boek Reykjavik

Nieuw: Reykjavik van Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir

Op 4 januari 2024, in de Maand van de Scandinavische thriller, is er een nieuw, spannend boek verschenen, dat voortkomt uit de unieke samenwerking tussen de premier van IJsland en thrillerauteur Ragnar Jónasson. Het resultaat is een fantastische misdaadroman met de titel Reykjavik. Deze filmische, ingenieuze Scandi in de stijl van Agatha Christie is gebaseerd op een waargebeurde verdwijning.

De winnaar van het boek heeft inmiddels bericht ontvangen.

Het verhaal van Reykjavik

IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík.
Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára? Leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200e verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Róbertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar terwijl hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost. Toch dreigt de onopgeloste vermissingszaak de vredestop te gaan verstoren.

Enthousiaste reacties

De eerste reacties op het boek van de IJslandse premier en de bekende IJslandse misdaadauteur zijn lovend:

 • ‘Agatha Christie zou trots zijn!’ — Kirkus Reviews
 • ‘Ik las de 349 bladzijden in één ruk uit en genoot van elke seconde. Buitengewoon goed geschreven, excellent geconstrueerd. Het verhaal an sich is al heel onderhoudend, maar het dient ook als een spiegel van een natie en bevat vele lagen.’ — Fréttablaðið
 • ‘Jónasson is een absolute must-read wat mij betreft – misschien wel de beste Scandi-auteur van dit moment.’ — Lee Child

Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar dit boek!

boek Reykjavik
Afbeelding met dank aan AW Bruna

Over de schrijvers

Katrín Jakobsdóttir is sinds 2017 de premier van IJsland. Ze is het kopstuk van de partij Vinstrihreyfingin-grænt framboð (Links-Groen). Dit is haar eerste thriller.

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Hij is de koning van de sfeervolle, moderne IJslandse whodunit. Wereldwijd verkocht hij tot nu toe meer dan 3,2 miljoen boeken in 36 landen. Zijn werk krijgt lovende kritieken en is onder andere bekroond met de Mörda Dead Good Reader Award. Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide zelf op in Siglufjörður, waar veel van zijn thrillers zich afspelen.

Poolnacht van Ragnar Jónasson

Eerder las ik al het boek Poolnacht van Ragnar Jónasson. Net als de boeken Sneeuwblind en Inktzwart komt dit boek uit de serie Duister IJsland van A.W. Bruna. Dat ik de eerdere boeken niet had gelezen, was geen bezwaar. Ik kwam vanaf de eerste bladzijde in een nieuw verhaal terecht. Of eigenlijk zelfs in vijf verhalen. Want aan het begin van het boek lijkt het wel alsof er steeds nieuwe verhaallijnen worden opgestart. Als lezer moet je even geduld hebben voordat het onderlinge verband duidelijk wordt.

 • Het eerste verhaal is het verhaal van Robert, die na een problematisch verleden zijn leven nu eindelijk op de rit lijkt te krijgen met een woning, een gezin en een opleiding. Maar dan lijkt hij gestalkt te worden – of heeft de stalker het gemunt op zijn kersverse gezinnetje?
 • Tegelijkertijd probeert een (voormalige?) junk zijn leven een positieve wending te geven door een muziekcarrière op te starten. Hij heeft nauwe banden met de politieke top van IJsland, die echter niet met hem geassocieerd wil worden. Op een avond wordt hij aangereden en dat lijkt opzettelijk te zijn gedaan.
 • Dan is er Isrun, een journaliste met een onzekere toekomst. Ze heeft nog aan niemand verteld dat ze een ernstige ziekte heeft. Ze stopt het maar een beetje weg en stort zich op haar werk door onderzoek te doen naar gebeurtenissen waar wel eens een interessant verhaal in zou kunnen zitten, zoals de dodelijke aanrijding.
 • En we hebben Ari, een politieagent van wie we ook het privéleven een beetje mee krijgen. Hij duikt in en cold case die eigenlijk allang opgelost werd geacht. Iedereen ging er namelijk vanuit dat het zelfmoord was toen een van de vrouwelijke helften van de twee jonge stellen die in 1955 in het afgelegen Héðinsfjörður gingen wonen om het leven kwam. Of had ze per ongeluk rattengif in haar koffie gedaan in plaats van suiker? De reden waarom Ari zich toch in de zaak gaat verdiepen, is dat er een oude foto opduikt met daarop een onbekende jongeman die bij de twee stellen lijkt te hebben gewoond. Om erachter te komen wie deze man was, roept Ari de hulp van Isrun in.
 • Maar de vijfde verhaallijn boeide mij (ik las het boek tijdens de coronapandemie) nog het meest. Siglufjörður, het geïsoleerde dorp in Noord-IJsland waar Ari woont, is namelijk getroffen door een besmettelijk virus. Er wordt een quarantaine ingesteld die in eerste instantie goed wordt opgevolgd. Maar langzamerhand zie je bij meerdere mensen de discipline om zich eraan te houden verslappen. Want “ze worden toch nooit ziek” of “het is vast niet het virus maar een gewoon griepje”. Hoe dit verder zou gaan, hield me eigenlijk nog het meest in z’n greep.

