de sekte zweeds boek

Voormalig Scientology-lid Mariette Lindstein schrijft spannende trilogie De Sekte

Een maand of twee geleden zag ik op televisie een documentaire van Louis Theroux over Scientology: My Scientology Movie. Daarvoor wist ik niets over Scientology, behalve dat Tom Cruise er blijkbaar gek op is. Wat ik in de documentaire zag en hoorde, was schokkend en maakte veel indruk op me. Dat bleek een uitstekende basis voor het lezen van de Zweedse thriller De sekte (Sekten på Dimön) van voormalig Scientologylid Mariette Lindstein.

Zweeds boek De sekte

De sfeer binnen Scientology

Voor zijn documentaire over Scientology sprak Louis Theroux met verschillende mensen die ooit heel enthousiast waren over de beweging, maar later ‘ontsnapten’. Dat het überhaupt al nodig was om te ontsnappen in plaats van gewoon uit vrije wil weggaan, vind ik nogal wat. En zeker dat ze na hun ‘ontsnapping’ nog in de gaten werden gehouden, lastiggevallen werden en eigenlijk nog steeds niet rustig kunnen slapen. Als ze vertellen waarom ze zijn ontsnapt, blijkt er een angstcultuur te heersen binnen Scientology waarbij geestelijke en lichamelijke mishandeling niet wordt geschuwd. Waarom ze dan toch toetraden? In het begin lijkt het allemaal zo mooi. Dat is dan ook de ondertitel van het boek De sekte: Toetreden is verleidelijk. Ontsnappen is onmogelijk.

Mariette Lindstein zat, net als een van de ontsnapte Scientology-leden in de documentaire van Louis Theroux, hoog in de rangorde van de organisatie. Ze was jarenlang de rechterhand van leider David Miscavige en weet dan ook veel dingen die niet ieder Scientology-lid weet. Pas na 27 jaar bij Scientology (vanaf haar 19e) ontsnapte ze en al die jaren in de geheime wereld van Scientology stopt ze in haar boeken.

Gaat De sekte over Scientology?

Zelf zegt schrijfster Mariette Lindstein dat haar boek fictie is, maar dat het onmogelijk was om zich bij het schrijven ervan niet te laten beïnvloeden door haar tijd bij Scientology. De sekte in het boek heet dan ook geen Scientology, maar ViaTerra. De hoofdpersoon, gebaseerd op Mariette, heet Sofia. Ook lijkt de sekte geen wereldwijde beweging te zijn, maar zich te beperken tot een mysterieus landhuis op een geïsoleerd Zweeds eiland, waar Franz Oswald de scepter zwaait.

Toch vertonen de praktijken die in haar boek worden omschreven, net als de charismatische maar ook sadistische leider, grote gelijkenissen met wat ik in de documentaire had gezien. Zelfs het gegeven dat veel beroemdheden zich aangetrokken voelen tot de sekte komt erin terug. Dit zorgde ervoor dat ik helemaal werd gegrepen door het boek: ik kon het me allemaal net iets te goed voorstellen. Dit is weer eens een heel ander soort spannend: niet de vraag ‘wie heeft het gedaan’ maar ‘hoe komt ze daar weg’ staat centraal. En… dit soort sektarische terreur komt dus ook in het echt voor en is terwijl je het boek leest de dagelijkse werkelijkheid voor mensen die erin verstrikt zijn geraakt. Wat een nare gedachte!

Wat het boek ook spannend maakt, zijn de flarden aan het begin van elk hoofdstuk die over een heel ander verhaal lijken te gaan. In de loop van het boek wordt duidelijk wat ze met het verhaal van Sofia en de sekte te maken hebben.

Nederlandse vertaling van De sekte

Het boek De sekte ( (Sekten på Dimön) van Mariette Lindstein was in Zweden een enorm succes. Het is in Nederland verschenen bij A.W. Bruna, in een vertaling van Corry van Bree. Het boek telt zo’n 320 bladzijden en is verkrijgbaar bij bol.com. Het is het eerste deel van een trilogie en achter in het boek is een stukje van het tweede deel te lezen.

Deel 2: De sekte herrijst

In het tweede deel van de trilogie, De sekte herrijst, doet Sophia haar best om een leven na de sekte op te bouwen, hoewel ze geplaagd wordt door nachtmerries en ook op andere manieren voortdurend herinnerd wordt aan haar leven in de sekte. Oswald zit in de gevangenis. Maar dat betekent niet dat hij Sophia met rust laat. Hij blijkt nog aardig wat invloed te kunnen uitoefenen, onder andere vanwege zijn (vrouwelijke) advocaat. 

De sekte herrijst is hier verkrijgbaar 

Deel 3: Kinderen van de sekte

En nu wacht ik dus tot het derde deel van de Sekte-trilogie beschikbaar is op Kobo Plus. Dat deel heet Kinderen van de sekte en hierin is te lezen wat voor invloed de sekte heeft op de levens van Oswalds kinderen, Thor en Vic. Het boek speelt 15 jaar nadat Sophia uit de sekte is gevlucht, maar haar tijd in de sekte is nog steeds een bepalende factor in haar leven. 

Je vindt Kinderen van de sekte hier

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Ook de dvd van My Scientology Movie is verkrijgbaar bij bol.com. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij A.W. Bruna.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Hallo Sandra, Bedankt voor je recensie. Het boek De Sekte Herrijst ligt nu voor me om te gaan lezen. Ik zocht informatie nadat ik het had gekocht en kwam op je website uit. Fijn hoe je het boek beschrijft, daar heb ik wat aan! Ook je tip over de docu movie van Theroux is handig, die ga ik ook nog bekijken. Mooie website ook, ik volg je nu op Instagram! PS. Ik kon je recensie niet makkelijk terugvinden via het menu. Misschien een apart menu-item voor de recensies maken? Groet, Ilona

    • Wat fijn om te horen, dank je wel. Ik ben De sekte herrijst nu aan het lezen via mijn Kobo Plus-abonnement. Ik moet tijdens de scenes met Oswald nog regelmatig denken aan die docu van Theroux. Ook bedankt voor je tip over de menu’s. Helaas is de ruimte beperkt, maar ik ga binnenkort wel het menu Scandinavische lifestyle duidelijker uitsplitsen. Groetjes, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.