expat mama finland

Boek: Expat mama in Finland – van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren

Een land een fijn vakantieland vinden is één ding. Er gaan wonen is iets heel anders! Toch spelen veel mensen wel eens met de gedachte om ergens anders opnieuw te beginnen, bijvoorbeeld in het Hoge Noorden. Gaby Buining-de Vrieze woonde drie jaar in Finland en kan je dus vertellen hoe het is om er echt te leven. En dat doet ze dan ook, in het boek  Expat mama in Finland – Van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren. Lees je mee?

Expat mama in Finland

Korte indrukken

In het boek beschrijft Gaby haar expat-avontuur in de vorm van korte columns. In het begin zitten de gebeurtenissen in het boek vrij dicht op elkaar. Een nieuw huis, een nieuwe school voor zoontje Lars… Het is allemaal erg wennen en natuurlijk zit niet alles mee. De Finse winter is donker en koud en dat betekent sneeuw en sleeën, maar ook bibberen en lastig autorijden. Maar Gaby slaat zich er dapper doorheen en de sprongen in de tijd worden in de loop van het boek groter. Via belevenissen zoals een zoektocht naar een Finse kerstboom en een heerlijke zomer aan een strandje vlak bij huis leef je als lezer drie jaar lang mee met Gaby. Tot ze het nieuws krijgt dat haar man een nieuwe functie heeft en ze Finland weer gaat verruilen voor Nederland.

Grappig en herkenbaar

Sommige dingen uit het boek vond ik deels of helemaal herkenbaar en daardoor ook grappig. Want ja, hoe doe je dat als het buiten een barre winter is, maar je toch ergens in nette kleren moet verschijnen? Daar blijken dus allerlei trucjes voor te zijn, van overschoenen van warenhuis Stockmann tot met zijn allen omkleden bij de garderobe (vergeet je deodorant niet!). Dat Finse huizen net even anders zijn dan we in Nederland gewend zijn, blijkt uit verborgen snufjes zoals de opklapstrijkplank, het stofzuigersysteem en het afdruiprekje. Ook Zweden komt nog even om de hoek kijken: hoe is dan nou, zo’n stukje snus onder je bovenlip?

Het hardste moest ik lachen om huisbaas Risto die samen met zijn gezin de sauna kwam inwijden, en natuurlijk de hilarische Finse ‘botsauto’s’ waarmee wij zelf ook in aanraking kwamen tijdens onze stedentrip Tampere. Wel netjes allemaal dezelfde kant op rijden hoor!

Tampere met kinderen: Sarkanniemi

Kijkje in het expat-leven

Maar het boek gaat niet alleen over Finland. Veel van de verhalen gaan over het expat-leven in het algemeen – iets dat zo te lezen totaal niet bij mij past. Je zal maar moeten leren golfen omdat manlief moet golfen met zakelijke relaties, of naar galadiners toe moeten waar het ondenkbaar is dat je twee keer dezelfde jurk draagt. Niks voor mij!

Het boek laat dan ook wel doorschemeren dat Gaby het echt niet altijd makkelijk heeft. Maar gelukkig is haar familie (soms ver weg en soms dichtbij) een grote steun en toeverlaat. Daarnaast zijn daar de andere expat-mama’s. Nieuwe vriendschappen ontstaan, maar omdat ze allemaal expat zijn, moet er ook weer afscheid worden genomen. Dat geldt ook voor de kinderen, die op de internationale school kennismaken met vriendjes/vriendinnetjes èn gebruiken uit veel verschillende landen. Dat lijkt me echt een waardevolle toevoeging aan je opvoeding.

Dagelijks leven in Finland

En dan zijn er nog de dingen die iedereen meemaakt – maar die Gaby dus nu in Finland moet meemaken. Zo brengt ze een bezoekje aan Tapio de kinderarts, Jari de fysiotherapeut en gynaecoloog Dr. Alanko. En dat gaat allemaal toch net even anders…

De typisch Finse dingen vond ik zelf het leukst om te lezen, maar dat komt natuurlijk door mijn liefde voor Noord-Europa. Ik had graag nog wat meer gelezen over de Finnen en de Finse cultuur. In het dankwoord worden buren Timo en Tjulia genoemd, met wie Gaby sleefeestjes en mooie zomerse avonden in een huisje aan het water beleefde. Dat maakte me nieuwsgierig naar meer! Maar ook als je wilt weten hoe het is om een expat te zijn, biedt Expat mama in Finland een leuk inkijkje.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt. 

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Hopea Publishing.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

13 reacties

  1. Lijkt me geweldig om te lezen! Ik droom al jaren van emigreren naar het Noorden. Helaas krijg ik man een kind niet zo ver. Dus neem ik genoegen met vakanties die kant uit (dit jaar Fins Lapland) en veel Scandinavische literatuur lezen.

  2. Leuk! Ik zou het boek graag ontvangen. Ik ben nog nooit eerder in Finland geweest, dus een goed begin om een boek over Finland te gaan lezen 🙂

  3. Hoi Sandra, ik zou natuurlijk graag het boek willen lezen, spreekt vanzelf. Maar bovenal wil ik je – niet de juiste plek op je blog, ik weet het – laten weten dat wij deze zomer Camping Pod Lasem in Polen op jouw aanraden gaan uitproberen! Heb er nu al veel zin in! Groetjes!

  4. De titel van het boek spreekt al voor zich!!! Zou het graag willen lezen! We gaan dit jaar op vakantie naar Finland en wellicht kom ik na het lezen van het boek er wel hekenbare dingen in tegen!!! Ik doe graag me hoor!!!

  5. Lijkt me een super boek dat ik heel graag zou willen lezen. Finland is het enige Scandinavische land waar ik nog niet ben geweest en ik wil er graag over lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.