boek Osebol

Osebol: een boek vol stemmen uit een Zweeds gehucht

Het belooft een bijzonder boek te zijn. Op 19 april 2021 komt Osebol – Getuigenissen van het Zweedse platteland uit, het verhaal over een (bijna) verdwenen Zweedse dorpsgemeenschap. Het boek is een soort kruising tussen een leesbare documentaire en een treurdicht in verhaalvorm. Het wordt al de Zweedse variant van Geert Maks Hoe God verdween uit Jorwerd genoemd.

(De winnaar van het boek is inmiddels bekend.)

Wat is Osebol?

Het Zweedse gehucht Osebol ligt zo’n 400 kilometer ten noordwesten van Stockholm, midden tussen de bossen. Toen de houtindustrie in de jaren 50 van de twintigste eeuw verdween, begon het dorp leeg te lopen. Steeds meer dorpsbewoners verhuisden naar de stad. Een voor een sloten de winkels hun deuren. De skipiste raakte overwoekerd met onkruid. De brug over de rivier werd afgesloten voor verkeer.

Toch ging het leven in Osebol ook gewoon door. Sommige nazaten van eeuwenoude boerengeslachten dachten er niet over om te vertrekken. Ook kwamen er nieuwe inwoners bij, uit Noordwest-Europa én uit andere werelddelen.

Over de schrijver

Journalist Marit Kapla (1970) groeide op in Osebol. Ook zij verliet het dorp: als tiener verhuisde ze naar de stad. Tegenwoordig woont ze in Gotenburg en schrijft ze voor het Zweedse culturele tijdschrift Ord & Bild. Maar een paar jaar geleden kwam ze terug naar Osebol om te kijken hoe haar geboortedorp erbij lag.

Nu zorgt ze er in een eigenzinnige, poëtische vorm voor dat de stemmen van de ongeveer veertig volwassen inwoners van Osebol ook voor ons te horen zijn. Ze praten over het alledaagse leven in het dorp, over hun herinneringen aan vroeger en gedachten over de toekomst, over hun dromen en hun angsten.

boek Osebol

Samen vormen deze stemmen uit Osebol een documentair treurdicht voor een (bijna) verdwenen dorpsgemeenschap. Het debuut van Marit Kapla is een monumentaal prozadicht geworden, dat in 2019 dankzij de bijzondere vorm waarin het is geschreven bekroond is met de Augustprijs voor Fictie. In Zweden zijn er meer dan 20.000 exemplaren van verkocht.

Lees Osebol nu zelf

Osebol van Marit Kapla (ISBN 9789025467265) komt op 19 april 2021 uit bij Uitgeverij Atlas Contact. Het boek heeft 816 bladzijden en is vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

(De winnaar van het boek is inmiddels bekend.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

22 reacties

  1. Ik ben sowieso al geprikkeld door Zweden het land, de boeken, series en films. Tis het moment om eens een andere schrijver te ontdekken. Ik wil graag meedoen.

  2. Ik loot graag mee. Scandinavische boeken en series vind ik erg goed en met dit boek kan ik ook eens met een ander genre kennismaken.

  3. Hej Sandra, wat leuk! Ik heb al het een en ander gelezen over dit bijzondere boek, en wil het heel graag lezen. Ik doe dan ook graag mee aan je verloting. Jeg krysser fingrene 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.