scandinavische series

Drie keer IJsland in de film The secret life of Walter Mitty

De film The secret life of Walter Mitty is nu verkrijgbaar op Blu-ray en dvd. Daar kijk ik al naar uit sinds ik hem in de bioscoop zag. Wat een heerlijke film – en eentje waarin ik stiekem mezelf een beetje herken, nu ik na jaren thuis studeren en vanuit huis werken in het reiswereldje ben beland en op de mooiste plekjes kom.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Uit de ‘comfort zone’

De film, die is gebaseerd op een kort verhaal uit 1939 van James Thurber, gaat over een man die een nogal grijs bestaan leidt. Het reisdagboek dat hij ooit van zijn vader kreeg, is leeg gebleven. Wel beleeft hij allerlei avonturen door regelmatig even weg te dromen. Tot hij op een dag uit zijn ‘comfort zone’ stapt en de wereld in trekt.

Hoort IJsland bij Scandinavië?

The secret life of Walter Mitty is grotendeels gefilmd in IJsland, een land dat me de laatste maanden lijkt te achtervolgen. Sinds mijn interesse werd gewekt toen ik er voor een opdrachtgever een artikel over mocht schrijven, kom ik het overal tegen. Of het wel of geen deel uitmaakt van mijn interessegebied Scandinavië, daar verschillen de meningen over. Volgens Wikipedia bestaat Scandinavië historisch en cultureel gezien uit de lidstaten van de Noordse Raad: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Volgens die definitie klopt het dus wel dat IJsland me als Scandinavië-fan zo boeit.

IJsland als filmlocatie

IJsland heeft een ruig en veelzijdig landschap met besneeuwde bergen, golvende heuvels en een ruige kust. Door de vulkanische oorsprong zijn zwarte stranden en lavavelden en -grotten ontstaan.  Gletsjers, geijsers en watervallen maken het sprookjesachtige decor compleet. Eerder werden hier dan ook al opnames gemaakt voor kassuccessen als Game of Thrones, Thor, Batman Begins en Tomb Raider.

In The secret life of Walter Mitty wordt IJsland zelfs gebruikt voor scènes die zich afspelen in drie landen: IJsland zelf, maar ook Groenland en Afghanistan. Volgens Film in Iceland zijn de IJslanders zeer bereid om mee te werken als er weer eens filmopnames zijn. In The secret life of Walter Mitty spelen IJslandse acteurs, maar ook wat betreft het verzorgen van maaltijden, onderdak en al dan niet over straat gaan tijdens opnames kreeg hoofdrolspeler en regisseur Ben Stiller alle medewerking.

Met eigen ogen

Plekken in IJsland die te zien zijn in de film, zijn:

  • Het dorpje Seyðisfjörður in het oosten, aan de voet van de bergen Strandartindur en Bjólfu – de skateboardscènes
  • Grundarfjörður op het schiereiland Snæfellsnes in het westen, bij de vulkanische berg Kirkjufell – de fietsscènes
  • De weg van Grundarfjörður naar Stykkishólmur door het lavaveld van Berserkjahraun
  • Het vissersdorpje Garður op het schiereiland Reykjanes
  • Het havenstadje Höfn in het zuidwesten, bij de Vatnajökull-gletsjer – als het vliegveld van Groenland
  • Gletsjermeer Jökulsárlón
  • Nationaal park Skaftafell
  • De steile hellingen van Kálfafellsdalur en het gletsjermeer Fjallsárlón aan de zuidkust, in nationaal park Vatnajökull – als Afghanistan

Van sommige locaties zijn foto’s te zien in dit artikel van The Guardian.

Meer informatie over IJsland vind je op de website van Visit Iceland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

  1. Erg leuke post, Sandra, ook met die links naar de film en locaties toe. IJsland lijkt me echt helemaal geweldig. Een land dat ik heel graag nog eens zou willen bezoeken, vooral omdat het landschap volgens mij nergens mee te vergelijken is. Als ik al die foto’s zie, begint het reizigersbloed al behoorlijk te kriebelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.