De onzichtbare bruid: spannend familiedrama uit Zweden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Tijdens mijn laatste vliegreis zat het onderweg niet zo mee. Op de heenweg miste ik mijn aansluitende vlucht en op de terugweg hadden alle vluchten aanzienlijk vertraging vanwege een drone-incident. Maar een deel van mij vond het helemaal niet erg om een paar uur langer onderweg te zijn. Ik was namelijk een ontzettend spannend boek aan het lezen: De onzichtbare bruid van de Zweedse schrijfster Anne Swärd.

Spanning uit onverwachte hoek

Dat ik het boek zo spannend zou vinden, was wel het laatste wat ik had verwacht toen ik de achterflap las. Die sprak over een familiedrama, een verhaal over een jonge vrouw die wordt opgenomen in de Zweedse familie Ceder. Ik moest denken aan de Bouquet-romannetjes die ik als puber wel eens las, en aan de afdeling streekromans in de bibliotheek. Moest ik zoiets verwachten?

Spanning verwachtte ik in ieder geval niet. Het was tenslotte geen misdaadroman…

Toch was ik, toen ik er eenmaal in was begonnen, meteen in de greep van het boek. Ik wilde steeds maar verder lezen. Wat dat betreft kwamen die extra uurtjes reizen dus helemaal niet zo slecht uit. Bij thuiskomst had ik het boek uit – maar de hoofdpersoon bleef nog lang door mijn hoofd spoken.

Maar hoe schrijf je nu een review van een boek zonder de geheimen te onthullen die je tijdens het lezen nu juist zo in spanning hebben gehouden?

Puzzelstukjes van een bewogen leven

Laat ik het bij het begin van het boek houden. Als lezer val je in het verhaal wanneer de jonge Sandrine in haar trouwjurk wordt gehesen en per boot naar een ijskoud eiland in de Stockholm-archipel wordt gebracht. Het is 1945 en de hele familie Ceder vraagt zich af waarom de laatste ongehuwde zoon Ivan nu juist met deze Française wil trouwen.

Als lezer vraag je je dat ook af. En waarom wil Sandrine dit? Hoe is ze in deze situatie terechtgekomen? Ook de toekomst roept veel vragen op: hoe moet dat aflopen met zo’n jong meisje in een familie die nogal raadselachtig en zelfs vijandig overkomt? Wat zijn de intenties van haar kersverse man eigenlijk?

Dat is precies wat deze roman zo spannend maakt. Er zit niets van de zoetsappige romantiek in die ik (zonder enige voorkennis) onbewust had verwacht. Stukje voor stukje komen er puzzelstukjes boven uit het verleden van Sandrine en de gecompliceerde familie Ceder. Intussen staat de tijd niet stil, dus ook de toekomst van Sandrine ontvouwt zich beetje bij beetje steeds verder. Maar het blijft spannend, want bij elke gebeurtenis die zich ontvouwt, vraag je je af: hoe moet dit nu verder?

Dat gevoel hield me helemaal tot het einde van het boek in mijn greep – en eigenlijk zelfs daarna nog. De onzichtbare bruid is geen boek dat je snel weer vergeet.

Meer van Anne Swärd

De schrijfster van De onzichtbare bruid, de Zweedse Anne Lotta Swärd, debuteerde op 15-jarige leeftijd met het kinderboek Villa humlesurr. In 2003 verscheen haar eerste roman Polarsommar (vertaald als Poolzomer). In 2006 volgde Kvicksand (Drijfzand) en in 2010 haar derde roman Till sista andetaget (Het huis van de parelvisser). In 2015 kwamen die eerste drie romans uit onder de naam Akta dig för kärleken. De onzichtbare bruid is Swärds vierde roman en er zijn in Zweden maar liefst 35.000 exemplaren van verkocht. De oorspronkelijke titel is Vera en als je het boek gaat lezen, kom je er vanzelf achter hoe beladen die naam is in het verhaal.

De onzichtbare bruid van Anne Swärd is uit het Zweeds vertaald door Neeltje Wiersma. Het boek heeft 303 bladzijdes en is in Nederland uitgegeven door Xander Uitgevers (ISBN 9789401610476).

Ik kreeg De onzichtbare bruid voor een review op Stralend Schrijven. Meer informatie over hoe ik samenwerk met bedrijven en bestemmingen vind je in mijn disclaimer.

16 thoughts on “De onzichtbare bruid: spannend familiedrama uit Zweden

 1. Hans says:

  Lijkt mij een leuk boek. Ik doe graag mee en ga voor de papieren versie.

 2. Lucienne Naber says:

  Ik zou wel het e-book willen.
  Leuke website trouwens. Krijg weer zin in Scandinavië

 3. Anna says:

  Het lijkt mij een prachtig boek,ik wil er graag van genieten deze zomer. Fijn buiten lezen in dit mooie boek . Graag een papieren exemplaar.

 4. Imelda says:

  Ik zou deze willen winnen, de papieren versie. En als ik dan klaar ben kan ik hem uitlenen aan collega’s en vriendinnen

 5. Nellie says:

  Lijkt mij een boek om mee in een hoekje weg te kruipen en in 1 keer uit te lezen. Dus ik doe graag mee voor een e-book versie.

 6. Katja says:

  Ik heb ook een lange vliegreis voor de boeg binnenkort en lijkt me heerlijk boek. Ik zou voor de ebook versie gaan

 7. Tamara says:

  Spannend! De papieren versie zou ik wel willen winnen. Bijna vakantie dus heerlijk tijd om te lezen! En verslaafd aan Scandinavische thrillers.

 8. Femke says:

  Ik zou héél graag het e-book willen winnen! Dit jaar voor het eerst naar Zweden en dan tijdens de vakantie dit boek lezen in Zweedse setting…lijkt me geweldig! Ik heb tot nu toe al heel veel aan jouw website gehad ter voorbereiding!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *