Poolnacht van Ragnar Jonasson

Nieuw: Reykjavik van Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir

Op 4 januari 2024, in de Maand van de Scandinavische thriller, verschijnt een nieuw, spannend boek dat voortkomt uit de unieke samenwerking tussen de premier van IJsland en thrillerauteur Ragnar Jónasson. Het resultaat is een fantastische misdaadroman met de titel Reykjavik. Deze filmische, ingenieuze Scandi in de stijl van Agatha Christie is gebaseerd op een waargebeurde verdwijning.

Het verhaal van Reykjavik

IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík.
Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára? Leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200e verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Róbertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar terwijl hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost. Toch dreigt de onopgeloste vermissingszaak de vredestop te gaan verstoren.

Enthousiaste reacties

De eerste reacties op het boek van de IJslandse premier en de bekende IJslandse misdaadauteur zijn lovend:

  • ‘Agatha Christie zou trots zijn!’ — Kirkus Reviews
  • ‘Ik las de 349 bladzijden in één ruk uit en genoot van elke seconde. Buitengewoon goed geschreven, excellent geconstrueerd. Het verhaal an sich is al heel onderhoudend, maar het dient ook als een spiegel van een natie en bevat vele lagen.’ — Fréttablaðið
  • ‘Jónasson is een absolute must-read wat mij betreft – misschien wel de beste Scandi-auteur van dit moment.’ — Lee Child

Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar dit boek!

Over de schrijvers

Katrín Jakobsdóttir is sinds 2017 de premier van IJsland. Ze is het kopstuk van de partij Vinstrihreyfingin-grænt framboð (Links-Groen). Dit is haar eerste thriller.

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Hij is de koning van de sfeervolle, moderne IJslandse whodunit. Wereldwijd verkocht hij tot nu toe meer dan 3,2 miljoen boeken in 36 landen. Zijn werk krijgt lovende kritieken en is onder andere bekroond met de Mörda Dead Good Reader Award. Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide zelf op in Siglufjörður, waar veel van zijn thrillers zich afspelen.

Poolnacht van Ragnar Jónasson

Eerder las ik al het boek Poolnacht van Ragnar Jónasson. Net als de boeken Sneeuwblind en Inktzwart komt dit boek uit de serie Duister IJsland van A.W. Bruna. Dat ik de eerdere boeken niet had gelezen, was geen bezwaar. Ik kwam vanaf de eerste bladzijde in een nieuw verhaal terecht, in een setting die al net zo duister was als het weekend waarin ik dit boek las.

Het verhaal van Poolnacht

Of eigenlijk zelfs in vijf verhalen. Want aan het begin van het boek lijkt het wel alsof er steeds nieuwe verhaallijnen worden opgestart. Als lezer moet je even geduld hebben voordat het onderlinge verband duidelijk wordt.

Het eerste verhaal is het verhaal van Robert, die na een problematisch verleden zijn leven nu eindelijk op de rit lijkt te krijgen met een woning, een gezin en een opleiding. Maar dan lijkt hij gestalkt te worden – of heeft de stalker het gemunt op zijn kersverse gezinnetje?

Tegelijkertijd probeert een (voormalige?) junk zijn leven een positieve wending te geven door een muziekcarrière op te starten. Hij heeft nauwe banden met de politieke top van IJsland, die echter niet met hem geassocieerd wil worden. Op een avond wordt hij aangereden en dat lijkt opzettelijk te zijn gedaan.

Dan is er Isrun, een journaliste met een onzekere toekomst. Ze heeft nog aan niemand verteld dat ze een ernstige ziekte heeft. Ze stopt het maar een beetje weg en stort zich op haar werk door onderzoek te doen naar gebeurtenissen waar wel eens een interessant verhaal in zou kunnen zitten, zoals de dodelijke aanrijding.

En we hebben Ari, een politieagent van wie we ook het privéleven een beetje mee krijgen. Hij duikt in en cold case die eigenlijk allang opgelost werd geacht. Iedereen ging er namelijk vanuit dat het zelfmoord was toen een van de vrouwelijke helften van de twee jonge stellen die in 1955 in het afgelegen Héðinsfjörður gingen wonen om het leven kwam. Of had ze per ongeluk rattengif in haar koffie gedaan in plaats van suiker? De reden waarom Ari zich toch in de zaak gaat verdiepen, is dat er een oude foto opduikt met daarop een onbekende jongeman die bij de twee stellen lijkt te hebben gewoond. Om erachter te komen wie deze man was, roept Ari de hulp van Isrun in.

Maar de vijfde verhaallijn boeide mij (ik las het boek tijdens de coronapandemie) nog het meest. Siglufjörður, het geïsoleerde dorp in Noord-IJsland waar Ari woont, is namelijk getroffen door een besmettelijk virus. Er wordt een quarantaine ingesteld die in eerste instantie goed wordt opgevolgd. Maar langzamerhand zie je bij meerdere mensen de discipline om zich eraan te houden verslappen. Want “ze worden toch nooit ziek” of “het is vast niet het virus maar een gewoon griepje”. Hoe dit verder zou gaan, hield me eigenlijk nog het meest in z’n greep.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.