klimaantkwartet Maja Lunde

Gelezen: Het einde van de oceaan uit het Klimaatkwartet van Maja Lunde

De afgelopen week las ik Het einde van de oceaan (Blå) uit het Klimaatkwartet (Klimakvartetten) van de Noorse schrijfster Maja Lunde. Het is een boek dat me niet in de koude kleren ging zitten: heel treffend geschreven en erg indrukwekkend. Het hele Klimaatkwartet gaat over de relatie tussen mens en natuur, hoe we daar nu mee omgaan en wat dit voor de toekomst betekent. In dit boek raken de verhalen van Signe (in 2017) en David (in 2041) met elkaar verbonden.

Het verhaal van Het einde van de oceaan

In Het einde van de oceaan komen twee verhalen in verschillende tijdperken bij elkaar. Maar eigenlijk bevind je je als lezer in nog meer ’tijden’, want beide hoofdpersonen blikken ook nog terug op momenten in hun eigen verleden.

Ten eerste is daar de 70-jarige milieu-activiste Signe (in 2017). Als kind had ze al een enorme drang om het op te nemen voor de natuur wanneer die bedreigd werd door de mens. Die drang is nog steeds niet verdwenen. Voor haar laatste protestactie steekt ze helemaal alleen met haar zeilboot Blå de oceaan over, van Noorwegen naar Frankrijk. Daar wil ze een punt maken door een kostbare lading af te leveren bij iemand die haar vroeger dierbaar was, maar die nu de bedreiging van haar geliefde gletsjer belichaamt.

En dan is er David, die in het Frankrijk van 2041 met zijn dochtertje Lou op de vlucht is geslagen vanuit het door droogte en branden geteisterde Zuid-Europa. Op de vlucht voor een grote brand is David zijn vrouw en zoontje kwijtgeraakt. Hij en Lou komen terecht in een vluchtelingenkamp, waar ze wachten in de hoop op gezinshereniging met Anna en August. Water en koelte zijn schaars en de situatie wordt er niet beter op.

In de loop van het boek raken deze twee verhalen op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Wat op mij diepe indruk maakte, was de enorme menselijkheid en herkenbaarheid van personages en situaties. Aan de andere kant komen die herkenbare personages in haast ondenkbare situaties terecht, zoals het dagelijkse leven in een vluchtelingenkamp. Kort geleden had David een huis met luxe spullen erin, en nu vecht hij met Lou voor zijn leven, zuinig omspringend met het schaarse water en hopend dat het ooit weer zal gaan regenen…

Dit gevoel is me enorm sterk bijgebleven en ik zie overal in mijn omgeving dingen die me eraan herinneren. Ik wil graag hoopvol zijn, maar hoe hard zijn we op weg om deze kant ook daadwerkelijk op te gaan? Als je dit boek hebt gelezen, is ‘even’ een glaasje water drinken, een wandeling maken door een groen landschap of luisteren naar het getik van de regen ineens een stuk minder vanzelfsprekend.

klimaantkwartet Maja Lunde

Het einde van de oceaan (ISBN: 978 90 5672 677 5) van Maja Lunde verscheen op 27 oktober bij Uitgeverij Signatuur en is hier verkrijgbaar. Het boek is vertaald door Lammie Post-Oostenbrink en heeft ongeveer 320 bladzijden. Het is ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Boek 1: De geschiedenis van de bijen

Het eerste boek van het Klimaatkwartet en dus de voorganger van Het einde van de oceaan was De geschiedenis van de bijen (Bienes historie). Hierin volg je als lezer drie verhalen.

Ten eerste is daar de depressieve bioloog William, die leeft in het Engeland van 1852. Door een baanbrekende nieuwe bijenkorf te ontwikkelen, wil hij zijn leven weer zin geven – en dat van zijn kinderen.

Daarnaast maken we kennis met George, een imker in de Verenigde Staten van 2007. Ook hij heeft het moeilijk, maar dat heeft te maken met de toenemende bijensterfte. George hoopt dat zijn zoon zijn boerderij nog zal kunnen redden.

Als laatste is er Tao, die leeft in het China van de nabije toekomst. De bijen zijn dan verdwenen en het is Tao’s werk om bloemen handmatig te bestuiven. Ze hoopt dat haar zoon een opleiding kan volgen en een beter leven kan opbouwen dan zij.

In het boek komen verleden, heden en toekomst – van bij én mens – bij elkaar. Het is overduidelijk dat zowel bijen als mensen niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van een groter geheel.

De geschiedenis van de bijen is hier verkrijgbaar.

In het najaar van 2021 verschijnt het derde boek van het Klimaatkwartet, Przewalskis hest.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Over Maja Lunde

Maja Lunde (1975) komt uit Noorwegen. Ze groeide op in Oslo, waar ze ook studeerde (met een focus op literatuur, psychologie, media & communicatie en film(geschiedenis)). Ze ging aan de slag in de wereld van communicatie, educatie en organisatie rondom films, festivals en musea en begon daarnaast ook scenario’s voor films en series te schrijven (onder andere voor de film Battle, die op Netflix te zien is). Later kwamen daar boeken bij, eerst voor kinderen en jeugd en later ook voor volwassenen in de vorm van het Klimaatkwartet. Ze woont met haar partner en zoons Linus, Jens en Jesper in Oslo.

Graag bedank ik de uitgever, die me het boek toestuurde voor een bespreking op ScandinavischLeven.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.