boek wees eens lief voor jezelf

Wees eens lief voor jezelf: menselijk leven op z’n Fins


Op dit moment ben ik een heel fijn boek aan het lezen: Wees eens lief voor jezelf – De Scandinavische bestseller over je eigen weg vinden naar veerkracht en zelfcompassie van de Finse psychotherapeute Maaret Kallio. Dit Finse boek is nu eens geen belofte dat je van al je angsten of negatieve gevoelens af kunt komen. Het pusht je ook niet door te beweren dat je met de juiste mindset alles kunt bereiken – als je maar je best doet en in jezelf gelooft. Nee, Kallio is een realist. In het leven is nu eenmaal niet alles mogelijk of leuk. Het leven is niet perfect. Hoe kun je daarmee omgaan? Kallio’s oplossing: met een beetje mildheid kom je verder. Wat een verademing!

Streven naar perfectie is stressvol

Veel zelfhulpboeken proberen je te helpen op weg naar een perfect leven. Wil je de perfecte moeder zijn? Lees dit opvoedboek. Elke dag gezond koken? Hebben we een kookboek voor. Een fit lichaam – pas dit sport- en voedingsschema toe. Je zou misschien denken dat je dankzij al die hulp steeds dichter bij een perfect leventje komt. Maar in werkelijkheid zorgt dit najagen van perfectie al heel snel voor stress.

Want wat als je toch een keer pizza op het menu zet? Als je echt geen fut hebt voor je hardlooprondje of om gezellig te knutselen met je kleuter? Grote kans dat je daar dan van baalt. Misschien wel het gevoel hebt dat je faalt. Of zelfs steeds weer blijft falen. Waarom lukt het je nou toch niet om alles te doen zoals het in de boekjes staat?

boek wees eens lief voor jezelf
Afbeelding met dank aan de uitgever

Van perfectie naar menselijkheid

Dat komt gewoon omdat je een mens bent. Wij mensen zijn niet perfect. En misschien lijkt het tegenstrijdig omdat je het streven naar een perfect leven niet wilt opgeven, maar hoe eerder je perfectie vervangt door menselijkheid, hoe fijner je leven zal worden. Want perfectie, controledrang en stress zijn geniepige verdedigings- en afleidingstechnieken van de geest. Ze helpen ons niet echt verder – en misschien zelfs van de regen in de drup. Want het gekke is: hoe meer de geest bereid is tot acceptatie, hoe meer ruimte er is voor verandering.

In de jacht naar het perfecte leven gaan onze krachten op aan weerstand, en niet aan onze doelen. Als je tegen windmolens blijft vechten,  heb je geen kracht meer voor alles wat je zou kunnen bouwen.

Maaret Kallio in Wees eens lief voor jezelf

Zelfkennis en acceptatie

Maar hoe voorkom je nou dat je steeds weer terug blijft vallen in de gewoonte van het streven naar perfectie? Want dat is zo verleidelijk: na een dag waarop je minder perfect was dan je had gewild en een avondje balen word je de volgende ochtend vol goede moed wakker: je gaat het nóg beter doen, jezelf nóg beter informeren en nóg strenger voor jezelf zijn. Deze keer gaat het écht lukken.

Om hiervan af te kicken, moet je je eigen onvolmaaktheid en tekortkomingen onder ogen durven zien. Durven kijken naar je karakter en naar je verleden; hoe dat je heeft gevormd. Accepteren dat je niet perfect bent – en daar met compassie naar kijken. Mild zijn voor jezelf. Lief.

Om ook maar een klein beetje een fantastisch leven te kunnen leiden, heb je allereerst acceptatie en ruimte nodig, zodat je langzaamaan kunt loskomen uit de greep van alle strenge eisen.

Maaret Kallio in Wees eens lief voor jezelf

De relatie met jezelf is de langste die je in je hele leven zult hebben. Bovendien vormt de relatie met jezelf de basis voor alle relaties met anderen. Dus waarom zou je jezelf – met alle plussen en minnen – niet wat beter willen leren kennen? Jezelf toestaan om alle emoties die bij het leven horen – positieve en negatieve – te ervaren is de enige manier om te ontdekken waaraan jij behoefte hebt en wat het leven voor jou zinvol maakt. En als je eenmaal milder kunt zijn voor jezelf, kun je ook milder zijn voor anderen, wat je relaties weer ten goede kan komen.

Boek vol troost

Ik heb nu ongeveer een derde van het boek gelezen en ik moet zeggen: het voelt als een troostende arm om mijn schouders. “Hé, het is oké,” lijkt de Finse schrijfster tegen mij als lezer te zeggen. Alleen dat al is reden genoeg om gauw weer verder te willen lezen. Naast de inzichten die Kallio biedt om te werken aan een sterkere versie van jezelf – niet voor even, maar echt duurzaam. Want in tegenstelling tot dingen waarvoor je streng voor jezelf moet zijn, is zelfacceptatie en luisteren naar je eigen behoeftes wél vol te houden.

Over Maaret Kallio

Maaret Kallio (1977) is psychotherapeut, relatietherapeut, mindfulnesscoach en schrijver. Ze schreef al meer dan 10 boeken over verschillende onderwerpen, van zelfcompassie tot de ontwikkeling van het kind. Daarnaast heeft ze een wekelijkse column in de grootste Finse krant. Van haar boek Wees eens lief voor jezelf – De Scandinavische bestsller over je eigen weg vinden naar veerkracht en zelfcompassie zijn al meer dan 90.000 exemplaren verkocht.

Hier vind je Wees eens lief voor jezelf

Wees eens lief voor jezelf (ISBN 9789400515123) is in Nederland uitgebracht door Lev Boeken en vertaald door Sophie Kuiper. Het boek heeft 272 bladzijden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.