meisje zonder huid

Spannend boek ‘Meisje zonder huid’ neemt je mee naar Groenland

Eindelijk tijd om te lezen! Ik had grootste plannen om eens flink te gaan lezen in de kerstvakantie, maar na Het verhaal van een huwelijk ging ik ongemerkt op in andere dingen. Gelukkig moest ik laatst ergens met de trein naartoe. Ik greep mijn kans en stopte het boek Meisje zonder huid van de Deense schrijver Mads Peder Nordbo in mijn tas. En ik kan je alvast verklappen dat die treinritjes om vlogen, zo spannend was het.

Het verhaal van Meisje zonder huid

Het boek Meisje zonder huid (oorspronkelijke Deense titel: Pigen uden hud) begint met een schok: er wordt iemand vermoord (of liever gezegd afgeslacht) en dat maken we mee vanuit het perspectief van het slachtoffer. Dat komt wel even binnen…

Een Deen in Groenland

Daarna kunnen we even landen. We zijn in Groenland, waar de Deen Matthew Cave als journalist aan de slag is gegaan in Nuuk. Hij steekt zowat de ene sigaret met de andere aan en is duidelijk niet thuis in Groenland. Zo loopt hij nog steeds op de gympen die hem in Denemarken probleemloos overal naartoe brachten – tot een Groenlandse collega hem in bescherming neemt en een paar snowboots voor hem regelt. Want ja, het weer in Groenland is grillig en vaak guur, dat komt in de loop van het verhaal regelmatig ter sprake. Je ziet de dreigende wolken en de ijskoude mist gewoon voor je.

Journalistiek inkijkje

Matthew blijkt naar Groenland te zijn gegaan om een groot verdriet te ontvluchten (dat trouwens ook indringend wordt omschreven). Dan duikt er iets op waarin hij zich kan vastbijten: er is een mummie gevonden in het ijs en hij mag verslag doen van de vondst. Even lijkt het verhaal vooral een kijkje achter de schermen van de journalistiek te worden: snel ter plaatse zijn, wel of niet worden toegelaten tot de vindplaats, wel of niet mogen publiceren, dat soort dingen. Op zich al erg interessant, vind ik.

Maar het journalistieke draadje lijkt snel dood te lopen. Door een onverwachte wending kan Matt niets met het spectaculaire verhaal van de mummie. In plaats daarvan gaat hij zich verdiepen in een serie moorden van zo’n 40 jaar geleden. Tegelijkertijd raakt hij geboeid door Tupaarnaq, een opvallende vrouw die de hele wereld tegen zich lijkt te hebben. Matthew raakt steeds meer verwikkeld in allerlei bloederige zaakjes en mag nog wel oppassen dat hij zelf geen verdachte of slachtoffer wordt.

Onderlinge verbanden

In de loop van het verhaal blijken al deze elementen onderling verbonden te zijn. Dat kan misschien ook nauwelijks anders in zo’n relatief kleine en geïsoleerde gemeenschap als Nuuk. Er komen steeds meer aspecten van het leven op Groenland aan bod, zoals de verhouding tussen de Inuit en de Denen en het conflict tussen de Inuit-cultuur en de oprukkende modernisering. Machtsmisbruik en machteloosheid zijn alom aanwezig en dat maakt het gure Groenland nog grimmiger.

De realiteit van Groenland

Mads Peder Nordbo weet waar hij het over heeft: hij weet uit eigen ervaring hoe het is om in Groenland te wonen. Het verbaasde me dan ook niet dat ik veel van wat hij in zijn boek beschrijft terugzag in een aflevering van Reizen Waes over Groenland. Zelfs de flats waarin de Inuit moesten gaan wonen (maar niet konden aarden) kwamen in beeld. Hierdoor ben ik Meisje zonder huid alleen nog maar meer gaan waarderen: het heeft me echt veel over Groenland geleerd. Als dit een reeks wordt, wil ik de andere delen zeker ook lezen.

meisje zonder huid

De Nederlandse vertaling van Pigen uden hud is gemaakt door Renske Wiltink en heeft 365 bladzijden. Meisje zonder huid is verkrijgbaar als paperback en e-boek.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Ambo|Anthos Uitgevers.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.