Lee het boek Reykjavik

Het nieuwe boek Reykjavik (ISBN 9789400516281) dat Ragnar Jónasson samen met Katrín Jakobsdóttir schreef is naar het Nederlands vertaald door Willemien Werkman en uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers. Het Nederlandse boek heeft 288 bladzijden en verscheen op 4 januari 2024.

De winnaar van het boek heeft inmiddels bericht ontvangen.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

46 reacties

 1. Graag zou ik samen met mijn moeder Reykjavik bezoeken. Wij zijn beiden gek op scandinavie en scandinavische thrillers dus ik en mijn moeder zouden dit boek graag willen lezen. De voorgaande boeken van Ragnar Jonasson heb ik met veel plezier gelezen en waan ik mij in Ijsland. Op goed geluk!

 2. IJsland staat al een tijd op mijn verlanglijstje. Ik zou hier graag met mijn gezin naartoe gaan. We zijn allemaal liefhebbers van het Scandinavische ruige landschap en houden van de rust en schoonheid.
  Het boek te mogen lezen is een goed begin 😍

  • Zou graag met mijn dochter IJsland willen bezoeken. Ze woont sinds afgelopen april in Noorwegen. Dit zou een mooi moeder en dochter momentje kunnen zijn!!! Samen een nieuw avontuur in Scandinavië !

   • Ik zou graag met mijn man Mark naar Reykjavik gaan. We zijn allebei dol op duistere, Scandinavische series (en dol op steden bezoeken) dus dit boek zullen we vast ook in één ruk uitlezen!

    • Goedenavond,
     Ik zou graag samen met mijn dochter Laura naar Reykjavik willen. Zij heeft deze hoofdstad boven aan haar lijst staan. Om vast in de sferen te komen is het boek een goede motivatie om samen nog even door te sparen om haar IJslandse droom te verwezenlijken.

   • Ik zou graag mijn vriend Peter meenemen, want hij heeft vaak erg warme voeten. Zo hoop ik het wat warmer te krijgen in IJsland. De Glerups zijn nog niet warm genoeg. Daarnaast kan hij dringend positieve afleiding gebruiken.

  • Ik zou het avontuur naar IJsland graag eens met mijn moeder willen ondernemen! Zij is net zo fanatiek en reislustig als ik, maar sparen ook nog even door. Dit boek brengt het dichterbij 🥰 🇮🇸

  • Uiteraard wil ik IJsland bezoeken met mijn echtgenote en mijn hond. Met ons 3en hebben we al veel mooie reizen gemaakt . We hebben dit prachtige land en de leuke hoofdstad al eens kort bezocht op doorreis naar New York maar hebben ons toen voorgenomen om er zeker nog eens terug te komen. Met name de indrukwekkende natuur was overweldigend en bijzonder. We vonden zelfs het licht en de geur van het land bijzonder. En we willen graag een herkansing op de wakvissafari die destijds helaas ons geen ontmoeting Met deze bijzondere dieren opleverde.

  • Ik zou meteen met mijn allerliefste Henri naar Reykjavik afreizen zodat we eindelijk alle plaatsen kunnen bezoeken waar we over gelezen hebben in onze boeken van Ragnar Jònsson en Arnaldur Indriðason, smullen!!

 3. Graag zou ik samen met mijn allerliefste Reykjavik bezoeken, staat zeker op onze wenslijst, bucket list of hoe je het maar wilt noemen. Iedere keer als we iets van of over IJsland op tv zien dan worden we gegrepen door het mistieke ruige landschap. We zijn dol op Zweden en komen daar graag maar is nog zoveel Scandinavië te ontdekken.

 4. Een snelle kennismaking gehad met Reykjavik , maar de stad verdient echt meer aandacht. Daarom zou ik graag met mijn man nog eens teruggaan en genieten van de diversiteit, bijzonderheid en schoonheid van de stad.

