olli maki film

The happiest day in the life of Olli Mäki: Finse film over ’te aardige’ bokser

Toen ik op zoek ging naar (naar het Nederlands vertaalde) boeken over Finland, viel het me op dat ze vaak in het verleden spelen. Dat geldt ook voor de Finse film The happiest day in the life of Olli Mäki. Groot verschil: deze Finse film  speelt niet zoals veel boeken in oorlogstijd, maar in de jaren 60. Hij is inmiddels online te zien op Cinemember en verkrijgbaar op dvd.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van The happiest day in the life of Olli Mäki

Hoofdpersoon in dit verhaal, dat zich afspeelt in Finland in 1962, is de 25-jarige bokser Olli Mäki (Jarkko Lahti). Hij is hard aan het trainen voor de wedstrijd die het toppunt van zijn carrière moet worden: het wereldkampioenschap. Alleen de finaleplaats van Olli is al wereldnieuws, want er heeft nog nooit een bokser uit Finland in de finale gestaan. Olli staat enorm onder druk door de hoge verwachtingen van zijn coach Eero Milonoff, de media en eigenlijk heel Finland. Daarnaast is het een hele omschakeling om als bescheiden persoon ineens zoveel aandacht te krijgen. En dan wordt hij ook nog eens verliefd op Raija (gespeeld door Oona Airola)…

The happiest day in the life of Olli Maki
Foto: September Film

Geen typische bokser

Nou hou ik zelf helemaal niet van boksen. Maar Olli is dan ook geen typische bokser. Hij is een gevoelige man die eigenlijk niet zit te wachten op al die media-aandacht. Hij wil liever met rust gelaten worden. In plaats daarvan komt hij vanuit een klein Fins plaatsje terecht in de wereld van de showbusiness.

Het beeld van de zachtaardige Olli en zijn verliefdheid in de harde bokswereld levert komische situaties op en dat zorgt ervoor dat deze film niet zwaarmoedig is geworden. Tegelijkertijd zit er een serieuze vraag in de film waarmee we allemaal wel eens te maken krijgen: wat is belangrijker, (uiterlijk) succes en voldoen aan verwachtingen, of jezelf blijven en je hart volgen?

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

The happiest day in the life of Olli Mäki is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin deze tegenstelling ook naar voren komt. Olli Mäki was (en is) ook in het echt een beroemde Finse bokser, die vroeg in zijn carrière als profbokser tegenover wereldkampioen Davey Moore kwam te staan. In een bomvol stadion werd hij al in de tweede ronde genadeloos verslagen.

The happiest day in the life of Olli Maki
Foto: September Film

Uiteindelijk is hij wel een succesvol bokser geworden. Toch vonden sommige mensen dat hij niet ambitieus genoeg was en niet het karakter had om een groot bokser te worden. Daarvoor was hij ’te aardig’. Hij wilde bijvoorbeeld zijn tegenstanders niet knockout slaan als dat niet per se nodig was om te kunnen winnen.

Filmmaker Juho Kuosmanen ontmoette Olli en Raija in 2011 en hoewel Mäki vergevorderde Alzheimer heeft, kon hij nog wel verhalen vertellen over vroeger. Volgens hem was zijn nederlaag in 1962 de mooiste dag van zijn leven, omdat hij die dag ook verlovingsringen was gaan kopen met Raija. De echte Olli en Raija zijn zelfs te zien in het laatste shot van de film, als voorbeeld voor de jonge Olli en Raija van een stel dat samen oud en gelukkig is geworden.

The happiest day in the life of Olli Mäki werd in Nederland op dvd uitgebracht door September Film en is nu online te zien bij Cinemember Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Wat een interessante film, ook al hou ik ook niet van boksen!
    Als ik in de gelegenheid ben, ga ik hem zien, want de inhoud spreekt me beslist aan.
    Wonderlijk, dat hij al de zoveelste bokser is, die na een bokscarrière Alzheimer krijgt.
    Lijkt op een verband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.