serie The Investigation

The Investigation: Deens-Zweedse serie over de bizarre duikbootmoord

Hij was al te zien op tv en nu ook op dvd: de miniserie The Investigation. Deze Deens-Zweedse serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat Denemarken, Zweden en veel andere landen maandenlang in z’n greep hield: de verdwijning van de jonge Zweedse journaliste Kim Wall op de duikboot van de excentrieke Deense uitvinder Peter Madsen. Typisch een treurig voorbeeld van ’truth is stranger than fiction’…

Het verhaal van The Investigation

In The Investigation worden twee verhalen met elkaar vervlochten. Ten eerste is er het verhaal van alle rechercheurs, duikers, wetenschappers en andere mensen die maandenlang alles op alles zetten om de waarheid rondom de verdwijning en het overlijden van Kim Wall (letterlijk) boven water te halen.

serie The Investigation
Foto: Per Arnesen via Lumiere

De jonge Zweedse journaliste verdween in 2017 nadat ze voor een reportage in de onderzeeër was gestapt die Peter Madsen zelf had gebouwd. Madsen beweerde dat de onderzeeër defect was geraakt en was gezonken. Hij had zichzelf in veiligheid weten te brengen, maar wat er met Kim Wall was gebeurd, bleef onduidelijk. Later werden delen van Walls stoffelijk overschot los van elkaar gevonden en ging het er steeds meer op lijken dat Madsen haar op gruwelijke wijze had vermoord.

serie The Investigation
Foto: Per Arnesen via Lumiere

Zowel in Denemarken als daarbuiten trok de bizarre zaak veel aandacht, net als de rechtzaak die volgde. Ik weet nog heel goed hoe ik op Twitter het live-verslag volgde van een Zweedse journalist die live verslag deed van de rechtzaak. Wat daar boven tafel kwam, was echt te erg voor woorden.

Madsen werd uiteindelijk veroordeeld, maar deed er echt alles aan om de waarheid te verdoezelen. Er waren geavanceerde forensische technieken voor nodig om bewijzen tegen hem te verzamelen, zodat de openbaar aanklager (gespeeld door Pilou Asbæk) hem veroordeeld kon krijgen.

serie The Investigation
Foto: Miso Film/Henrik Ohlsten via Lumiere

Ten tweede is er het verhaal over de nauwe band die in de maanden van het onderzoek ontstond tussen onderzoeksleider Jens Møller (gespeeld door Søren Malling) en de ouders van Kim Wall, Ingrid en Joachim Wall (gespeeld door Pernilla August en Rolf Lassgård). Møller is bezig met de laatste grote zaak voor zijn pensioen. Dat, en de betrokkenheid die hij voelt voor Walls familie, zorgen ervoor dat hij koste wat het kost gerechtigheid wil.

serie The Investigation
Foto: Per Arnesen via Lumiere

Waarheidsgetrouw

De serie The Investigation is gebaseerd op het echte onderzoek naar de ‘duikbootmoord’ en er is nauw samengewerkt met de nabestaanden en andere betrokkenen. In dit interview met scenarist en regisseur Tobias Lindholm vertelt hij onder andere hoe duikers en wetenschappers die bijdroegen aan de zoektocht ook in de serie te zien zijn. Er is veel op de daadwerkelijke locaties gefilmd en zelfs de honden die je ziet in de serie zijn de echte speurhonden. Ook de hond van de ouders van Kim Wall is te zien.

serie The Investigation
Foto: Per Arnesen via Lumiere

Hoofd Moordzaken Jens Møller van de Kopenhaagse politie verleende ook zijn medewerking aan de serie. Hoe hij de zaak beleefde, vertelt hij in dit interview.

Waar is The Investigation te zien?

De serie The Investigation bestaat uit 6 afleveringen van een uur en was in Denemarken een enorm succes. Nu kunnen wij er dus ook naar gaan kijken. Hij is te bestellen op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Mag ik eerlijk zijn?
  Een heel spannende case en vanuit een originele invalshoek verslagen. Maar verder bar, en bar slecht, echt onder de maat.
  Ik kijk om m’n Deens bij te houden maar vind het niet erg als ik door omstandigheden een aflevering mis.
  Zo heb ik nog geen enkel Deen leren kennen. Hun technische achterstand, hun gebrek aan empathie, het verhoren op een manier dat zelfs een ijsblok het koud krijgt.
  Mislukt als vermaak en mislukt als documentaire, ook al doen sommige acteurs nog zo hun best.

  • Natuurlijk mag je eerlijk zijn! Graag zelfs. Smaken verschillen en niet elke serie is voor iedereen een topper. Dank je wel voor je bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.