 5. IJsland bezoeken samen met mijn lieve vriend. Bij voorkeur op onze fietsen. Dan zouden we op de fiets alle Scandinavische landen bezocht hebben. Maar hopelijk kunnen we eerst met deze spannende thriller wat in de IJsland-stemming komen 😀.

 6. Ik kijk ontzettend graag Scandinavische films, vooral misdaad en politie series
  Het lijkt me een fantastische boek, nu met deze kou, lekker onder een fleece met pot thee, en heerlijke Zweedse koekjes. Op goed geluk.

 7. Haha, ik vermoed dat ik alleen zou gaan, want er zitten vooral zonaanbidders in mijn vriendenkring. Maar wellicht kan ik door het Reyjavik verhaal iemand overtuigen om iets nieuws te beleven door een tripje naar IJsland…

 8. Samen met mijn reismaatje Nicolette wil ik reuze graag naar Reykjavik en IJsland want we zijn dol op Scandinavië. Maar laten we eerst deze thriller maar eens gaan lezen.

 9. IJsland staat bij ons al jaren op de “to do” lijst dus het zou een
  geweldige toevoeging zijn om IJsland aan ons lijstje te voegen na onze vele vakanties in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland en dan natuurlijk het liefst met het gezin ! Wij kijken/lezen graag de Scandinavische thrillers. Dus Reykjavik here we come 😃

 10. Met mijn lieve man (sinds 40 jaar) Reykjavik bezoeken is een (langgekoesterde) droom die hopelijk nog eens uit mag komen. We zijn allebei heel erg geïnteresseerd in Scandinavië en hebben afgelopen zomer voor het eerst gekampeerd in Zweden. IJsland is zoals gezegd nog steeds een grote droom om te bezoeken en daarom hoop ik dat door dit boek te lezen we al meer in de buurt van Reykjavik mogen komen. 🙏🏻

 11. Wat een uitdaging, Het is het enige Scandinavische land wat ik nog niet gezien heb, ik ben helaas rolstoel gebonden, het lijkt mij geweldig om met een van mijn vaste verzorgend deze trip te kunnen doen.

  Groet,

  Alexander Reinhard

 12. Toevallig hebben we gisteravond twee weken IJsland geboekt voor de zomervakantie dit jaar met de kinderen (dan 16&19). Inclusief bezoek aan Reykjavik natuurlijk. Lijkt me super om dit boek vooraf te lezen! En daarna in het echt daar vertoeven….

 13. Het is een mooie, relaxte stad en ik zou er graag nog een keer naar toegaan, samen met Kees. Zowel in de zomer als in de winter is deze stad de moeite waard!

  • Ik ben gek op Scandinaviësche boeken en films ik zou het leuk vinden om deze te vinden ik krijg alleen mijn partner niet mee naar Scandinavië vandaar dat ik mijn fantasie uit films en boeken haal

 14. Graag zou ik aanmerking willen komen voor het boek. Ik hou van IJslandse- en Scandinavische thrillers. Ik zou samen met mijn zoon, die een moeilijke periode achter de rug heeft, naar IJsland willen gaan. Ik wens u nog het beste voor 2024. Groetjes, Jans.

 15. IJsland! Land met een fantastische taal! Naar dat land wil ik wel met mijn jongste nichtje, die net Noorwegen heeft ontdekt en nu verder het noorden wil ontdekken!

 16. Op naar IJsland, samen met mijn broer die binnenkort weer de toertocht op de Weissensee wil schaatsen! Zo ziet hij dat er meer is dan schaatsijs in Nederland en Oostenrijk.

 17. Beste Sandra,
  Ook voor jou een goed nieuwjaar gewenst.
  Ook voor ons staat IJsland nog op het wensenlijstje.
  Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland hebben we allemaal meerdere keren bezocht, maar IJsland nog niet.
  Graag komen we in de stemming met Reykjavik.
  In de Mezza (bijlage AD) staat een artikel over de schrijvers van dit boek.

  Groeten van ons,
  Geert & Ria.

 18. Van alle prachtige Scandinavische talen vind ik het IJslands het meest verbijsterende! Het Deens, Zweeds, Noors en Fins kan ik prima herkennen (door films en bezoek aan deze landen) maar het IJslands is zo mysterieus! Op bezoek gaan dus! Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar IJsland en Reykjavik ‘in real’😃!

