verhaal van een huwelijk

Boek Het verhaal van een huwelijk van de Noorse schrijver Geir Gulliksen

In de kerstvakantie had ik eindelijk weer eens tijd om een boek te lezen. Ik pakte er een van de stapel die de afgelopen maanden hoger en hoger was geworden en ja hoor… het was meteen volop in de roos. Ik las Het verhaal van een huwelijk (een vertaling van het Noorse Historie om et ekteskap) van de Noor Geir Gulliksen in één ruk uit. Hoe kan een boek zo makkelijk weglezen en toch zoveel diepgang hebben?

Waarover gaat Het verhaal van een huwelijk?

In Het verhaal van een huwelijk vertelt de ik-persoon over zijn relatie met een vrouw die hij Japie noemt, naar Japie Krekel, die altijd goed wilde doen en nooit opgaf als hij iets voor elkaar wilde krijgen. De terugblik op het ontstaan van hun relatie, het 20-jarige verloop en het pijnlijke einde ervan brengt je heel dicht bij het stel: je ligt als het ware regelmatig met de twee in bed.

Het bijzonderste aan het verhaal is misschien wel dat je nooit zeker kunt weten of wat je leest nu echt is hoe het is gegaan (even buiten beschouwing gelaten dat het hier om fictie gaat natuurlijk). De verteller heeft het namelijk deels over dingen waar hij zelf bij was, maar ook over belevenissen van zijn vrouw waar hij nooit bij is geweest. Die vult hij zelf in, soms stellig en soms aarzelend. Als lezer weet je hierdoor niet of iets nou een veronderstelling is, of waargebeurd in het leven van de twee hoofdpersonen. Japie komt zelf niet aan het woord om voorvallen te ontkennen of bevestigen. We zullen het met het verhaal van de ik-persoon moeten doen.

Daarnaast waren er ook momenten waarop ik ging twijfelen op welk punt in de tijd de verteller zich nu eigenlijk bevond. Door het einde van het boek denk ik dat ik dit bij een tweede lezing minder zou hebben. Sorry, dat is misschien een beetje vaag zonder het boek gelezen te hebben, maar ik wil je leesplezier natuurlijk niet verpesten door teveel te vertellen.

Een ander bijzonder aspect is dat je vanaf de eerste bladzijde aan alles voelt dat dit liefdesverhaal niet goed gaat aflopen. Daar kreeg ik een beetje een Anna Karenina-gevoel van: beklemmend, maar je wilt toch weten hoe het precies verdergaat. Als een ongeluk waarvan je niet kunt wegkijken.

Een boek dat vragen oproept

Het fijnste aan Het verhaal van een huwelijk vond ik dat het heel makkelijk leest en tegelijkertijd toch allerlei vragen bij je oproept, waarvan sommige echte levensvragen zijn.

Kun je bijvoorbeeld een goede relatie hebben als je erg verschilt? Soms vond ik het erop lijken alsof er een link werd gelegd tussen het stuklopen van het huwelijk en het contrast tussen Japie met haar drukke baan en sportieve activiteiten, en haar man die van rust houdt, van huis uit werkt en daarbij ook zorgt voor het huishouden.

Is het echt zo erg om een burgerlijk bestaan te leiden dat sommigen saai zouden noemen? De verteller wilde in zijn relatie absoluut niet ‘gewoon’ zijn en keek eigenlijk neer op burgerlijke stelletjes. Zijn relatie met Japie stond daarboven en was daardoor ook sterker, dacht hij. Zo sterk zelfs, dat er ruime zou zijn voor een derde persoon. Dacht hij… Het verdriet dat volgt, laat mijns inziens zien dat een ‘gewoon’ en misschien soms een beetje ‘saai’ huwelijk ook zo zijn voordelen heeft.

Sterker nog: heeft de verteller zijn eigen huwelijk niet zelf richting de afgrond gestuurd door Japie steeds weer te verzekeren dat hij het wel zou aankunnen als ze een ander had? Het lijkt er soms bijna op dat hij zelf graag een man erbij zou hebben in hun relatie. Jammer dat die uiteindelijk opduikt in de vorm van ‘de Handschoen’, die zo te merken niet bepaald zijn type is – en wederzijds.

Dit zijn zo de vragen die bij mij opkwamen. Maar dat zal vast ook heel persoonlijk zijn.

Pijnlijk herkenbaar

Voor iedereen die wel eens een relatiebreuk heeft meegemaakt, zal het boek pijnlijk herkenbare inkijkjes bevatten. Van de gekrenkte vorige ex van de verteller, die hem toewenste dat hij ooit zelf eens zou voelen hoe kwetsend dat is (wat dus ook gebeurt), tot het verlammende effect op hem als Japie daadwerkelijk weg is – en welke invloed dat weer heeft op de kinderen. Het omslag van het boek (de plattegrond van een leeg huis) sluit wat mij betreft heel mooi aan bij de leegte die achterblijft als een jarenlang verbond opeens zo kapot is dat het bijna lijkt alsof het nooit heeft bestaan.

verhaal van een huwelijk geir gulliksen

Andere boeken van Geir Gulliksen

Geir Gulliksen schrijft ook poëzie en kinderboeken (lees zeker even de intrigerende omschrijving van Hannu Hannu, dat vertaald is naar het Nederlands) en is redacteur van Karl Ove Knausgård.

Het verhaal van een huwelijk heeft 198 bladzijden, is vertaald door Geri de Boer en uitgegeven door Ambo Anthos. Het is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Dit boek lijkt me wel wat, zoals je er over schrijft. Heet de vrouw geen Jappie, dubbel-p? Want die naam kom ik in andere reviews tegen.
    Sommige Noren noemen hun Noorse boskat ook: Jappie…..Voor een vrouw vind ik het jakkie….
    De thematiek kom je in veel andere boeken en films ook tegen en ik vind het vaak nogal schematisch, rationeel uitgewerkt wat uit het Noorden komt. Eerst maar zelf lezen, dan weet ik meer. Tusen tak!

    • Dat viel mij destijds ook op ja, dat andere reviews het over Jappie hebben. Maar in mijn boek staat toch echt Japie. Sterker nog, ze wordt vergeleken met de vlijtige Japie Krekel – daar komt die bijnaam vandaan. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.