het plezier van wandelen erling kagge

Boek: Het plezier van wandelen van de Noor Erling Kagge

Op zich heb ik geen boek meer nodig om me te overtuigen van de weldadige werking van wandelen. Het bewegen, de tijd om na te denken, het genieten van de natuur om me heen – ik hield er toch al van. Toch was ik erg benieuwd naar het boek Het plezier van wandelen – stap voor stap verder in je leven van de Noor Erling Kagge. En het boek heeft me wel degelijk nieuwe inspiratie gegeven om nog meer te gaan wandelen.

Wie is Erling Kagge

Erling Kagge is een Noorse bergbeklimmer en avonturier die onder andere afreisde naar Mount Everest, de Noord- en de Zuidpool, de riolen van New York en Sunset Boulevard in Los Angeles. Daarnaast is hij filosoof en schrijft hij boeken over de inzichten die hij dankzij zijn expedities heeft gekregen. Hiervoor heeft hij in 1996 zijn eigen uitgeverij opgezet: Kagge Forlag. Erling Kagge woont in Oslo en heeft drie dochters: Nor, Ingrid en Solveig.

Waar gaat Het plezier van wandelen over?

Het boek bestaat uit een inleiding en een reeks korte beschouwingen die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met lopen, wandelen of hiken. Zo omschrijft Kagge hoe ouderen die niet meer kunnen lopen vaak sneller achteruitgaan, en hoe kinderen die leren lopen hun karakter daarmee kracht bij lijken te zetten. Lopen op twee benen is zelfs een van de kenmerken waarmee mensen zich hebben onderscheiden van dieren. Wandelen is dus misschien wel belangrijker voor ons dan we zelf beseffen. 

Het plezier van wandelen Erling Kagge

Wandelen en gezondheid

Hoewel we allemaal zo onze eigen redenen hebben om te wandelen, is de gedachte dat wandelen goed is voor lichaam en geest duidelijk een rode draad. Hoewel je zo je eigen doelen kunt stellen als wandelaar, leent wandelen zich bij uitstek als vorm van lichaamsbeweging waarbij geen sprake is van prestatiedrang – lekker stressvrij bewegen dus. Daarnaast kan wandelen je een gevoel van vrijheid geven en de tijd als het ware vertragen. Dat is een uitkomst als je je opgejaagd voelt en je zorgen hebt die je graag even wilt vergeten.

Als je een tijdje aan het wandelen bent, merk je gauw genoeg welk effect dat op je heeft. Misschien kun je helderder denken. Onderweg gebruik je al je zintuigen: je kijkt om je heen, je ruikt je omgeving, je proeft de bosbessen die je onderweg eet en voelt de grond onder je voeten. Zeker als je op minimalistische schoenen of blote voeten loopt! Ik twijfel er al een tijdje over, maar na het lezen van Het plezier van wandelen heb ik nog meer zin gekregen om eens te gaan experimenteren met barefoot-wandelschoenen.

Hoewel je tot in de kleinste details van alles waarneemt tijdens het wandelen en gevoelens en momenten intenser beleeft, kun je tegelijkertijd het gevoel hebben dat je opgaat in je omgeving en deel gaat uitmaken van een groter geheel. Het is dus alsof je tegelijkertijd in- en uitzoomt. Vooral dat laatste vind ik zelf erg herkenbaar. Als ik het bos in loop, heb ik bijna het gevoel dat het me koesterend omhelst en in zich opneemt – wat er zich verder ook voor moeilijke dingen afspelen in mijn leven op dat moment. 

De wandelingen van Erling Kagge

In het boek kijkt Erling Kagge ook specifiek terug op zijn eigen wandelingen. En dat zijn er nogal wat. Zo denkt hij aan zijn stadswandelingen door Oslo, waarbij hij naar mensen kijkt en zich afvraagt hoe hun leven eruit zou kunnen zien. Hij gaat in gedachten terug naar zijn heftige bergbeklimmingen en poolexpedities. Maar Kagge ziet wandelen bijvoorbeeld ook als manier om in de voetsporen van literaire personages te treden en zich op die manier in hen in te leven. Hij schrijft dus echt over wandelen op elk niveau. 

Zijn eigen ervaringen met wandelen zet de schrijver kracht bij met citaten over wandelen uit de literatuur, filosofie, het theater en van artsen. Hiervan is achter in het boek een uitgebreide verantwoording opgenomen.

Wandelen en stilte

In de loop van het boek legt Erling Kagge ook het verband tussen lopen en stilte. Waar lopen een concrete handeling is, is stilte een abstract begrip. Toch hangen de twee volgens Kagge duidelijk samen. Hij schreef zelfs een ander boek over stilte, dat ik nu aan het lezen ben. Ik vertel je er gauw meer over.

Voor mij was Het plezier van wandelen een goede herinnering aan hoe weldadig wandelen is – in ieder geval voor mij. Dat vond ik zo inspirerend, dat ik na het lezen van het boek een ochtendwandeling heb toegevoegd aan mijn dagelijkse routine op werkdagen. Zo begin ik met rust in mijn lijf en helderheid in mijn hoofd aan mijn werkdag. Ik ben dus erg blij dat ik het boek heb gelezen, ook al wist ik al dat ik van wandelen houd. 

Het plezier van wandelen – stap voor stap verder in je leven (ISBN 978-94-005-0999-3) verscheen op 28-8-2018 bij uitgeverij Lev. Het is vertaald door Hanneke Wijte en heeft ongeveer 160 bladzijden. 

Bekijk Het plezier van wandelen hier in de winkel

Deze blogpost ontstond in samenwerking met de uitgever.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.