Hytti Nro 6

Finse film over Russische treinreis: Hytti Nro 6

Via online platform Cinemember kun je nu kijken naar een nieuwe Finse film: Hytti Nro 6. Hoewel de hoofdrolspeelster Finse is, wordt er maar weinig Fins gesproken in de film. Ze maakt namelijk een treinreis van Moskou naar Moermansk en raakt tijdens die reis langzaam maar zeker steeds meer gehecht aan haar Russische coupégenoot – ook al had ze dit aan het begin van de reis nooit gedacht.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Hytto Nro 6

Als kijker maak je tijdens een feestje in een appartement in Moskou kennis met de Finse studente Laura (gespeeld door Seidi Haarla). Het is 1996 en de volgende dag stapt Laura op de trein naar Moermansk, om daar 10.000 jaar oude rotstekeningen te gaan bekijken. Al snel krijgt ze spijt, mede omdat haar coupégenoot Ljoha (Yuriy Borisov) het meteen op een zuipen zet. De nogal norse vrouw die de scepter zwaait over het treinstel waarin ze de komende dagen moet verblijven, helpt ook niet echt. Gelukkig spreekt Laura wel goed Russisch.

Even denkt ze eraan om terug te keren, maar na een telefoontje lijkt het erop dat ze van een terugkeer naar Moskou ook niet teveel moet verwachten. Door dan maar – mét Ljoha, die in Moermansk in een mijn gaat werken. Of Laura de rotstekeningen ook echt te zien krijgt, of een andere ‘afslag’ neemt, dat moet je zelf maar gaan bekijken.

Hytti Nro 6
Foto: Sami Kuokkanen via September Film

Ik vond de film in ieder geval interessant om te bekijken, niet alleen vanwege hoe de verhouding tussen Laura en Ljoha zich gedurende de reis ontwikkelt, maar ook omdat ik zelf rond die tijd (in 1997) in Rusland was en met de trein reisde. Ik herkende dus veel. Het tijdsverschil is niet zo groot als in de meeste films die zich in het verleden afspelen, maar details zoals de enorme camcorder die Laura bij zich heeft, haar walkman met cassettebandjes en de ouderwetse telefoons die haar dunne lijntje met Moskou vormen, geven het verhaal wel extra diepte als je je die tijd zelf nog herinnert.

A woman feeling lost and a man who hates the world on a train through Russia.

Naar het boek van Rosa Liksom

De film Hytti Nro 6 is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rosa Liksom, dat naar het Nederlands is vertaald als Coupe no. 6. In Finland was het boek een echte bestseller en het boek werd in 2011 bekroond met de prestigieuze Finlandia Prize.

Filmmaker Juho Kuosmanen maakte eerder de Finse film The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (2016).

Kijk Hytti Nro 6 zelf

Hytti Nro 6 is in Nederland uitgebracht door September Film en nu online te zien op Cinemember. Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Met dank aan September Film die het mogelijk maakten om deze film alvast te bekijken voor Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.