de Noorse serie The Oil Fund (Oljefondet)

De Noorse dramakomedie The Oil Fund (Oljefondet) bevat veel Noorse humor (die erg hard, maar ook erg grappig kan zijn), geeft een slim inkijkje in de wereld van de ‘high finance’ en zet je ertoe aan om naar je eigen interne conflicten te kijken. De keiharde financiële wereld komt in de tien afleveringen op hilarische wijze in conflict met sociale verantwoordelijkheid. En deze Scandinavische serie heeft ook nog eens een Nederlands tintje: hij is namelijk geschreven door Harald Zwart.

Het verhaal van The Oil Fund

In The Oil Fund maak je kennis met financieel genie Per Grepp. Hij heeft geen moreel kompas of gevoel voor ethiek, maar hij beheert als trader wel het pensioenfonds met daarin de tegoeden van miljoenen Noren. Dit fonds, dat ook wel Oljefondet wordt genoemd, wordt gespekt door de enorme belastinginkomsten van de Noorse staat uit de Noorse olie- en gasindustrie en moet ervoor zorgen dat alle Noren niet alleen een oudedagsvoorziening hebben, maar bijvoorbeeld ook gezondheidszorg. De politiek heeft strenge regels bepaald om het geld in het fonds op ethische wijze te investeren. Het valt niet altijd mee om deze ethische richtlijnen te combineren met de grote belangen die spelen in de keiharde financiële wereld.

serie The Oil Fund
Foto met dank aan Lumiere/Media Tornado

Wanneer Pers resultaten een dalende trend laten zien, neemt hij drastische beslissingen die de monetaire én morele stabiliteit van zijn land in gevaar brengen. Zal hij onder het wakend oog van de ethische commissie in staat zijn de cijfers weer op orde te brengen en zijn status van golden boy te behouden? Kan het delicate evenwicht tussen ethiek en financieel gewin worden gehandhaafd, of zorgen persoonlijke belangen voor een onvermijdelijke crash?

Nederlands tintje

Zoals gezegd heeft deze Noorse serie een Nederlands tintje: de schrijver ervan, Harald Zwart, is in Nederland geboren. Hij groeide op in Fredrikstad (Noorwegen), maar ging vervolgens naar de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Zouden we in de serie behalve Noorse ook een beetje Nederlandse humor kunnen herkennen?

De hoofdrollen in de serie The Oil Fund worden vertolkt door Thomas Gullestad (Per Grepp), Håkon T. Nielsen (Vidar Wilander) en Evelyn Rasmussen Osazuwa (Anna Smythe). De omschrijving van de serie deed me in eerste instantie een beetje denken aan de serie Exit, maar ik denk dat er toch ook grote verschillen zijn, al is het alleen maar omdat deze serie volgens de Kijkwijzer geschikt is voor alle leeftijden en Exit daarvoor veel te grof was.

Kijk The Oil Fund zelf

De Noorse serie The Oil Fund bestaat uit 10 afleveringen van een half uur en is verkrijgbaar op dvd.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.