IJslandse kerstfilm Echo: lappendeken van verhalen

Written by Sandra van Bijsterveld

Vanaf 12 december draait de IJslandse kerstfilm Echo in de Nederlandse filmhuizen. De film vertelt niet één verhaal, maar is een lappendeken van korte verhaaltjes die uit het leven gegrepen zijn. Eén ding hebben ze gemeen: ze spelen zich af tussen de dagen voor kerst en het begin van het nieuwe jaar.

56 microverhalen

Terwijl ook IJsland ondergedompeld wordt in kerstsfeer, zijn in het dagelijkse leven allerlei tegenstellingen zichtbaar. Vooruitgang tegenover traditie. Oud tegenover jong. Arm tegenover rijk. Automatisering tegenover menselijkheid. Samenzijn tegenover eenzaamheid. Tegenstellingen die we eigenlijk allemaal kennen en die voor ontroerende situaties kunnen zorgen. En dat in een tijd dat we allemaal al een beetje extra emotioneel zijn, terwijl we samenkomen voor het kerstdiner of hopen op een beter nieuw jaar dan het afgelopen jaar.

Zo zien we een oude boerderij afbranden – er zal een B&B voor in de plaats komen. Kinderen spelen een kerstverhaal op school, er wordt iemand geboren en iemand begraven. Een moeder ruziet met haar ex-man en een vrouw doet een Facebook Live terwijl ze met een man ruziet om een parkeerplek.

Al die verhalen hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Behalve dan dat ze zich afspelen rondom de feestdagen. En dat al die mensen samen een portret van de huidige IJslandse samenleving vormen.

IJslandse kerstfilm Echo
Beeld met dank aan Herrie Film & TV

De regels van Rúnarsson

Bij het filmen hanteerde regisseur Rúnar Rúnarsson een paar regels. Zo bestaat elke scene uit één statisch gefilmde opname, spelen er bijna alleen maar amateurs of onbekende acteurs mee en mocht geen enkele acteur in meerdere scenes voorkomen. Behalve gespeelde scenes zitten er ook niet-gespeelde opnames van het dagelijks leven in – zeg maar minidocumentaires.

Bekijk de IJslandse kerstfilm Echo

De IJslandse kerstfilm ECHO duurt 79 minuten en is hier online te streamen. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *