Het boek Hildur van Satu Rämö

Hildur van Satu Rämö: Finland ontmoet IJsland op papier

Het boek Hildur van Satu Rämö, dat verscheen op 21 augustus 2023, is momenteel de nummer 1 thrillerbestseller in Finland. Toch gaat dit staaltje Nordic Noir (het eerste deel uit een reeks over rechtercheur Hildur), over een IJslandse rechercheur. Hoe zit dat? Ik was nieuwsgierig en keek of dit nu een IJslandse of een Finse thriller is. En wat bleek: het is allebei (een beetje) het geval!

Het verhaal van Hildur

Het leven rondom de fjorden van IJsland lijkt voor ons Nederlanders misschien idyllisch, maar in werkelijkheid is het best zwaar. Dat geldt ook voor Hildur Rúnarsdóttir, een IJslandse rechercheur die werkt op de landelijke politieafdeling Vermiste kinderen. Dat ze een traumatische jeugd heeft gehad, maakt haar werk en haar leven er niet makkelijker op. Haar favoriete manier om haar hoofd leeg te maken na een lange werkdag, is surfen op het ijskoude water van de Atlantische Oceaan.

Aan het begin van het boek moet Hildur gaan samenwerken met de Finse politieman Jakob Johanson, die stage loopt in IJsland om te ontsnappen aan zijn verleden en lastige thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de IJslandse fjorden hun schaduwzijde hebben.

Dan wordt na een lawine in Westfjorden het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Zijn dood is geen ongeluk: zijn keel is namelijk doorgesneden. Hildur en Jakob onderzoeken de zaak en beseffen al snel dat er een verband is met een cold case. Kan er inderdaad wraak in het spel zijn?

Het boek Hildur van Satu Rämö
Afbeelding met dank aan uitgeverij Ambo|Anthos

Over Satu Rämö

Hildur is geschreven door de Finse auteur Satu Rämö. Zij verhuisde twintig jaar geleden als uitwisselingsstudent van Finland naar IJsland om IJslands te studeren en is er nooit meer weggegaan. Satu Rämö woont met haar IJslandse echtgenoot en twee kinderen in Ísafjörður, een stadje in het noordwesten van IJsland. Hildur is haar debuut als thrillerauteur en het eerste deel uit een trilogie over deze rechercheur. In Finland werd het meteen een bestseller.

Hildur van Satu Rämö (ISBN: 9789026362835) verscheen op 21 augustus 2023 bij uitgeverij Ambo|Anthos. Het boek heeft 400 bladzijden en is vertaald door Annemarie Raas.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.