  • Ik zou met mijn zoon naar Reykjavik willen gaan. We houden allebei van Scandinavische thrillers en series. Heerlijk om te zien waar het boek zich af zal spelen. 🤗

 19. Samen met mijn 2 zussen deze reis maken; ik denk dat we ons dan heel dicht bij pap en mam voelen, die helaas zijn gaan hemelen. Het Noorderlicht zien was een van paps wensen, ik denk dat ze daar samen ons Noorderlicht zijn🥺

 20. Als ik t boek zou winnen dan zou ik t cadeau geven aan mijn moeder . Ze is nu 86 en leest zo graag Scandinavische thrillers ! Ook met haar zou ik t liefst het land bezoeken maar dat kan ze niet meer . Ze kan niet meer lopen maar gelukkig nog wel lezen ! En als ze t uitheeft lees ik t ook heel graag ! Het lijkt me een spannend boek ! Groetje , Carin

 21. Wij hebben al meer dan 35 jaar ons hart aan Scandinavië verloren en deze ” tik” zelfs op onze kinderen overgedragen. En natuurlijk zijn we ook fan van de Scandinavische schrijvers én van de IJslandse schrijvers. We vullen al een aardige boekenkast hiermee en lezen de boeken ook meermaals. Hoe leuk om dan naar het betreffende land (nu IJsland, Reykjavik) te kunnen gaan om met eigen ogen een en ander te beleven! En natuurlijk ook dan weer met z’n tweetjes!!

 22. Oeh wat een leuke prijs om te winnen. Ik zou IJsland met mijn man willen bezoeken, gewoon met zijn tweeën (en mijn camera ;-)) genieten van de prachtige omgeving dat Ijsland te bieden heeft. Daarnaast houd ik graag van boeken lezen, daar past deze ook wel bij! Ik ben erg benieuwd ernaar.

 23. Jaren geleden was ik met ons gezin op IJsland. Waar wij bij aankomst getrakteerd werden op het noorderlicht!!!! Zo gaaf……. Als ik nog een keer zou gaan zou ik het liefst nog een keer met mijn gezin gaan en anders in elk geval met mijn man.

 24. Vorige winter waren mijn man en ik voorbereiding om onze lang gekoesterde reis naar IJsland te boeken. Helaas bleek mijn eigen oprit al te glad en scheurde ik mijn kniebanden. We wilden in maart gaan. Helaas dit jaar weer een val gemaakt waardoor het nog niet zeker is nu te kunnen boeken. Hopelijk lukt het voor volgende winter. We zijn verslaafd aan Scandinavië en alleen IJsland nog niet bezocht maar wel ook bij voorbaat verslaafd. We zouden heel graag dit boek winnen want Scandinavische thrillers worden hier verslonden!

 25. Wij zijn Scandinaviëfans. De rust, de natuur, de mensen….kortom, de relaxte sfeer daar als je er op vakantie bent. Heerlijk!
  We zijn in Noorwegen geweest, vroeger met de kinderen veel in Denemarken en Zweden. We hebben zelfs een Zweedse schoonzoon 🙂
  Ijsland zou ik samen met mijn man ook nog graag een keer naartoe gaan, misschien het noorderlicht daar zien, de vulkanen zien….
  Ook zijn we fan van scandinanische films en boeken. Dus dit boek winnen zou een leuke verrassing zijn!

 26. Wat zou ik graag samen met mijn dochter Reykjavik willen bezoeken! Ik ben er ooit 1 dag geweest, veel te kort natuurlijk.
  Mijn dochter is herstellende na een ongeval en na een lang revalidatietraject kan ze eindelijk weer een beetje uit de voeten.
  Uiteraard zijn we fan van de Scandinavische landen dus IJsland staat nog hoog op de verlanglijst.
  Het boek Reykjavik zou ik dan aan haar cadeau geven.

 27. Ik zou graag met mijn zoon gaan.
  De vorige keer dat ik in Reykjavik was, was ik zwanger van hem.
  Vooral de walvis spot safari (waarbij ik de enige was die geen reis pilletje mocht) zou ik nog wel eens over willen doen 🙂

 28. Ik zou graag met Anne-Marie (echtgenote) daar naar toe gaan.
  IJsland is uniek, een land van vuur en ijs.
  De ruigheid, waar de natuur zijn extreme maar daarmee zijn mooiste kant laat zien.

 29. Het hoge noorden staat al vanaf ik jong ben op mijn bucketlist, en omdat ik nog nooit in mijn leven op vakantie ben geweest maar helaas door een ernstige ziekte daar ook niet heen kan gaan, en voor ik deze aarde ga verlaten als het echt niet meer gaat, zou ik heel erg graag dit boek willen lezen zodat ik iig nog de sfeer van IJsland kan proeven. Dit zou ik heel erg graag met mijn actieve moeder van bijna 83 willen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.