film Teddy's Kerstfeest

Beleef de Noorse kerst met de film Teddy’s Kerstfeest

Wat leuk: vanaf 13 december 2023 kun je in de bioscoop een nieuwe Noorse kinderfilm gaan bekijken. In de film, die Teddy’s Kerstfeest of in het Noors Teddybjørnens jul heet, beleef je niet alleen een hartverwarmend en spannend verhaal over Kerstmis en knuffelen, maar ook nog eens hoe de Noren kerst vieren – of vierden in ieder geval, want de film heeft een nostalgische setting vol houten huisjes, gebreide vesten en simpel geluk.

(De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.)

Het verhaal van Teddy’s Kerstfeest

Teddy’s Kerstfeest gaat over Maria, een meisje met een levendige fantasie. Té levendig, vindt haar vader soms. Op een dag ziet ze in een stalletje op de kerstmarkt een teddybeer zitten: Teddy (met de stem van Jim Bakkum). De beer zit daar met allerlei ander speelgoed, dat (als niemand kijkt) met elkaar kan praten. Maria koopt een lootje, maar de beer wil helemaal niet door een meisje worden gewonnen. Hij wil gewonnen worden door iemand met veel geld, die met hem de wereld kan rondreizen. En dus zorgt hij ervoor dat Maria de beer tot haar grote verdriet niet meekrijgt. Even later wordt Teddy gewonnen door een mysterieuze man. Bij hem ontmoet hij Bolla (met de stem van Bettina Holwerda), een schattig en vrolijk egeltje dat Teddy duidelijk weet te maken wat knuffelen is en dat liefde belangrijker is dan geld. Zou hij die lieve Maria ooit nog terugzien?

film Teddy's Kerstfeest
Foto met dank aan In The Air

Het gevoel van de Noorse kerst

Rondom deze verhaallijn krijg je in de film echt het gevoel van een nostalgische Noorse kerst. Tussen de houten huizen ligt sneeuw en de mensen dragen voornamelijk wollen vesten, jurken, sokken en mutsen. Er zijn zoveel dingen die mij een echt Scandinavisch kerstgevoel gaven! Je zou er bijna een bingokaart van maken. Dit is wat mij opviel:

 • op de dag voor kerst een boom uit het besneeuwde bos halen en de kerstboom versieren
 • in de boom een slinger met Noorse vlaggetjes, puntzakjes met lekkers, geruite kerstharten en versiering van natuurlijke materialen zoals rieten figuren of gedroogde schijfjes sinaasappel
 • in elk raam een lichtje tegen de duisternis in de donkere dagen voor kerst
 • in een slinger door het huis dansen
 • rijstepap eten met één amandel erin – wie hem heeft, krijgt een marsepeinen varken
 • peperkoekjes bakken en versieren met wit glazuur
 • kransekake op tafel
 • schoven haver (julenek) buiten leggen voor de vogels, zodat zij ook volop te eten hebben met Kerstmis
 • houten schalen en meubels met Rosemåling erop
 • polkagris in de snoepwinkel
 • oh ja, en er komt ook nog een hele mooie klassieke Volvo voorbij…
film Teddy's Kerstfeest
Foto met dank aan In The Air

Gebaseerd op een liedje van Alf Prøysen

Teddy’s Kerstfeest is gebaseerd op een liedje van de bekende Noorse schrijver, dichter en songwriter Alf Prøysen (1914 – 1970). Vooral in de jaren 50 en 60 was hij vaak op de Noorse televisie en radio. Enkele van zijn kinderboeken zijn ook vertaald in het Engels en er is een Japanse tekenfilmserie van gemaakt. Alf Prøysen werd geboren als boerenzoon in Ringsaker in de Noorse regio Hedmark. (Ik zag Ringsaker ook in de aftiteling staan, maar ik weet niet zeker of Teddy’s Kerstfeest daar ook gefilmd is. De gemeente Fredrikstad werd ook genoemd in de aftiteling van de film.)

Prøysen werd onder andere bekend met zijn liedjes. De film Teddy’s Kerstfeest is gebaseerd op een van die liedjes: Teddybjørnens vise. Maar er zijn nog meer bekende liedjes van Alf Prøysen, zoals Husmannspolka, Tango for to, Lillebrors vise, Du ska få en dag i mårå, Julekveldsvis, Jørgen Hattemaker, Musevisa en Romjulsdrøm. De meeste verhalen en liedjes van Prøysen speelden zich af in een plattelandsdorpje zoals dat waar hij zelf opgroeide.

In de aftiteling van Teddy’s Kerstfeest zag ik dat er nog meer liedjes zijn die in de film te horen zijn en die van Alf Prøysen zijn. De papa en mama in de film zingen namelijk af en toe een liedje.

Sinds 2014 kun je Rudshøgda in Ringsaker cultuurcentrum en museum Prøysenhuset bezoeken. Daar vind je onder andere een speeltuin en een permanente tentoonstelling over het leven en de werken van Alf Prøysen. Het gebouw waarin Prøysenhuset is gevestigd, is ontworpen door het bekende architectenbureau Snøhetta.

Film Teddy's Kerstfeest
Foto met dank aan In The Air

Waar is Teddy’s Kerstfeest te zien?

Teddy’s Kerstfeest is dus vanaf 13 december 2023 te zien in de Nederlandse en Belgische bioscopen. Hier vind je de bioscoopagenda voor deze film.

De winnaar van de bioscoopkaartjes is inmiddels bekengemaakt. Het lot selecteerde iemand die had gereageerd op Facebook.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

12 reacties

 1. En Scandinavië, en Kerst, en film, en dat alles samen met mijn man, mijn nichtje en mijn zus ?
  Een mooier Kerstgeschenk kan een mens zich toch niet wensen?

 2. Oh, wat superleuk! Mijn dochter Saartje van 6 jaar wilde al heel graag naar deze film! Uiteraard omdat we hier in huis gek zijn op Kerst ✨, maar ook omdat onze hond toevallig ook Teddy heet 🤎

 3. Ik zou dolgraag willen gaan met een van mijn dochters, kerst vieren als de Noren
  Fantastisch lijkt me dat.
  Fijne dagen allemaal, en een Fantastisch en vooral gezond Nieuwjaar

 4. Ik zou graag met mijn 3 kleinzoons naar deze film gaan.
  Wij zijn echte Scandinaviëfans en deze zomer 3 maanden daar naar toe geweest.
  Door deze film te gaan kijken hoop ik hen net zo enthousiast voor Noorwegen te maken als wij dat zijn.

 5. Ik zou met mijn dochters gaan. We hebben ook altijd naar de serie Kerst met Linus gekeken. Deze film lijkt me ook weer het heerlijke Scandinavische kerstgevoel te geven.

 6. Klinkt als een heerlijke film. Ik ben dol op kerst, Noorwegen en het liefst combinaties daarvan. Hjem til Jul heb ik al vaak gekeken, dus het wordt tijd voor een nieuwe film 🙂 Het lijkt me heel gezellig om samen met mijn moeder en zussen te gaan en volop in de kerststemming te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.