Klimaatkwartet van Maja Lunde: mens & natuur, verleden & toekomst

Written by Sandra van Bijsterveld

Ken jij het Klimaatkwartet (Klimakvartetten) van de Noorse schrijfster Maja Lunde? Ze schrijft spannende romans die ook nog eens heel actueel zijn, omdat ze gaan over de relatie tussen mens en natuur, hoe we daar nu mee omgaan en wat dit voor de toekomst betekent. Ik heb er nog niets van gelezen, maar het lijken me indrukwekkende boeken

Over Maja Lunde

Maja Lunde (1975) komt uit Noorwegen. Ze groeide op in Oslo, waar ze ook studeerde (met een focus op literatuur, psychologie, media & communicatie en film(geschiedenis)). Ze ging aan de slag in de wereld van communicatie, educatie en organisatie rondom films, festivals en musea en begon daarnaast ook scenario’s voor films en series te schrijven (onder andere voor de film Battle, die op Netflix te zien is). Later kwamen daar boeken bij, eerst voor kinderen en jeugd en later ook voor volwassenen in de vorm van het Klimaatkwartet. Ze woont met haar partner en zoons Linus, Jens en Jesper in Oslo.

Boek 1: De geschiedenis van de bijen

Het eerste boek van het Klimaatkwartet was De geschiedenis van de bijen (Bienes historie). Hierin volgen we drie verhalen.

Ten eerste is daar de depressieve bioloog William, die leeft in het Engeland van 1852. Door een baanbrekende nieuwe bijenkorf te ontwikkelen wil hij zijn leven weer zin geven – en dat van zijn kinderen.

Daarnaast maken we kennis met George, een imker in de Verenigde Staten van 2007. Ook hij heeft het moeilijk, maar dat heeft te maken met de toenemende bijensterfte. George hoopt dat zijn zoon zijn boerderij nog zal kunnen redden.

Als laatste is er Tao, die leeft in het China van de nabije toekomst. De bijen zijn dan verdwenen en het is Tao’s werk om bloemen handmatig te bestuiven. Ze hoopt dat haar zoon een opleiding kan volgen en een beter leven kan opbouwen dan zij.

In het boek komen verleden, heden en toekomst – van bij én mens – bij elkaar. Het is overduidelijk dat zowel bijen als mensen niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van een groter geheel.

De geschiedenis van de bijen is hier verkrijgbaar.

Het einde van de oceaan van Maja Lunde
Afbeelding met dank aan de uitgever

Deel 2: Het einde van de oceaan

In Het einde van de oceaan (Blå) komen weer twee verhalen in verschillende tijdperken bij elkaar.

In het Noorwegen van 2017 wil de zeventigjarige milieuactiviste Signe met haar zeilboot de oceaan oversteken. Op haar gevaarlijke tocht naar de Franse kust heeft ze een voorwerp bij zich dat levens kan veranderen.

In het Frankrijk van 2041 vlucht David met zijn dochter Lou uit het door droogte en branden geteisterde Zuid-Europa. Door alle chaos zijn ze Davids vrouw en zoontje kwijtgeraakt en ze zijn wanhopig naar hen op zoek. Tijdens die zoektocht treffen ze kilometers landinwaarts Signes verlaten zeilboot aan. Vanaf dan moment is hun reis verbonden met die van Signe.

Het einde van de oceaan (ISBN: 978 90 5672 677 5) van Maja Lunde verschijnt 27 oktober bij Uitgeverij Signatuur en is nu al te reserveren. Het boek is vertaald door Lammie Post-Oostenbrink en heeft ongeveer 320 bladzijden. Het is ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

In het najaar van 2021 verschijnt het derde boek van het Klimaatkwartet, Przewalskis hest.