ijslandse kerstfilm echo

IJslandse kerstfilm Echo: lappendeken van verhalen

Vanaf 12 december 2019 draait de IJslandse kerstfilm Echo in de Nederlandse filmhuizen. De film vertelt niet één verhaal, maar is een lappendeken van korte verhaaltjes die uit het leven gegrepen zijn. Eén ding hebben ze gemeen: ze spelen zich af tussen de dagen voor kerst en het begin van het nieuwe jaar.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

56 microverhalen

Terwijl ook IJsland ondergedompeld wordt in kerstsfeer, zijn in het dagelijkse leven allerlei tegenstellingen zichtbaar. Vooruitgang tegenover traditie. Oud tegenover jong. Arm tegenover rijk. Automatisering tegenover menselijkheid. Samenzijn tegenover eenzaamheid. Tegenstellingen die we eigenlijk allemaal kennen en die voor ontroerende situaties kunnen zorgen. En dat in een tijd dat we allemaal al een beetje extra emotioneel zijn, terwijl we samenkomen voor het kerstdiner of hopen op een beter nieuw jaar dan het afgelopen jaar.

Zo zien we een oude boerderij afbranden – er zal een B&B voor in de plaats komen. Kinderen spelen een kerstverhaal op school, er wordt iemand geboren en iemand begraven. Een moeder ruziet met haar ex-man en een vrouw doet een Facebook Live terwijl ze met een man ruziet om een parkeerplek.

Al die verhalen hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Behalve dan dat ze zich afspelen rondom de feestdagen. En dat al die mensen samen een portret van de huidige IJslandse samenleving vormen.

IJslandse kerstfilm Echo
Beeld met dank aan Herrie Film & TV

De regels van Rúnarsson

Bij het filmen hanteerde regisseur Rúnar Rúnarsson een paar regels. Zo bestaat elke scene uit één statisch gefilmde opname, spelen er bijna alleen maar amateurs of onbekende acteurs mee en mocht geen enkele acteur in meerdere scenes voorkomen. Behalve gespeelde scenes zitten er ook niet-gespeelde opnames van het dagelijks leven in – zeg maar minidocumentaires.

Bekijk de IJslandse kerstfilm Echo

De IJslandse kerstfilm ECHO duurt 79 minuten. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.