legacy gronnegaard

The triple murder at the farm (The Orderud Case): Nordic crime, maar dan echt

Vanaf 27 juli 2020 is op Canvas de zesdelige Noorse serie The triple murder at the farm (ook wel The Orderud Case) te zien. Bij uitzondering hebben we het dan niet over fictie. Deze moordzaak is helemaal echt en is in Noorwegen breed uitgemeten in de media. Toch is er nooit iemand voor veroordeeld. De makers van deze documentairereeks duiken in het hoe en waarom daarvan.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Orderud-saken in het echt

De zaak-Orderud (Orderud-saken) verwijst naar een drievoudige moord in mei 1999. De 47-jarige Anne Orderud Paust, haar moeder Marie (84) en haar vader Kristian (81) werden toen dood aangetroffen op hun landgoed niet ver van Oslo. Ze waren door kogels om het leven gekomen.

In 1998 had Anne, die bij het Noorse Ministerie van Defensie werkte, al eens explosieven onder haar auto aangetroffen. Daarna was er volgens haar man Per Paust, die bij het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, geprobeerd een gastank tot ontploffing te brengen bij de trap van hun appartement in Oslo. Beide zaken werden hoog opgenomen door de de politie, de brandweer en de media, maar nooit helemaal opgelost.

Daarna woonde het stel een paar maanden in New York. Na hun terugkeer naar Noorwegen overleed Per Paust in mei 1999 na een kort ziekbed. Kort daarna kwam er een anoniem telefoontje met de waarschuwing dat Anne Paust en haar ouders zouden worden vermoord. De beller is nooit getraceerd en een week na het telefoontje (twee weken na de dood van Per) werden Anne en haar ouders inderdaad vermoord aangetroffen. Anne Paust had nog politiebescherming aangeboden gekregen, maar was niet op het aanbod ingegaan.

De verdachten

Al vroeg in het onderzoek ontstond het vermoeden dat de moordenaar een bekende van de familie moest zijn. Bijna niemand wist namelijk dat Anne (hoogstwaarschijnlijk het doelwit) die nacht bij haar ouders zou slapen. Ook leek het erop dat de slachtoffers de dader tegemoet liepen terwijl ze werden neergeschoten, wat erop wijst dat ze hem of haar kenden.

Twee jaar na de moord werden onder enorme belangstelling van de media vier mensen veroordeeld tot medeplichtigheid aan de moord: Anne’s broer Per Kristian, zijn vrouw Veronica, Veronica’s halfzus Kristin en Kristins ex-vriend Lars. Er zou een geschil zijn geweest over het eigendom van het landgoed. Wie de moord ook daadwerkelijk heeft gepleegd, is nooit boven water gekomen. Wel werd Kristin ook verdacht van het plaatsen van de explosieven onder Anne’s auto.

Geheim agenten en Balkanmaffia

Maar waarom moest Anne dood? Er zijn aanwijzingen dat Anne en Per voor de Noorse geheime dienst werkten. Het korte ziekbed van Per vlak voor de moord op Anne zou volgens sommigen veroorzaakt zijn door vergiftiging – ook moord dus.

Tijdens de bombardementen van de NAVO tijdens de Balkanoorlog werkte Per Paust in Servië. De als medeplichtige veroordeelde Kristin had banden met de Joegoslavische maffia in Oslo. Er bestaat een theorie dat de moord is gepleegd door Joegoslavische huurmoordenaars uit Zweden, maar dat is nooit bewezen.

Gåten Orderud – de serie

In The Orderud Case – The triple murder at the farm duikt misdaadjournalist Øystein Milli in de zaak, op zoek naar nieuwe aanwijzingen. De makers van de serie kregen toegang tot door de politie gemaakte beelden van de plaats-delict, het bewijsmateriaal in de zaak en beelden uit de rechtbank. Zo ontstond een fascinerend beeld van wat er nou precies is gebeurd en hoe de zaak vervolgens is aangepakt.

Meer true crime

Als je graag kijkt naar true crime-reeksen, vind je Who killed Birgitte (over de verkrachting van en moord op een 17-jarig Noors meisje) en Dead man missing (over de verdwijning en vermoedelijke moord op een Deense zakenman) misschien ook interessant.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.