Speak No Evil

Filmtip: Deens/Nederlandse horrorfilm Speak No Evil (Gæsterne)

Een film met Deense én Nederlandse acteurs – dat gebeurt niet zo vaak. Vanaf 21 juli 2022 kun je in de Nederlandse bioscopen naar de film Speak No Evil (Gæsterne), met onder andere de Nederlandse acteur Fedja van Huêt. Je moet wel tegen een stootje kunnen als je deze (horror)film gaat zien, want wat begint als een gezellige vriendschap, loopt uit op een reeks gruwelijke gebeurtenissen.

Het verhaal van Speak No Evil

De Denen Björn, Louise en hun dochtertje Agnes leren op vakantie in Toscane de Nederlanders Patrick, Karin en hun stille zoontje Abel kennen. De vakantie komt tot een einde, maar de vriendschap niet. Kort na thuiskomst ontvangt het Deense gezin een uitnodiging om een weekendje bij de Nederlanders te verblijven. Hoewel Louise wat twijfelt, lijkt het Björn leuk om er even tussen uit te zijn en de vriendschap met de Nederlanders door te zetten. Voor hem lijkt de vriendschap een soort ontsnapping uit de dagelijkse sleur waar hij blijkbaar enorm naar snakt.

Al snel zit het gezin in de auto en zijn ze onderweg naar Nederland. Ze komen daar aan met de verwachting dat ze met vrienden een gezellig weekend zullen doorbrengen, maar al snel beginnen ze de kriebels te krijgen van hun gastheren naarmate die zich steeds vreemder gaan gedragen. De verschillen tussen de Denen en de Nederlanders worden steeds schrijnender en er ontstaat al snel een ongemakkelijke sfeer. In deze horrorfilm over beleefdheid en manieren is in dingen mee gaan de grootste fout die je kan maken…

Deens en Nederlands

De Deen Christian Tafdrup regisseerde deze film en schreef ook het script, samen met zijn broer Mads Tafdrup. De Deense hoofdrollen worden vertolkt door Morten Burian (Björn), Sidsel Siem Koch (Louise) en Liva Forsberg (Agnes). Het Nederlandse stel wordt gespeeld door Fedja van Huêt (Patrick) en Karina Smulders (Karin). De stellen spreken Engels tegen elkaar, maar hun eigen taal als ze alleen zijn. Het Deens werd ondertiteld, maar het Nederlands niet. Ik vond het leuk om dus mijn oren te spitsen als er Nederlands gesproken werd, want zo onthulde het Nederlandse stel dingen die de Denen ontglipten.

Speak No Evil
Foto: Erik Molberg via Filmdepot

Psychologisch kat-en-muisspel

Speak No Evil is een film die even de tijd neemt om op gang te komen. Het eerste stuk van de film geeft je al wel het gevoel dat er iets aan zit te komen, maar er zit ook wel een humoristisch aspect aan de absurditeit van de dingen die de hoofdpersonages meemaken. Je kijkt naar een enigszins bizar psychologisch kat en muis-spel waarin de Nederlanders testen hoe ver ze de Denen kunnen pushen. Er wordt verbazingwekkend veel getolereerd! Het is dan al wel duidelijk dat het uit de hand gaan lopen, en soms wil je naar het scherm roepen dat de Denen gewoon terug naar huis moeten gaan. Uiteindelijk wordt wel duidelijk dat dit echt een horrorfilm is en dan is het grappige er af. De spanning stijgt razendsnel en het laatste stuk van de film is zeker niet voor mensen die niet van horror houden.

Waarom?!

Zelf vond ik dat het hoogtepunt van deze film net iets te laat kwam. De spanning werd goed opgebouwd, maar vervolgens te lang uitgerekt, waardoor ik een beetje mijn interesse verloor in de film. Als de horror echt op gang komt, is het einde is zeker pakkend. Toch zat ik niet meer op het puntje van mijn stoel. In plaats daarvan liep ik vast op de keuzes die alle personages maakten, want die waren niet altijd even geloofwaardig. Zeker van de slechteriken (die zeker niet saai waren) vroeg ik me toch een beetje af: maar waarom doen jullie dit?

Speak No Evil wordt in Nederland uitgebracht door September Film en draait vanaf 21 juli 2022 in de bioscoop. Hier kun je kijken waar de film bij jou in de buurt draait. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Merel
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.