boek Stockholm Confidential

Gelezen: Stockholm Confidential van Hanna Lindberg

Laatst las ik het boek Stockholm Confidential van de Zweedse schrijver Hanna Lindberg. Aangezien de hoofdpersoon van het boek een vrouwelijker blogger is, had ik verwacht het boek makkelijk weg te lezen. Maar in werkelijkheid had ik een beetje moeite om mijn aandacht erbij te houden. Maar dat kan natuurlijk ook door het hitte zijn gekomen…

Het verhaal van Stockholm Confidential

Die vrouwelijke blogger in het boek heet Solveig Bjerg en als lezer leer je haar kennen nadat er blijkbaar iets ingrijpends is gebeurd in haar leven. Door een misstap (waarover pas later in het boek meer duidelijk wordt) is ze haar baan als journalist kwijtgeraakt. Nu werkt ze als serveerster en is ze een blog begonnen, maar veel verder dan het delen van schattige poezenfilmpjes komt ze nog niet. Dan komt ze op het idee om een artikel te schrijven over reality-sterren en hoe het ze is vergaan sinds ze doorbraken bij het grote publiek.

Een andere belangrijke personage in het boek is Lennie Lee, een soort spin in het web in een wereld waarin de grenzen tussen aantrekkelijke reality-sterren, modellen, maîtresses en escortdames niet helemaal duidelijk zijn. Als binnen korte tijd meerdere mensen uit Lennies omgeving het loodje leggen, komt zijn positie als succesvolle patser/pooier steeds verder onder druk te staan – onder andere doordat Solveig maar blijft graven in wat er nou precies is gebeurd.

Wat ontbrak er voor mijn gevoel?

Het boek Stockholm Confidential werd door de pers positief ontvangen en ik vroeg me daarom af waarom het mij niet zo wist te boeien. Naast persoonlijke voorkeur, waar nu eenmaal altijd sprake van is, miste ik denk ik diepgang bij de personages. Voor mijn gevoel bleven ze allemaal nogal oppervlakkig. De Est Kalju Saagim vond ik eigenlijk nog de interessantste persoon, omdat zijn leven een ingewikkelde mengeling van goed en kwaad is.

Je zou kunnen zeggen dat het boek wel een interessant inkijkje geeft in hoe het eraan toegaat in de wereld van actuele en uitgerangeerde beroemdheden. Maar aangezien de omschrijving van hoe bloggen als beroep werkt niet echt realistisch op mij overkwam, vraag ik me af of de omschrijving van dat wereldje dan wel treffend is.

Behalve de inhoud vermoed ik dat taalgebruik op de een of andere manier ook een rol speelt. Na Stockholm Confidential begon ik aan een boek van Thomas Enger en daar bevatten de eerste bladzijden meteen kleine speldenprikjes die me het verhaal in trokken en ervoor zorgden dat ik geboeid was door de gebeurtenissen en personages. Wat er gezegd werd, maakte me meteen erg nieuwsgierig naar wat er niet gezegd werd. Dat miste ik (nog) in het taalgebruik van Hanna Lindberg. Ik ben benieuwd hoe dit in haar volgende boek(en) is.

boek Stockholm Confidential

Over Hanna Lindberg

Hanna Lindberg (1981) woont in Stockholm en groeide op in dezelfde buurt als die waar Solveig Berg woont tijdens de gebeurtenissen in STHM Confidentia. Lindberg is niet alleen schrijver, maar ook journalist – net als Solveig. Ze versloeg onder andere het nieuws voor Aftonbladet, waar ze haar man leerde kennen (met wie ze inmiddels drie kinderen heeft).

Stockholm Confidential was het debuut van Hanna Lindberg. Het boek werd opgevolgd door STHM Grotesque, dat in het Nederlands is vertaald als Stockholm Cuisine. Hierin staan intriges in de culinaire wereld centraal. Ook in dit geval blijft Hanna Lindberg dicht bij zichzelf, want ze werkte onder andere voor het Zweedse culinaire tijdschrift Allt om Mat.

Hier vind je de boeken van Hanna Lindberg

Dat ik minder enthousiast was dan ik had verwacht, betekent niet dat ik Stockholm Confidential geen leuk boek vond. Ik vond het alleen niet geweldig – maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Wil je de boeken over Solveig Berg lezen? Hier vind je ze:

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.