boek Onderweg Alleen over het St Olavspad

Diep geraakt door het boek Onderweg: Alleen over het St. Olavspad

Hoewel ik heel erg van wandelen en van Scandinavië houd, heb ik eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ik het St. Olavspad graag zou willen lopen. Laat mij maar gewoon af en toe een mooie dagwandeling maken, dacht ik altijd. De afgelopen dagen las ik het boek Onderweg – Alleen over het St. Oalavspad en ik moet zeggen dat Francine Postma met de beschrijving van haar tocht me toch wel een beetje aan het twijfelen heeft gebracht. Maar ze deed nog veel meer: met haar eerlijkheid wist ze me tot tranen toe te roeren en zelfs een beetje van de inzichten mee te geven die ze tijdens vijf weken wandelen opdeed. Want Onderweg gaat zeker niet alleen over wandelen. Het gaat over houden van, worstelen, vallen en opstaan, kortom: over leven. Prachtig!

De winnaar van de winactie is inmiddels bekend. Bij loting kwam een reactie op Facebook als winnaar uit de bus.

Recht uit het hart

Toen ik begon te lezen in het boek Onderweg, had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat het boek me zo zou raken. Nogmaals, ik had zelf nog nooit de ambitie gevoeld om het St. Olavspad te lopen, dus ik verwachtte gewoon een beetje belangstellend over de schouder van Francine mee te kijken met wat ze onderweg zoal beleeft.

boek Onderweg Alleen over het St Olavspad
Afbeelding met dank aan uitgeverij Fjord

In plaats van over haar schouder laat Francine je echter recht in haar hart kijken. Zelden heb ik iemand zo eerlijk zien schrijven over hoe moeder zijn prachtig is, maar soms ook heel moeilijk. Dat je dan niet de moeder bent die je eigenlijk zou willen zijn, gewoon omdat je ook maar een mens bent en tegen je eigen beperkingen op loopt.

Maar het is niet alleen als moeder dat Francine zich vaak tekort voelt schieten. Ook in haar werk vindt ze zichzelf vaak net niet helemaal voldoen. Ze vindt niet dat ze zichzelf een echte schrijver, journalist of ondernemer mag noemen, want er is altijd wel een criterium waaraan ze volgens zichzelf niet voldoet.

Dat geldt trouwens ook voor haar wandeling over het St. Olavspad. Want volgens ‘De Spartaan’ in haar is ze misschien ook wel geen echte pilgrim, omdat ze gebruikmaakt van bagagevervoer. Zou het lukken om dat soort gedachten ergens onderweg achter zich te laten?

boek Onderweg Alleen over het St Olavspad
Afbeelding met dank aan uitgeverij Fjord

Over je eigen grenzen

De lat altijd maar zo hoog leggen voor jezelf, dat moet er wel in resulteren dat je regelmatig over je eigen grenzen heen gaat. Bijvoorbeeld door ja te zeggen op dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Of door geen rustdag in te lassen als je die eigenlijk wel hard nodig hebt. Helaas – en waarschijnlijk ook gelukkig – grijpt het lichaam op een gegeven moment wel in als je maar lang genoeg over je eigen grenzen heen blijft gaan. Dat is in het dagelijks leven al lastig, maar helemaal als je bezig bent met een wandeling van vijf weken.

Ontroerend herkenbaar

Ik ben vast niet de enige die me in dit alles enorm herken. Op bladzijde 12 had het boek me dan ook al helemaal in z’n greep. Op twee manieren eigenlijk: met de prachtige omschrijvingen van de Zweedse natuur, én met dat eerlijke kijkje op al die liefde en pijn in het leven van Francine. Tegen de tijd dat ik op bladzijde 30 was aangekomen, was ik tot tranen toe geroerd en moest ik het boek even wegleggen. Die momenten, dat ik even moest pauzeren om een traantje weg te pinken, bleven in de loop van het boek af en toe terugkomen. Wat schrijft Francine oprecht en wat raakte dit boek me onbeschrijfelijk veel meer dan ik van tevoren had verwacht.

boek Onderweg Alleen over het St Olavspad
Afbeelding met dank aan uitgeverij Fjord

Praktische punten

Tegelijkertijd bevat Onderweg – Alleen over het St. Olavspad natuurlijk ook praktische informatie. Francine beschrijft steeds eerst haar persoonlijke beleving van een etappe, en daarna wat praktische informatie over de route. De praktische bladzijden hebben een andere kleur, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Ook heeft Francine achterin een lijst gemaakt met de spullen die ze mee had tijdens haar pelgrimstocht.

boek Onderweg Alleen over het St Olavspad
Afbeelding met dank aan uitgeverij Fjord

Wat denk ik ook goed is om te lezen als je op zoek bent naar praktische informatie, is het verschil tussen de plekken waar Francine overnacht en de manier waarop de verschillende gastheren en -vrouwen omgaan met de pelgrims die bij hen langskomen. Zo weet je een beetje wat je kunt verwachten (van alles!). Ik vond het trouwens ook leuk om te lezen dat Francine onderweg ook bij enkele Nederlanders logeert die ik al ‘kende’ via social media of mijn blog, zoals bij Träporten en op Revsunds Prästgård. En ook daar zitten weer mooie en soms emotionele verhalen achter…

boek Onderweg Alleen over het St Olavspad
Afbeelding met dank aan uitgeverij Fjord

Maar ook als je niet van plan bent om de pelgrimsroute zelf te gaan lopen, is Onderweg een heerlijk boek om te lezen en even mee te reizen door het Zweedse en Noorse landschap, allerlei Zweden en Noren te ontmoeten en Francine beter te leren kennen.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekend. Bij loting kwam een reactie op Facebook als winnaar uit de bus.

