inner spark boek

Noorse invloeden in het boek Inner Spark van Kristin Vikjord

Kristin Vikjord groeide op in Noorwegen, maar woont nu een groot deel van het jaar in Amsterdam. Toch zit haar boek Inner Spark – Voel je licht in veeleisende tijden vol met verwijzingen naar Noorwegen: verhalen over hoe het was om daar op te groeien en buiten te spelen en foto’s van de Noorse natuur. Verder bevat het boek ‘duwtjes in de rug’ die je helpen om in tijden van grote veranderingen het vlammetje binnen in je brandende te houden, zodat je niet alleen maar doet wat moet, maar ook wat jou laat sprankelen.

Als je je inner spark verliest

Het valt niet mee om plezier in het leven te houden als je veel ballen in de lucht moet houden en intussen ook nog eens grote veranderingen in je leven moet verwerken. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge ouders die een groot deel van hun energie besteden aan het combineren van huishouden en werk met de zorg voor hun pasgeboren kinderen. Jonge moeders vormen dan ook een belangrijke doelgroep van dit boek. Maar ook op latere leeftijd zijn er periodes waarin je grote veranderingen doormaakt, bijvoorbeeld als je kinderen uit huis gaan en je misschien wel steeds meer gaat zorgen voor je ouders. Al dat zorgen kan je zo opslokken, dat je vergeet waar je vroeger nou echt energie van kreeg en wat je inspireerde. Je leeft dan (tijdelijk) alleen maar voor wat moet en dat kan je behoorlijk uitputten.

“Ik werd letterlijk geboren in de midwinterduisternis van Noord-Noorwegen, waar het maandenlang donker blijft. Maar het was niet alléén maar donker. Ik groeide op in een land waar het in de zomer 24 uur per dag licht is, 7 dagen per week.”

UIT INNER SPARK VAN KIRSTIN VIKJORD

Stukjes van de oplossing

Als je echt diep bent weggezakt in dat gevoel van uitputting (of je dat gevoel nu burn-out, depressie, angststoornis of nog weer anders noemt), is alleen het lezen van een boek hoogstwaarschijnlijk niet genoeg om daar weer uit te klimmen. Vikjord drukt de lezer dan ook vooral op om hulp te zoeken. Zelf is ze psycholoog en helpt ze mensen die dreigen te bezwijken onder de druk van het dagelijks leven.

inner spark kristin vikjord
Een van de mooie foto’s in het boek Inner Spark

Wat het boek wel kan doen, is je duwtjes in de goede richting geven en je houvast bieden tijdens de ups en downs die nu eenmaal bij het leven horen. Dat gebeurt in de vorm van oefeningen uit de yoga en mindfulness. Ze zullen je misschien niet allemaal aanspreken, maar er zitten er vast bij die je kunnen inspireren of kunnen helpen om rust te vinden – ook al is het maar even. Elke kleine opleving van je inner spark is er tenslotte weer eentje.

Zelf kende ik inderdaad een deel van de ‘duwtjes’ uit de yoga- en mindfulnesslessen die ik de afgelopen jaren (na mijn eigen burn-out) heb gevolgd. Ze hebben veel voor me betekend en ik blijf ze doen om te voorkomen dat ik terugval in het voorbijlopen van mezelf omwille van alles wat ‘moet’. Ik heb dus aan den lijve ondervonden hoe waardevol dit soort oefeningen zijn.

Als de oefeningen nog helemaal nieuw voor je zijn, heb je misschien persoonlijke begeleiding nodig om ermee te beginnen – dat had ik in ieder geval wel. Maar als je dat niet nodig hebt, of als je eenmaal bekend bent met de oefeningen, is dit boek een mooi verzamelwerk om open te slaan als je behoefte hebt aan een rustpunt, maar zelf even niet goed weet hoe je daar moet komen.

“”Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat ik een speciale band heb met deze plek. Ik voel een diepe verbondenheid met de natuur hier. […] Wat een bepaald landschap met ons en ons innerlijke landschap doet, vind ik buitengewoon fascinerend. Ik vind het heerlijk om weer thuis te komen in het noorden. Alsof ik weer terug ben in het paradijs.”

