film A perfectly normal family

De Deense film ‘A perfectly normal family’: als je vader een vrouw wordt

Ik zag de Deense film A perfectly normal family (En helt almindelig familie) afgelopen zomer en had bij de aftiteling met gemengde gevoelens. Je gevoel durven volgen en de stap zetten om de (lichamelijke) overgang van man naar vrouw te maken vind ik heel moedig. En wat moet het moeilijk zijn geweest om tot die tijd als vrouw in een mannenlichaam te leven! Maar de impact van de transitie op vooral de jongste dochter in het gezin… Oei, die is ook niet mis. Kortom, A perfectly normal family is weer een film die je aan het denken zet. Want hoe kun je dan wél zo goed mogelijk omgaan met zo’n ingrijpende verandering? (Deze film is nu online te streamen via Cinemember.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van de film

In A perfectly normal family zien we door middel van home video’s meteen dat de jonge Emma en haar vader Thomas al vanaf haar geboorte een goede band hebben, waarbij voetbal een grote rol speelt. Samen voetbal kijken, Emma die op het veld staat terwijl haar vader haar aanmoedigt… Een fijn, ‘normaal’ gezin, zo lijkt het. Voor zover ‘normaal’ bestaat natuurlijk. En… vindt iedereen in het gezin het ook echt allemaal zo fijn?

Blijkbaar niet. Want hoewel het voor de rest van het gezin als een grote schok komt, moet Thomas er al veel langer mee hebben rondgelopen. Thomas blijkt zich een vrouw te voelen. En dan gaat het allemaal heel snel. Emma’s ouders gaan scheiden, Thomas blijkt al bezig met hormoontherapie en de tickets naar Thailand om daar geopereerd te worden zijn al geboekt.

Thomas is nu Agnete en net als zij moet ook Agnete’s omgeving wennen aan de nieuwe situatie. De film laat zien hoe dat verloopt. Hoe vier je samen een belangrijke mijlpaal? Hoe ga je samen op vakantie? Hoe logeer je na de scheiding voor het eerst bij je vader… of moet je zeggen moeder? In hoeverre ken je elkaar nog en in hoeverre ben je ‘nieuw’ voor elkaar?

Ongelukkige timing

Vooropgesteld: als je na jarenlang ‘verstoppen’ de stap durft te zetten om voortaan als vrouw door het leven te gaan, of als je meemaakt dat iemand van wie je heel veel houdt dat doet, zal dat altijd emotioneel en ingrijpend zijn. Denk ik tenminste, want ik heb er zelf geen ervaring mee en wat dat betreft ook geen recht van spreken.

Maar Agnete (voorheen Thomas) maakt het er haar dochter niet makkelijker op. Cruciale momenten worden keer op keer gekenmerkt door ongelukkige timing. Meteen tijdens de eerste therapiesessie, na elkaar lange tijd niet gezien te hebben, voor het eerst als Agnete gekleed gaan bijvoorbeeld. Of uitgerekend tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd liever lang willen tafelen met een nieuwe vriendin. Meteen topless gaan tijdens het eerste zwemuitje, of tijdens het eerste bezoek van Emma aan Agnetes nieuwe huis midden in de woonkamer wijdbeens je vagina gaan oprekken… Zelfs helemaal aan het begin van de film lijkt het er al op dat de kinderen pas voor het eerst iets meekrijgen van de op handen zijnde veranderingen wanneer ze samen – helemaal in de wolken – een puppy aan het uitzoeken zijn. Wat een contrast! Het gaat allemaal zo snel en Emma incasseert de ene klap na de andere…

Fysieke en gedragsveranderingen

Juist omdat we aan het begin van de film zien hoe close vader en dochter zijn, is het moeilijk voor te stellen dat Agnete zo weinig rekening lijkt te houden met Emma’s gevoelens. Geen wonder dat ze het er moeilijk mee heeft. Veel moeilijker dan wanneer Agnete qua karakter nog een beetje op haar vroegere vader had geleken. In plaats daarvan lijkt het er eerder op dat Agnete de stoere Emma ook graag wat vrouwelijker wil maken, bijvoorbeeld door middel van een manicure of haar kledingkeuze voor het feestje van de voetbalvereniging. Dit zorgt ook nog eens voor een conflictsituatie met haar oudere zus, die meer gemeenschappelijk lijkt te hebben met Agnete en de transitie dan ook moeiteloos lijkt te omarmen. Ze verwijt het Emma zelfs dat ze het er moeilijk mee heeft. En zo komt Emma steeds meer alleen te staan.

Al met al had ik het gevoel dat niet zozeer de lichamelijke veranderingen, maar meer de gedragsverschillen tussen Thomas en Agnete het Emma moeilijk maken. En dat blijft niet zonder gevolgen. Uiteindelijk lijkt Agnete dat ook in te zien. Maar of de stap die ze daarna zet nou zo positief is… Afijn, kijk zelf maar.

film A perfectly normal family
Foto met dank aan September Film

De makers van A perfectly normal family

Het is goed om te weten dat A perfectly normal family is gemaakt door regisseur Malou Reymann, die de film baseerde op haar eigen ervaringen. Ze groeide namelijk zelf op met een vader die transvrouw werd. De hoofdrollen worden gespeeld door Mikkel Boe Følsgaard (onder andere bekend uit The Legacy), die Thomas/Agnete speelt en Kaya Toft Loholt, die vrij understated en toch indringend laat zien wat Emma doormaakt. Hadewych Minis is te zien in een bijrol als Nederlandse toerist met wie Agnete vriendinnen wordt tijdens een vakantie op Mallorca.

Kijk A perfectly normal family zelf

A perfectly normal family is nu online te zien bij Cinemember. De trailer kun je hieronder alvast bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.