Frej: roman over het Zweedse boerenleven in de 18e eeuw

Liefhebbers van Zweden kunnen weer een nieuwe titel toevoegen aan hun boekenlijst: Frej – Een reis naar volwassenheid in achttiende-eeuws Zweden. Het boek is geschreven door Bastiaan Dolmans, een Nederlander die al lange tijd in Zweden woont.

Het verhaal van Frej

In deze historische roman over het Zweedse platteland in de achttiende eeuw volg je als lezer de levensloop van Frej, die op jonge leeftijd zijn ouderlijk huis ontvlucht. Zijn vader is overleden en met zijn moeder heeft hij het vaak aan de stok. Onderweg komt Frej een wijze man tegen, die hem veel leert. Vervolgens gaat hij werken op een grote boerderij, waar hij zijn grote liefde leert kennen. Maar ook daar is het leven zwaar, zeker wanneer de boer die hem heeft aangenomen na zijn overlijden wordt opgevolgd door zijn tirannieke zoon.

Het boek geeft een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging op het Zweedse platteland. Werken deed je voor je primaire levensbehoeften. Met de constante dreiging dat een oogst zou mislukken, was het werk stressvol en kreeg je als knecht vaak de schuld als er iets misging. Als knecht of dienstmeid leefde je onder bescherming van de boer, maar die veiligheid moest je betalen met harde arbeid en strenge regels. Denkend aan die tijd lijkt het soms alsof we het hebben over een andere cultuur. Maar het zijn onze voorouders, die keihard werkten voor de toekomst van hun nageslacht.

Afbeelding met dank aan uitgeverij Elikser

Over de auteur

Bastiaan Dolmans (1970) werd als kind van een Nederlands artsenechtpaar geboren in Tanzania. Daar ontstond zijn grote liefde voor de natuur. Op zijn twaalfde verhuisde Bastiaan met zijn gezin naar Nederland. Daar volgde hij een opleiding tot sportinstructeur, maar hij reisde ook veel en leerde in de VS technieken om te overleven vanuit de filosofie van Noord-Amerikaanse indianen. Dit leidde tot de oprichting van de stichting Kokopelli waarmee hij cursussen in overleven verzorgde met de nadruk op spirituele vaardigheden. In 2007 verhuisde Dolmans met zijn gezin op een wel heel bijzondere manier naar Zweden: ze maakten de reis per huifkar. Bastiaan woont met zijn grote liefde Laura en zijn kinderen in Zweden. Eerder schreef hij de romans Duna en Kleuren van Jailia.

Frej – Een reis naar volwassenheid in achttiende-eeuws Zweden (ISBN: 978-94-6365-445-6) heeft 446 bladzijden en kost € 24,50. Het boek verscheen bij uitgeverij Elikser.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.