The Mole Undercover in Noord-Korea

The Mole: docu over een Deen die undercover gaat in Noord-Korea

‘Spannend’ heb je in allerlei verschillende soorten. Als we het over Scandinavië hebben, gaat het vaak over spannende boeken of series waarin een moord wordt gepleegd – of zelfs meerdere. Soms zijn die verhalen waargebeurd, maar meestal fictief. Maar The Mole is iets heel anders. Het is een documentaire over een Deense man die undercover gaat in een groep fans van Noord-Korea, en later in Noord-Korea zelf. Ik heb de documentaire gezien en vond hem absoluut spannend. The Mole is verkrijgbaar op dvd.

Docu van Mads Brügger

De tweedelige documentaire The Mole: Undercover in North Korea begint eigenlijk met een andere documentaire. De Deense onderzoeksjournalist en filmmaker Mads Brügger, die deze docu maakte, maakte namelijk eerst een provocerende film over Noord-Korea: The Red Chapel. Hiermee schopte hij zo tegen het zere been, dat hij nooit meer welkom is in Noord-Korea.

The Mole Undercover in Noord-Korea
Foto: Lumière

Burgers undercover

Dat is voor de Deense ‘mol’ Ulrich Løvenskjold Larsen de aanleiding om undercover te gaan en maar liefst tien jaar lang te infiltreren in de geheime dictatuur van Noord-Korea – om te beginnen bij een Deense club voor Noord-Koreafans. De werkloze restaurantchef begint een dubbeleven als geheim agent. Hij krijgt versterking van een voormalige jetset-cocaïnehandelaar uit Kopenhagen: Mr. James (Jim Latrache-Qvortrup). Samen krijgen ze toegang tot het hart van een internationaal crimineel netwerk dat wapens en drugs produceert en distribueert voor Noord-Korea. De infiltranten raken zelfs nauw betrokken bij een plan om ergens in Afrika een geheime, ondergrondse wapen- en medicijnfabriek te bouwen.

Dat levert fascinerende beelden op van vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten die soms gekker zijn dan de meest bizarre filmscripts. Maar hoe ver kunnen de infiltranten gaan zonder hun dekmantel te verliezen?

Bizar moedig inkijkje in het regime van Kim Jong-un. The Mole – Undercover in North Korea heeft alle intriges van een spionagethriller.

The Gueardian

Kijk The Mole zelf

De serie kreeg lovende recensies en wordt op IMDb gewaardeerd met een 8,5. Ik was dus zeker niet de enige die het fascinerend vond om de documentaire te bekijken. Ik ben dan ook blij dat hij nu verkrijgbaar is op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier is alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.