Goede buren

Goede buren van Mattias Edvardsson: van kwaad tot erger

Het boek Goede buren van de Zweedse schrijver Mattias Edvardsson is geen standaard misdaadroman. Ja, er valt een dode en als lezer weet je pas aan het einde van het boek hoe dat precies is gegaan. Toch draait alles vooral om de onderlinge verhoudingen tussen een groepje buren. Die lijken eerst allemaal erg onschuldig of zelfs idyllisch, maar het loopt onbedoeld steeds verder uit de hand.

Kennismaking met de buren

Het hele verhaal draait om een erf met vier huizen eraan. In die huizen wonen een ouder stel, een gescheiden man, een alleenstaande moeder met haar wat eigenaardige zoon en de nieuwkomers in de straat: Micke en Bianca met hun kinderen Bella en William.

De manier waarop de huizen zijn gebouwd en misschien ook wel een beetje de Zweedse manier van leven zorgen ervoor dat hun levens nauw verbonden raken. De buren kijken van achter de ramen uit op elkaars tuin, lopen die tuinen ook regelmatig onuitgenodigd en onaangekondigd binnen en lopen zelfs (als de deur toch niet op slot zit) andermans huis in. Er worden buurtfeesten georganiseerd, in het voorjaar wordt het erf gezamenlijk opgeknapt en er komt zelfs een buurtwacht. Probeer daar maar eens onderuit te komen!

Ook buiten de buurt kom je niet onder je buren uit. Micke is onderwijzer en heeft zijn buurjongen als leerling. De buurvrouw komt hij tegen als hij zijn dochter van het kinderdagverblijf gaat halen en haar vriend Peter als hij aangifte wil doen bij de politie.

Die enorme verwevenheid van alles maakt sommige dingen er niet makkelijker op…

Goede buren

Het ongeluk

Aan het begin van het boek gebeurt er een vreselijk ongeluk. Bianca wordt aangereden en moet naar het ziekenhuis.

Dan wisselen de hoofdstukken elkaar op twee manieren af:

  • Hoofdstukken die zich afspelen voor het ongeluk en hoofdstukken die vertellen wat er na het ongeluk gebeurt.
  • En in beide categorieën hoofdstukken vanuit het perspectief van Micke, buurvrouw Jacqueline en buurjongen Fabian.

Op die manier krijg je als lezer steeds kleine puzzelstukjes voorgeschoteld. De wisseling van perspectief zorgt ervoor dat je op sommige momenten meer sympathie krijgt voor personages. Iemand die bijvoorbeeld door anderen nogal negatief wordt neergezet, kan het enorm moeilijk blijken te hebben, onzeker zijn en alles juist met goede bedoelingen doen. Aan de andere kant kunnen de hersenspinsels ook onverwacht meedogenloos zijn: daden die je tegenover anderen verbloemt, daar kun je in gedachten immers helemaal eerlijk over zijn.

Al met al is die wisseling van tijd en perspectief een van de dingen die dit boek wat mij betreft interessant maken. Hoewel ik wel al erg aan het begin van het boek vermoedde hoe de vork in de steel zat, kwamen er op deze manier toch nog genoeg onverwachte details bovendrijven om het verhaal tot op de laatste bladzijde boeiend te houden.

Een ander pluspunt vond ik de manier waarop de personages worden omschreven – niet alleen qua uiterlijk, maar ook in de vorm van kleine en grote handelingen die iets vertellen over wie ze zijn. Dat zorgde ervoor dat de bewoners van het erf met de vier huizen al snel echt voor me gingen leven.

Over de schrijver

Mattias Edvardsson, de schrijver van dit boek, is zelf ook docent op de middelbare school. Hij woont met zijn gezin in Löddeköpinge, dat net als het plaatsje waar het boek zich afspeelt bij Lund in Zuid-Zweden ligt (alleen heet het plaatsje in het boek Köpinge). Het lijkt er dan ook op dat Micke uit Goede buren best veel gemeen heeft met Mattias.

Eerder schreef Mattias Edvardsson het boek Een heel gewoon gezin, over hoe ver ouders willen gaan om hun kind te beschermen. Van dit boek zijn in Zweden al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht en het is inmiddels in meer dan 30 landen uitgegeven.

Lees Goede buren zelf

Goede buren (ISBN 978 90 245 8331 7) van Mattias Edvardsson heeft 376 bladzijden en kwam op 13 oktober 2020 uit bij Luitingh-Sijthoff. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Graag bedank ik de uitgever, die me dit boek toestuurde zodat ik het kon bespreken op ScandinavischLeven.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.