Osebol: een boek vol stemmen uit een Zweeds gehucht

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het belooft een bijzonder boek te zijn. Op 19 april 2021 komt Osebol – Getuigenissen van het Zweedse platteland uit, het verhaal over een (bijna) verdwenen Zweedse dorpsgemeenschap. Het boek is een soort kruising tussen een leesbare documentaire en een treurdicht in verhaalvorm. Het wordt al de Zweedse variant van Geert Maks Hoe God verdween uit Jorwerd genoemd.

(De winnaar van het boek is inmiddels bekend.)

Wat is Osebol?

Het Zweedse gehucht Osebol ligt zo’n 400 kilometer ten noordwesten van Stockholm, midden tussen de bossen. Toen de houtindustrie in de jaren 50 van de twintigste eeuw verdween, begon het dorp leeg te lopen. Steeds meer dorpsbewoners verhuisden naar de stad. Een voor een sloten de winkels hun deuren. De skipiste raakte overwoekerd met onkruid. De brug over de rivier werd afgesloten voor verkeer.

Toch ging het leven in Osebol ook gewoon door. Sommige nazaten van eeuwenoude boerengeslachten dachten er niet over om te vertrekken. Ook kwamen er nieuwe inwoners bij, uit Noordwest-Europa én uit andere werelddelen.

Over de schrijver

Journalist Marit Kapla (1970) groeide op in Osebol. Ook zij verliet het dorp: als tiener verhuisde ze naar de stad. Tegenwoordig woont ze in Gotenburg en schrijft ze voor het Zweedse culturele tijdschrift Ord & Bild. Maar een paar jaar geleden kwam ze terug naar Osebol om te kijken hoe haar geboortedorp erbij lag.

Nu zorgt ze er in een eigenzinnige, poëtische vorm voor dat de stemmen van de ongeveer veertig volwassen inwoners van Osebol ook voor ons te horen zijn. Ze praten over het alledaagse leven in het dorp, over hun herinneringen aan vroeger en gedachten over de toekomst, over hun dromen en hun angsten.

boek Osebol

Samen vormen deze stemmen uit Osebol een documentair treurdicht voor een (bijna) verdwenen dorpsgemeenschap. Het debuut van Marit Kapla is een monumentaal prozadicht geworden, dat in 2019 dankzij de bijzondere vorm waarin het is geschreven bekroond is met de Augustprijs voor Fictie. In Zweden zijn er meer dan 20.000 exemplaren van verkocht.

Lees Osebol nu zelf

Osebol van Marit Kapla (ISBN 9789025467265) komt op 19 april 2021 uit bij Uitgeverij Atlas Contact. Het boek heeft 816 bladzijden en is vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen.

(De winnaar van het boek is inmiddels bekend.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

22 thoughts on “Osebol: een boek vol stemmen uit een Zweeds gehucht

 1. van der Burg-Zethoven Ragna says:

  Ik ben sowieso al geprikkeld door Zweden het land, de boeken, series en films. Tis het moment om eens een andere schrijver te ontdekken. Ik wil graag meedoen.

 2. Sander says:

  Klinkt interessant, en wat een fijne dikke pil!
  Ik wil het boek graag lezen!

 3. Sjoukje Tijsma says:

  Als Zweden fanaat en liefhebber van lezen doe ik graag mee.

 4. San Van de Voorde says:

  Ik wil graag in gedachten naar Osebol. En doe mee.
  Tack.

 5. Tineke Fraij says:

  Ik loot graag mee. Scandinavische boeken en series vind ik erg goed en met dit boek kan ik ook eens met een ander genre kennismaken.

 6. Sandra konst says:

  Het lijkt me een fantastisch boek. Ik doe graag mee!

 7. Finanda Hartman says:

  Ik houd van Scandinavie en van lezen. Dus ja, ik win ,m graag!!

 8. KJ says:

  Nieuwe schrijver, nieuwe kansen om te winnen. Plaats maken na een boek over een Nederlandse arts in Finland. We blijven lekker in het Noorden.

 9. Christel van Kooten says:

  Ik doe graag mee, lijkt mij erg interessant om te lezen. Al vele malen op vakantie naar Zweden geweest.

 10. Karin says:

  Voor mijn dochter Daniek, die in die rare jaar met haar studie Scandinavië studies is begonnen.

 11. Griet says:

  Oh, wat klinkt dat leuk! Ik sta te popelen om het te lezen!

 12. Mayk says:

  Ik ben fan van Scandinavië en ook de series en de boeken dus dit lijkt mijn ook weer een mooie aanvulling. Ben erg benieuwd.

 13. Wat een leuke winactie! Ik doe graag mee, dit lijkt me onwijs interessant om te lezen.

 14. Wilbert says:

  Klinkt interessant. Ik doe graag mee!

 15. Astrid says:

  Zeker nu we niet naar Zweden kunnen, slurpen we op zoveel mogelijk manieren verhalen. Zo zijn we er toch een beetje.

 16. Rymke says:

  Hej Sandra, wat leuk! Ik heb al het een en ander gelezen over dit bijzondere boek, en wil het heel graag lezen. Ik doe dan ook graag mee aan je verloting. Jeg krysser fingrene 🙂

  • Gefeliciteerd Rymke, jij hebt het boek gewonnen! Wil je me je adres doorgeven in een privébericht? Dan geef ik dat door aan de uitgever voor de verzending.

 17. Marita says:

  Dol op Zweden en op boeken van Scandinavische auteurs. Dit boek wil ik graag lezen!

 18. Marjolein says:

  Hej! Ik zou het boek graag willen winnen! Ik woon er namelijk vlakbij! Dus extra leuk om te lezen!

 19. Dirk says:

  Doe graag mee aan deze verloting!

 20. Joost Teeuw says:

  Het lijkt mij een interessant boek, ik ben erg nieuwsgierig en doe graag mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *