ailo het dappere rendier

Lapland op z’n mooist in natuurfilm Aïlo het dappere rendier

Als je houdt van natuur én het Hoge Noorden, heb ik een aanrader voor je: de natuurfilm Aïlo het dappere rendier (Aïlo Une odyssée en Laponie). Deze film volgt het kleine rendier Aïlo vanaf zijn geboorte tot het moment dat hij een jaar oud is. Daartussen beleeft hij allerlei spannende momenten en doorkruist hij adembenemend mooie landschappen in Fins en Noors Lapland. De film is nu verkrijgbaar op dvd.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Rendieren en andere dieren

Aïlo is dus de hoofdrolspeler in het verhaal. Natuurlijk maken we ook kennis met zijn moeder en de rest van de kudde. De geluiden die ze naar elkaar maken zijn zo leuk om te horen!

Maar er zijn niet alleen rendieren te zien in de film. We zien bijvoorbeeld ook de aandoenlijke en gevaarlijke kanten van de wolven en veelvraten, met wie de rendieren hun leefgebied delen. De grappige hermelijn, de sierlijke poolvos en de majestueuze sneeuwuil – we komen ze allemaal tegen. De eekhoorn kijkt toe en knabbelt wat aan een dennenappel.

Aïlo het dappere rendier
Beeld: Borsalino Productions – Gaumont – MRP Matila Rohr Productions via Filmdepot

Landschappen en jaargetijden

Om Aïlo en zijn vrienden en vijanden heen kunnen we ook nog eens genieten van verschillende landschappen in Lapland. Het verhaal begint als de kudde rendieren nog op de hoogvlakte is. Het ijs staat nog op hun geweien, maar ze zijn al onderweg naar de zomerweides. De sporen van hun hoeven maken een breed spoor in de sneeuw.

Langzaam verandert steeds meer ijs en sneeuw in stromend water en zien we meer stukjes groen. Het moment waarop de fjorden in beeld komen, is magisch. Maar ook de herfstkleuren mogen er zijn en om de cirkel rond te maken, eindigen we weer in een witte wereld.

Natuurfilm voor gezinnen

Aïlo het dappere rendier is een natuurfilm, maar ook een spannend verhaal. Dat verhaal wordt trouwens verteld door een bekende: Floortje Dessing. Maar grote delen van de film wordt er helemaal niets gezegd en zit je alleen maar ademloos (of lachend) te kijken wat er allemaal gebeurt. Omdat er best spannende momenten in de film zitten, geeft de kijkwijzer een minimumleeftijd van 6 jaar aan.

Hoewel de titel mij echt aan een kinderfilm deed denken, vind ik deze film persoonlijk ook prima geschikt voor volwassenen die van de Noordse natuur houden.

Kijk Aïlo het dappere rendier zelf

Spreekt dit je aan? Ga dan zeker kijken naar de dappere Aïlo. Je kunt de film nu ook bestellen op dvd.

Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.