Koop het boek hier

Onderweg – Alleen over het St Olavspad (9789083014852) is geschreven door Francine Postma en uitgegeven door uitgeverij Fjord. Het heeft ongeveer 215 bladzijden.

Heb je het boek niet gewonnen bij de winactie? Dan kun je het hier bestellen:

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Fjord om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

11 reacties

 1. Lijkt me een prachtig boek dat mijn liefde voor lezen, wandelen, Zweden, goed voor jezelf zorgen, reflecteren op wie je bent en oog hebben voor je omgeving mooi combineert.

 2. Ik zou dit boek graag lezen omdat het mij prachtig lijkt om op die manier zo’n tocht een beetje mee te kunnen beleven.

 3. Wat een prachtig boek lijkt het me. Ik ben zelf op een punt in mn leven dat ik vaak denk : was en ben ik een goede moeder. Waarom heb ik dingen gedaan die nu niet meer goed voelen. En vooral wat wil ik nog met mn leven doen. Dit boek zou mij inzichten kunnen geven.

 4. Zou het boek heel graag winnen .
  Prachtig geschreven en mooi te lezen dat je jezelf weer kan vinden. Mooi om dit pad eens zelf te lopen. Vaak in Scandinavië geweest, nu mijn man ziek is wordt het wat moeilijker en ook om met hem te wandelen, met het boek ben ik daar toch beetje .
  Zou hem eerst zelf lezen en dan doorgeven aan mijn zwager die de compostella heeft gelopen.

 5. Ook ik ding graag mee naar het gesigneerde exemplaar. Twee jaar geleden zou ik eigenlijk alleen een weekje naar Zweden gaan om me te bezinnen na een periode van rouw. Omdat het toen niet zo goed ging met mijn zoon zijn we samen gegaan. Daarna brak Corona uit. Nu overweeg ik opnieuw om een dergelijke reis te maken. Weliswaar geen vijfweekse pelgrimstocht, maar ik denk dat de inzichten van de schrijfster mij verder zouden kunnen helpen. Het zou een mooi verjaardagscadeau zijn, woensdag hoop ik mijn 55e te vieren, al voel ik mij nog steeds 17????

 6. Dolgraag! Ik ga over een jaar met pensioen, en het staat op mijn planning om dit pad te lopen, samen met mijn hond, als markering van de nieuwe fase. Ik had het pad trouwens nu al wel willen lopen, maar ja….Corona…..

 7. Nav jouw tip over dit boek heb ik het via bol in Nederland besteld en direct naar Mn zus laten sturen voor haar verjaardag we willen graag samen ooit het pas gaan lopen. Ik zou het boek zelf ook heel graag lezen mede ook voor het verhaal van Postma zelf. Lenen van Mn zus zit er voorlopig niet in ivm de reisrestricties ik woon zelf in Zweden, dus maak graag kans op het exemplaar!

 8. Ik zou dit boek graag willen lezen. Ik houd van Scandinavië, wandelen en lezen. Ik heb ik al meerdere boeken gelezen over mensen die een pelgrimstocht hebben gemaakt. Het is bijzonder inspirerend om te lezen hoeveel er met een mens gebeurt als ze deze tochten maken. De combinatie van schrijven over het land en de natuur, schrijven over de persoonlijke ontwikkeling en daarnaast schrijven over alle gebeurtenissen die ze onderweg meemaken, is zo interessant dat het bijna als een avontuur voelt om zo,n boek te mogen lezen.
  Ik steek er persoonlijk ook wat van op. Hoe gaan andere mensen om met tegenslagen en barrières in hun leven? Het is een inkijkje in andermans leven. Datzelfde ervaar ik ook, zij het op een andere manier, door mijn werk in de hulpverlening/zorg. Elk mens en elk verhaal is uniek.
  Ik maak heel graag kans op dit boek!!

 9. Heel graag wil ik dit boek lezen. Als wandel ik graag en regelmatig, het zijn bij mij ook altijd dagtochten. Maar een meerdaagse tocht zou ik graag willen, zeker het St. Olavspad, al lijkt me het zwaar en heb ik er vanwege mijn gezin nu niet de tijd voor. Maar wie weet, ooit….

 10. Ik ken verschillende mensen die deze route, of gedeeltes ervan, hebben gelopen. Ze kwamen moe, maar voldaan en vol enthousiaste verhalen thuis.
  Lijkt me zo gaaf om het verhaal van Francine te lezen. Hoe zij het heeft ervaren.
  Ik ga graag in gedachte met haar mee op pad.

 11. Ik heb het Olav’s pad, van Oslo naar Trondheim, gelopen in 2019. Ik was van plan alleen het eerste stuk tot het Mjösameer te lopen waar mijn vriendin en dochter naar toe waren gereden als onderdeel van een korte vakantie. Aangekomen op de camping besloot ik verder te gaan. Het wandelen werd een ontdekkingstocht met inspirerende ontmoetingen en een nieuwe kijk op het vaderschap. Ben benieuwd wat de overeenkomsten zijn met de reflecties van mijn naamgenoot op het moederschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.