the other side of hope

Een andere kijk op het vluchtelingenbestaan in de Finse film The other side of hope

Het lijkt wel een mop. Zo van: een Fin en een Syriër zitten in een restaurant. Zegt de een tegen de ander… Maar de Finse Film The other side of hope is niet alleen grappig. Het is een actueel verhaal over vluchtelingen en omgaan met elkaars cultuur, gebracht met een positief sausje van hoop, menselijkheid, muziek en af en toe wat aparte humor. De film is nu online te streamen bij Cinemember.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

On the other side of hope

Khaled in Helsinki

In het verhaal van de film The other side of hope komt de Syrische vluchteling Khaled (gespeeld door Sherwan Haji) terecht in de Finse hoofdstad Helsinki. Daar wil hij een betere toekomst opbouwen, dus hij vraagt keurig politiek asiel aan. Hij wordt vriendelijk behandeld, maar wel als een soort gevangene geregistreerd en in de cel gezet. De volgende stap is verblijven in het opvangcentrum en vertellen over zijn gebombardeerde huis, zijn gedode familieleden en zijn vlucht, waarbij hij ook nog zijn zus kwijtraakte. Hoewel zijn verhaal hartverscheurend is en hij alles volgens het boekje doet, komt hij toch in de illegaliteit terecht.

Een keerpunt voor Wikström

Tegelijkertijd bevindt de vijftiger Wikström (gespeeld door Sakari Kuosmanen) zich op een keerpunt in zijn leven. Hij breekt met zijn aan alcohol verslaafde vrouw en stopt met zijn werk als vertegenwoordiger van overhemden en stropdassen. Op dat moment rijdt hij Khaled al bijna aan met zijn klassieker, maar pas later in de film zullen ze elkaar echt ontmoeten. Met geld dat Wikström wint met pokeren, koopt hij een restaurant in Helsinki. Ook het bijzondere personeel neemt hij over.

Van knokken naar helpen

Als hij op een dag Khaled aantreft op de binnenplaats van het restaurant, wil Wikström hem eerst wegjagen. Khaled is inmiddels gehard door alles wat hij meemaakt en houdt voet bij stuk: het binnenplaatsje is zijn plek! Als de twee na een korte knokpartij in gesprek raken, bedenkt Wikström zich en biedt hij Khaled een baan in het restaurant aan. En dat is niet het enige waar hij hem gaat helpen…

On the other side of hope
Foto: Malla Hukkanen, met dank aan Cinemien

Bijzonder beeld en geluid

Opvallend en een extra plus vond ik de rol van muziek in de film. Er komt veel (naar mijn smaak) fijne gitaar voorbij (onder andere van Tuomari Nurmio). Daarnaast speelt hoofdrolspeler Haji nog even op de saz.

Nog opvallender vond ik de bijzondere beelden. Aan het begin van de film twijfelde ik ernstig in welke periode de film zich nu eigenlijk afspeelde. De sfeer doet regelmatig ‘oud’ aan, terwijl andere dingen weer op het nu wijzen. In sommige shots vond ik de kleuren en compositie zo mooi, dat ik het beeld zo zou willen afdrukken en als kunstwerk aan de muur zou willen hangen.

On the other side of hope
Foto met dank aan Cinemien

Waar is The other side of hope te zien?

De Finse film The other side of hope is nu online te zien op Cinemember. Hieronder kun je de trailer bekijken.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Cinemien.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.