horst

Kalmte bij William Wisting en Jørn Lier Horst in het boek Jachthonden (Jakthundene)

Een tijdje geleden schreef ik over het boek Rode sneeuw van Jørn Lier Horst, na Jo Nesbø de bestverkopende Noorse auteur. Ik vond Rode sneeuw erg prettig lezen en was dan ook blij toen het volgende deel van het Wisting-kwartet zich aandiende. Voordat ik kon beginnen in het boek Jachthonden, had ik een drukke reis naar Noorwegen, waar ik niet aan lezen toekwam. Ik zag wel al even de Noorse versie in de boekhandel op het vliegveld liggen, net als de Noorse versie van Rode sneeuw (Vinterstengt).

Tip: er is nu ook een Noorse serie over Wisting.

Boeken van Jorn Lier Horst

De eenzaamheid van William Wisting

Eenmaal thuis was het ideaal weer om met een boek in de tuin te gaan zitten. Ook deze keer greep het fijne, kalme ritme van het boek me meteen. Het verhaal kabbelt heel rustig voort. Toch bouwt de schrijver de spanning steeds verder op.

Jachthonden van Jorn Lier Horst

Het grootste deel van het boek kijken we door de ogen van politieman William Wisting, die voor zijn politiewerk leeft en daardoor soms wat eenzaam is. Problemen in de privésfeer spelen zich in de zijlijn van het boek af en worden niet gedramatiseerd. Ik ben benieuwd hoe dit zal zijn in de verfilmingen van de boeken, waaraan wordt gewerkt door de makers van de Millennium-trilogie.

Politiewerk en journalistiek

Onwillekeurig verscheen af en toe Gösta Eckman in de rol van Martin Beck op mijn netvlies. Die kon ook zo ijzig kalm en gelaten zijn. En ook in zijn leven speelde een dochter een rol. Dat is bij William Wisting ook zo. Hij vindt namelijk nog het meeste begrip bij zijn dochter Line, die over hetzelfde onderzoeks- en observatietalent lijkt te beschikken als hij. Alleen past zij het toe in haar werk als journaliste voor de krant. In sommige hoofdstukken kijk je als lezer niet mee met William Wisting, maar met Line Wisting. Het kijkje achter de schermen bij het werk van een politieman en een journaliste is interessant, net als de overlap tussen de twee.

Het verhaal van Jachthonden/Jakthundene

In Jachthonden wordt een oude verdwijningszaak opgerakeld. Degene die ervoor is veroordeeld, kan aantonen dat destijds bewijsmateriaal is vervalst. Hierdoor komt Wisting opnieuw oog in oog te staan met de verdachte en zijn collega’s tijdens die ene zaak, 17 jaar geleden. Hij komt zelfs aan de andere kant van de verhoortafel terecht. Wat blijft er over van een man die leeft voor zijn politiewerk, als hij dat werk niet meer mag uitvoeren? Laten we het erop houden dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het einde van het boek moet uitwijzen welke gevolgen dit voor Wistings werk en privéleven heeft.

Gegevens van het boek Jachthonden

Jachthonden wordt in Nederland uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en is sinds 7 juni 2017 verkrijgbaar. Af en toe wordt in het boek verwezen naar het eerder verschenen boek Rode sneeuw. Jachthonden heeft 376 bladzijden en is uit het Noors vertaald door Kim Snoeijing. Auteur Jørn Lier Horst (zelf voormalig hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold) won met dit boek de Glazen Sleutel, de Gouden Revolver en de Prijs van het Genootschap van Zweedse misdaadschrijvers voor de beste misdaadroman. 

Bestel hier het boek Jachthonden

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met A.W. Bruna Uitgevers.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.