UIT INNER SPARK VAN KIRSTIN VIKJORD

Traditionele en alternatieve wetenschap

Tussen de duwtjes staan interessante overwegingen over de tijd waarin we leven en de manier waarop we ons hierin staande proberen te houden. Dat onze hersenen bijvoorbeeld helemaal niet gebouwd zijn op de stortvloed aan informatie die we tegenwoordig voortdurend over ons heen krijgen. Of dat het heel normaal is dat je (ook) negatieve emoties hebt en dat je die dus ook niet altijd moet willen wegstoppen of overschreeuwen. Freud, Jung en Nietzsche passeren de revue, maar ook Oprah, Gwyneth Paltrow en Notorious B.I.G.

Wat ik nog wel het meest waardevolle aan dit boek vond, is hoe het traditionele omgaan met psychologische problemen verbindt met ‘alternatieven’. Omdat de schrijfster zowel psycholoog is als yoga- en mindfullnessdocent, is er niet langer een tegenstelling tussen wat lange tijd gezien werd als ‘bewezen effectieve behandelingen’ en ‘zweverige onzin’. In Inner Spark laat Kirstin Vikjord zien dat ook de werking van bijvoorbeeld yoga, meditatie en de natuur opzoeken wetenschappelijk bewezen is. Deze dingen verdienen het daarom net zo goed om deel uit te maken van de ondersteuning die mensen met psychologische problemen krijgen.

boek inner spark van kristin vikjord

Stappen om je Inner Spark terug te vinden

Hoewel het boek dus zeker niet bedoeld is als vervanging voor andere hulp bij angsten, depressie of burn-out, is het wel opgebouwd als een soort stappenplan. Dit stappenplan bestaat uit de volgende delen:

  • Deel I: Wat is normaal? We denken zo makkelijk dat er iets ‘mis’ met ons is als we ons somber of gestrest voelen. Maar is het eigenlijk niet normaal om je soms overweldigd te voelen door de moderne wereld waarin we leven? Horen moeilijke periodes niet net zo goed bij het leven? Worstelen met gevoelens is niet iets om je voor te schamen of om jezelf kwalijk te nemen. Wees mild voor jezelf en maak contact met je lichte èn duistere gevoelens.
  • Deel II: Helderheid. Licht en duisternis horen dus bij het leven. Dat wil niet zeggen dat je niets kunt veranderen aan hoe je je voelt. Wat wil je eigenlijk niet meer – en wat wil je juist wel? Welke overtuigingen en gedachten staan je daarbij in de weg?
  • Deel III: Zeggenschap. In dit deel noemt Vikjord acht aspecten van zeggenschap die houvast bieden in moeilijk periodes en die je het beste ook in minder moeilijke periodes voor ogen kunt houden. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je niet zo stuurloos of moedeloos voelt?

Het laatste hoofdstuk bevat 8 ‘recepten voor welzijn’. Dit zijn niet-medische ‘middeltjes’ die je kunt gebruiken om je inner spark brandende te houden: vriendelijkheid, geduld, samenzijn, natuur, pauzemomenten, perspectief, (poëzie in) beweging en speelsheid. Grappig: er wordt ook een dosering en contra-indicatie bij genoemd.

Over Kristin Vikjord

Kristin Vikjord woont afwisselend in Amsterdam en Noorwegen. De inspiratie voor het schrijven van dit boek haalde ze uit haar eigen jeugd in Noorwegen, haar eigen moederschap (ze heeft twee zoontjes) en haar werk. Hoewel wat ze schrijft over geestelijke veerkracht, yoga, meditatie etc. niet specifiek Scandinavisch is, bieden de mooie foto’s en de verhalen over haar voorouders en jeugd in Noord-Noorwegen zeker iets extra’s als je net als ik gek bent op dat deel van de wereld.

“Ik ben vernoemd naar de moeder van mijn vader, die Kirstin heette. Ze leefde aan de voet van majestueuze bergen die worden verlicht door de middernachtszon en eindigen in de woeste, ijzige oceaan rond de Lofoten.”

UIT INNER SPARK VAN KIRSTIN VIKJORD

Kristin Vikjord is psycholoog, mindfulnessleraar, yogadocent en medeoprichter van Delight Yoga. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers en sprekers van de Inner Peace Conference, een conferentie die op 5 en 6 oktober 2019 plaatsvindt in Amsterdam en mensen wil laten kennismaken met grootse wijsheidtradities wereldwijd om zo een innerlijke revolutie te starten. Ook is ze een van de mensen achter de Arctic Yoga Conference.

Inner Spark – Voel je licht in veeleisende tijden van Kristin Vikjord (ISBN 9789021572680) verscheen bij Kosmos Uitgevers, heeft 192 pagina’s en kost € 22,50 of € 9,99 als e-book (ISBN 9789021572697). Bekijk Inner Spark hier bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.