Zweedse verf van Moose Färg

Je eigen Zweedse huis of tuin met de Zweedse verf van Moose Färg

Vind jij die typisch Zweedse huisjes ook altijd zo leuk om te zien? Zelf zijn wij net terug van een vakantie van vier weken in Zweden en al die rode huisjes langs de weg zorgden bij mij (zoals altijd) meteen voor het ultieme vakantiegevoel. Maar ook de gele, witte, groene en blauwe exemplaren mogen er zijn natuurlijk. Ergens in ons achterhoofd zouden we best zo’n huisje in Zweden willen hebben. Maar wat natuurlijk ook kan, is die leuke Zweedse kleuren naar Nederland halen door een huis-of tuinproject een Scandinavisch tintje te geven. Bij dat soort plannen komt meteen de naam Moose Färg bij me op. Dit Nederlandse bedrijf verkoopt namelijk Zweedse houtverf in kleuren die je ook vaak in Zweden ziet.

De winnaar van het shoptegoed bij Moose Färg is inmiddels bekend.

Over Moose Färg

Moose Färg is opgericht door Groninger Jan Smit. Zijn liefde voor Scandinavië begon met de serie Martin Beck, maar groeide al snel uit tot veel meer. Na meerdere reizen naar Zweden werd Smit zich er steeds bewuster van hoeveel plezier hij beleefde aan al die gekleurde huizen en schuren in Zweden. Dat was het begin van Moose Färg, met als doel om diezelfde kleurrijke omgeving – en de enorme kennis die de Zweden traditioneel van hout en houtverf hebben – naar Nederland te brengen.

Zweedse verf van Moose Färg
Foto met dank aan Moose Färg

De kleuren van Zweden

Dit zijn de originele verfkleuren die je bij Moose Färg vindt:

 • Zweeds rood (Falu röd)
 • Zweeds geel (Skåne gul)
 • Zweeds blauw (Bohus blå) en lichtblauw (ljus blå)
 • Zweeds groen (Dalarna grön) en zacht groen (Amål grön)
 • loodgrijs (Blytungssvart), parelgrijs (Kiruna grå) en leisteengrijs (Skiffer grå)
 • diepzwart (Vasa svart)

Daarnaast zitten nog de volgende kleuren in het assortiment:

 • lichtgeel (ljus gul)
 • sneeuwwit (Norrland vit)
 • gebroken wit (grädde)
 • zomerblauw (Sommerblå)
 • donkergroen (Victoria grön)
 • warm donkerbruin (Visby brun)

Op de website van Moose Färg kun je een kleurenkaart aanvragen van alle kleuren die in het assortiment zitten. Ook handig is de pagina waar je alvast kunt bekijken hoe de kleuren tot hun recht komen op een Zweeds huisje. Er zijn verder nog halftransparante versies van elke kleur te bestellen en is het mogelijk om een specifieke kleur te laten mengen.

Zweedse verf van Moose Färg
Foto met dank aan Moose Färg

Zweedse verf voor buiten en binnen

De Zweedse verf van Moose Färg is geschikt voor allerlei soorten hout. Na een verfbeurt kan het hout onder de verf nog optimaal ademen. Dat is gunstig voor de vochtregulatie en dus ook voor de levensduur van het hout en je verfbeurt. Je brengt de verf aan in twee lagen en nadat hij ingetrokken is, blijft je project zo’n 5 tot 7 jaar goed. Daarna is het een kwestie van schoonmaken en oververven – niet eerst dat tijdrovende schuren dus!

Je kunt met deze verf werken op ruw hout, geschaafd hout, al eens eerder geschilderd hout, geïmpregneerd hout… Kortom, er is heel veel mee mogelijk. Als je een houten huis hebt, kun je er je hele huis mee verven. Maar het is ook leuk om je blokhut, schuur of tuinhuisje een Zweeds uiterlijk te geven, of om er je schutting of veranda mee onder handen te nemen.

Zweedse verf van Moose Färg
Foto met dank aan Moose Färg

Eerlijk gezegd waren dit de projecten die ik zelf in gedachten had als ik aan de Zweedse verf van Moose Färg dacht: buitenprojecten met hout. Maar nu kom ik erachter dat je de verf ook binnenshuis kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor je plafonds of muren van hout, lichte stuc, structuurverf, latex, behang of gipsplaat. Dat wist ik dus echt niet en dat schept nog veel meer mogelijkheden! We kunnen dus niet alleen in de nazomer in de tuin aan de slag, maar ook in de winter met ons interieur. Want tja, na een vakantie in Zweden kom ik altijd met zoveel huis- en tuinideeën thuis dat ik er makkelijk een jaar mee voort kan.

De winnaar van het shoptegoed bij Moose Färg is inmiddels bekendgemaakt. Een reactie op Facebook kwam bij de loting als winnaar uit de bus. Ik wil Moose Färg natuurlijk hartelijk bedanken voor het ter beschikking stellen van dit mooie shoptegoed!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

7 reacties

 1. Geweldig dit!
  Ik heb vorig jaar twee houten Adirondack stoelen geverfd met Moose Färg verf en ik wil heel graag nog twee stoelen verven.
  Ze zijn super gebleven!

 2. Zulke mooie verf! Ooit namen we na een vakantie een enorme emmer mee, maar dat tuinproject ligt intussen vele huizen achter ons. Nu zouden de tuinbanken best een mooie kleur mogen krijgen! Heb de kleurenkaart bekeken, ziet er prachtig uit. Tof dat het in Nederland te koop is.

 3. Wat gaaf zeg. Ik ben nu in Zweden en de prijzen van de verf is super hoog hier. Was aan het kijken voor een emmertje rode verf, 10 liter 130.00 euro.
  Ik wil heel graag de wanden van mijn overkapping schilderen om nog meer de Zweedse sfeer te creëren.

 4. Wij zijn net terug van een heerlijke vakantie in Skåne en zijn al op zoek naar die perfecte kleur rood (en stiekem ook dat prachtige geel) voor onze blokhut zodat we ons vakantiegevoel vast kunnen houden.

 5. Oeh! Mijn schutting en vlonder zal een mooie update kunnen gebruiken!! Nog niet werder aan gedacht, maar nu ik dit verhaal hierboven lees, zie ik het helemaal voor me!????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.