Rust vinden in een wereld die maar doordraait Magnus Fridh

Rust vinden in een wereld die maar doordraait dankzij Magnus Fridh

Het Zweedse boek Rust vinden in een wereld die maar doordraait (Att vara stilla när allt skyndar) van Magnus Fridh leest als één grote uitnodiging om rustmomentjes in te lassen in je leven. En nee, daarvoor hoef je niet meteen urenlang in kleermakerszit te zitten. Een bewust stiltemomentje bij het stoplicht is ook al heel wat waard – en dat is wat mij betreft juist wat dit boek zo interessant maakt.

Mediteren makkelijk gemaakt

Want nog niet zo lang geleden dacht ik dat er maar één manier van mediteren was. Ik was ervan overtuigd dat er vast wel mensen zijn die urenlang in stilte in kleermakerszit kunnen zitten en hun hoofd compleet leeg kunnen maken. Ik was alleen niet één van hen. Daarom dacht ik dat meditatie niet voor mij was weggelegd.

Nog steeds is deze vorm van mediteren iets wat ik maar moeilijk alleen kan. Wel vind ik het heel fijn om onder begeleiding te doen, bijvoorbeeld aan het begin en einde van een yogales, of met behulp van een app voor geleide meditaties. Maar eerlijk is eerlijk: ik doe het veel te weinig.

Rust vinden in een wereld die maar doordraait Magnus Fridh

Dagelijks leven, natuur en mediteren

Daarom is het ook zo fijn dat Magnus Fridh in zijn boek ook aandacht besteed aan twee andere manieren om rustmomentjes te creëren en de stilte in jezelf op te zoeken. Deze verdeelt hij in twee categorieën: dagelijks leven en natuur. Als laatste komt dan ook nog de vorm van meditatie aan bod die ik oorspronkelijk voor ogen had.

Magnus Fridh last in het dagelijks leven bijvoorbeeld korte rustmomentjes in als hij door Stockholm loopt en pauzeert bij een stoplicht of in een park. Of hij gebruikt afwassen in zijn zomerhuisje in Zweden of het aaien van de kat om stilte en helderheid terug te vinden. Door hierover te vertellen, wijst hij je er keer op keer op dat stilte en rust eigenlijk altijd te vinden zijn, waar je ook bent.

Kwetsbaar en haalbaar

Wat ik ook fijn vond aan dit boek, is dat de schrijver zijn eigen kwetsbaarheid durft te laten zien. Magnus Fridh presenteert zich niet als iemand die de kunst van het mediteren perfect beheerst en daarom volledig in balans door het leven gaat. Hij vertelt dat er genoeg momenten zijn waarop hij te druk of gespannen is, loopt te jagen en het contact met zijn eigen gevoelens verliest. Dat is natuurlijk vervelend voor hem, maar wel fijn voor mij als lezer, omdat het zo herkenbaar is. Het geeft je het gevoel dat meer rust creëren in het leven voor iedereen haalbaar is, ook als je last hebt van stress. Want juist dan heb je het zo nodig!

Uitnodiging tot mediteren

En zo is dit boek eigenlijk één grote reeks uitnodigingen tot mediteren – in welke vorm dan ook. Ik heb me dan ook zeker voorgenomen om dit boekje regelmatig nog eens op te pakken en op een willekeurige plek open te slaan als inspiratie voor een rustmoment. Want soms voel je wel dat je behoefte hebt aan meer rust, maar kun je zelf de ‘pauzeknop’ even niet vinden. Op dat soort momenten helpt dit boek je aan ideeën.

Ik had tijdens het lezen zelfs al het gevoel dat mijn ademhaling vertraagde en ik hier en daar wat spierspanning losliet. Naast de fijne manier van vertellen van Magnus Fridh draagt de vormgeving van het boek daar zeker ook aan bij.

Rust vinden in een wereld die maar doordraait Magnus Fridh
Uit: Rust vinden in een wereld die maar doordraait – Magnus Fridh

Over Magnus Fridh

Magnus Fridh werd geboren in 1970 en groeide op in Zuid-Zweden. Hij vertelt in dit boek dat hij al jong in aanraking kwam met meditatie. Tegenwoordig begeleidt hij groepen bij Ashtanga-yoga, mindfulness en meditatie. Voor een kijkje in zijn leven en werkzaamheden kun je hem volgen op Instagram.

Ook lezen?

Rust vinden in een wereld die maar doordraait (ISBN: 9789021576879) van Magnus Fridh wordt in Nederland uitgegeven door Kosmos Uitgevers en is uit het Zweeds vertaald door Sophie Kuiper. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Graag bedank ik de uitgever, die mij het boek toestuurde.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.