film Fallen Leaves

Fallen leaves: lichtpuntjes in een uitzichtloos bestaan

Vanaf 7 december 2023 draait er een nieuwe film van de Finse filmmaker Aki Kaurismäki (van de film On the other side of hope) in de Nederlandse filmhuizen: Fallen Leaves. Wat mij betreft zeker een aanrader, maar ik vind zijn films dan ook altijd erg mooi om naar te kijken. Fallen Leaves is al bekroond met de Fipresci Award op het San Sebastian International Film Festival en de juryprijs van het Festival de Cannes. Het was de openingsfilm van Paff en zelf zagen wij deze film al tijdens het Noordelijk Film Festival. Maar nu is hij dus in het hele land te zien.

Het verhaal van Fallen Leaves

Zoals je misschien al gewend bent van Aki Kaurismäki, is Fallen Leaves geen uitbundige film. We maken kennis met twee mensen die je ‘werkende armen’ zouden kunnen noemen.

Ansa (Alma Pöysti) werkt in een supermarkt, maar ziet zich blijkbaar wel genoodzaakt om stiekem eten dat over de datum is mee naar huis te nemen. Ook schakelt ze na ontvangst van blijkbaar nogal onheilspellende post gauw al haar elektrische apparaten uit. Als een bewaker haar verklikt wanneer ze een oud broodje meesmokkelt, moet ze op zoek naar een nieuw baantje, waarbij ze in plaats van te klimmen alleen maar lijkt te dalen op de carrièreladder.

De andere hoofdpersoon is Holappa (Jussi Vatan). Hij doet (zonder de juiste apparatuur en bescherming) zwaar werk bij het spoor, waar hij samen met wat collega’s slaapt in een oude wagon. Maar Holappa heeft een alcoholprobleem. Als zijn baas daar maar niet achter komt, want dan kan ook hij op zoek naar ander werk…

film Fallen Leaves
Foto via Filmdepot

Om toch nog een beetje plezier te beleven, bezoeken de twee een karaokebar: Ansa met een vriendin en Holappa met een collega. Daar ontmoeten ze elkaar, maar zoals wel vaker in Finse films gaat dat allemaal nogal ingetogen en met weinig woorden. Het leven maakt het ze niet makkelijk (en zij zichzelf ook niet). Ze leggen en verliezen meerdere keren contact – zou het ‘eind goed, al goed’ worden of niet?

Waar is Fallen Leaves te zien?

Fallen Leaves draait vanaf donderdag 7 december 2023 in de bioscoop. Hier vind je de bioscoopagenda voor deze film. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.