trolls film deens

Deense gelukstrollen duiken op in nieuwe film Trolls

De film Trolls, waarvan de wereldwijde première plaatsvond in Kopenhagen, gaat over kleine trollen met felgekleurde, rechtopstaande haren. Ik had in de zomer al aankondigingen van deze film gezien, maar ik had me helemaal niet gerealiseerd dat deze trollen uit Denemarken komen! (De film is inmiddels verkrijgbaar op dvd.)

Film Trolls van Dreamworks
Foto: DreamWorks via Visit Denmark

Deense gelukstrollen

De eerste gelukstrol (Lykketrold) werd in 1930 bedacht door Thomas Dam, een arme timmerman uit het vissersdorpje Gjøl aan de Limfjord in Noord-Jutland (vandaar dat zo’n gelukstrol ook wel Gjøl Trolden wordt genoemd). Hij was op zoek naar een cadeau voor de verjaardag van zijn dochtertje Lila en sneed een figuurtje uit hout en gaf het haren van wol. Zijn trol was geen gemene trol zoals je die vaak tegenkomt in Noordse legenden. Het was juist een gelukstrol – heel toepasselijk in het land dat regelmatig in lijstjes naar voren komt als het gelukkigste land ter wereld.

Al snel wilde iedereen in het dorp zo’n gelukstrol hebben. Met de hand uit hout snijden en van wollen haren voorzien was op een gegeven moment niet meer bij te houden. Daarom werden vanaf 1950 in de Dam Troll-fabriek in Gjøl de gelukstrollen gemaakt zoals we die nu nog kennen: plastic poppetjes met rechtopstaande haren.

trol
Onze huistrol, gekocht in Stavanger (Noorwegen)

Daarna waren de gelukstrollen twee keer een rage: in de jaren 60 en 90 van de 20e eeuw. In 1963 waren de Deense gelukstrollen zelfs Speelgoed van het Jaar in de VS. In hetzelfde jaar nam de vrouwelijke piloot Betty Miller haar eigen gelukstrol mee toen ze in het Witte Huis werd gehuldigd door president John F. Kennedy. Misschien heb je zelf ook nog wel wat gelukstrollen liggen thuis. Nu is er dus de film Trolls en komt de trollenrage ongetwijfeld weer tot leven.

Het verhaal van de film Trolls

De film Trolls is gemaakt door de mensen die ook Shrek bedachten. Niet verbazingwekkend dus dat het een film is vol grappige en ondeugende momenten. In de hoofdrollen zien we twee tegenpolen: de blije Poppy en de chagrijnige trol Knoest.

Film Trolls van Dreamworks
Foto: DreamWorks via Visit Denmark

Verder zien we de zorgelijke Bergens, die de gewoonte hebben de trollen op te eten. Poppy en Knoest beleven samen spannende avonturen, maar Trolls is vooral een vrolijke film met veel muziek en kleur. Kijk maar eens naar deze trailer:

Op zoek naar geluk in Denemarken

Voor Visit Denmark is de film Trolls nog eens een extra reden om mensen te stimuleren om hun eigen geluksplekje te ontdekken – in Denemarken natuurlijk. Of ga je in Denemarken liever op zoek naar de trollen zelf? Hoe dan ook, in samenwerking met Dreamworks Animation hoopt Visit Denmark nog meer mensen naar Denemarken te laten afreizen, net zoals na het verschijnen van Frozen ook met Noorwegen gebeurde.

Maar wat zijn nu de beste plekken in Denemarken om te zoeken naar trollen? Verhalen over trollen doen overal in Denemarken de ronde. Maar het schijnt dat ze al heel lang geleden werden gezien in de wandelende duinen van Noord-Jutland. Voor een echt trollenbezoek aan Denemarken ga je natuurlijk ook naar de geboorteplaats van de gelukstrollen: Gjøl. Dat ligt op slechts 20 minuten rijden van Aalborg. Als je er toch bent, kun je meteen de natuur van Noord-Jutland ontdekken, bijvoorbeeld in Nationaal Park Thy, Skagen en de Limfjord.

Om alvast in de stemming te komen, kun je in deze 360-gradenvideo van VisitDenmark op zoek gaan naar trollen op een bekende plek in Denemarken. Weet jij welke plek dit is?

Of draai de rollen om en bekijk Denemarken door de ogen van de Trolls met de #TrollView.

TrollView: Rosenborg Slott in Denemarken
Foto: Visit Denmark

De film Trolls is hier verkrijgbaar.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.