Maak kennis met Emma Sköld in de Zweedse thriller Berouw van Sofie Sarenbrant

Liefhebbers van Camilla Läckberg opgelet: het boek Berouw van de Zweedse schrijfster Sofie Sarenbrant is nu uit in Nederland. Sarenbrant heeft al een hele reeks boeken over politievrouw Emma Sköld geschreven en die werden in Zweden enthousiast ontvangen – ook door Camilla Läckberg zelf. Nu kunnen we dus ook in het Nederlands over Emma Sköld lezen en na het lezen van Berouw zou ik het liefst meteen verder lezen.

Het verhaal van Berouw

In de eerste hoofdstukken van Berouw staat (nog) geen misdaad centraal. Het gaat vooral om de gedachten en gevoelens van verschillende vrouwen uit het verhaal die worden geïntroduceerd:

 • Cornelia, die op het punt staat weg te gaan bij haar man, die haar mishandelt
 • Cornelia’s vriendin Josefin, die haar handen vol heeft aan haar drie kinderen en af en toe het huis ontvlucht om een rondje te hardlopen
 • En natuurlijk Josefins zus Emma, die het best lastig vindt om haar prille zwangerschap te combineren met haar werk als rechercheur.

Maar wie is toch de ik-persoon die in sommige van de korte hoofdstukken het woord heeft?

Praktisch en persoonlijk

Als Cornelia’s man vermoord wordt aangetroffen, blijft het moordonderzoek vermengd met allerlei praktische dingen waarmee de vrouwen in hun persoonlijke te maken hebben. Wat voor effect heeft dit op Astrid, de dochter van Cornelia en Hans? Wie past er zo lang op haar wanneer Cornelia wordt ondervraagd? En kan Emma de zaak wel objectief behandelen nu haar zus een vriendin van de belangrijkste verdachte is?

Intussen wordt Emma ook nog eens geplaagd door vermoeidheid, misselijkheid, een ex die haar maar niet wil loslaten en gevoelens van eenzaamheid omdat haar nieuwe vriend vaak weg is voor zijn werk.

Berouw van Sofie Sarenbrant
Afbeelding met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Snelle ontknoping

En dan opeens, in de laatste 50 bladzijden van het boek, wordt er een boel duidelijk. Aan de andere kant blijven er nog wel wat vragen openstaan en de laatste paar bladzijden bevatten een cliffhanger waardoor je zou willen dat je meteen verder kon gaan met het volgende boek. Hoe zal het verdergaan met Emma?

Over Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant is een van de best gelezen misdaadauteurs van Zweden. Ze werd in 1978 geboren in Stockholm, ging naar school in Narebo in Östergötland en studeerde Media in Västervik. Daarna ging ze als freelance journalist aan de slag voor Veckorevyn, Expressen, Friskispressen en Amelia.

Haar eerste boek, Vecka 36, kwam uit in 2010 en werd omschreven als een ‘zwangerschapsthriller’. Later begon Sarenbrant aan een reeks boeken over rechercheur Emma Sköld. Sarenbrant wilde nu eens geen depressieve alcoholist als rechercheur, maar een jonge, ambitieuze vrouw. Dat doet me wel een beetje denken aan de boeken over Olivia Rönning.

Het derde boek over Emma Sköld, Visning pågår, was in Zweden de meestverkochte misdaadroman van 2015. Dit is het boek dat in Nederland uitkomt als Berouw (Emma Sköld 1). Het vijfde boek over Emma Sköld, Tiggaren, eindigde in 2017 op de tweede plaats. In 2019 werd Sofie Sarenbrant in Zweden uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Inmiddels zijn in veertien landen ruim twee miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

De boeken van Sofie Sarenbrant

Dit zijn de boeken die Sofie Sarenbrant tot nu toe heeft geschreven:

 • Vecka 36 (1e boek over Brantevik, vertaald als Week 36)
 • I stället för dig (2e boek over Brantevik, vertaald als In jouw plaats)
 • Vila i frid (1e boek over Emma Sköld)
 • Andra andningen (2e boek over Emma Sköld)
 • Visning pågår (Berouw, 3e boek over Emma Sköld)
 • Avdelning 73 (Jaloezie, 4e boek over Emma Sköld)
 • Tiggaren (5e boek over Emma Sköld)
 • Bakom din rygg (1e boek over drie kappers in Östermalm)
 • Syndabocken (6e boek over Emma Sköld)
 • Skamvrån (7e boek Emma Sköld)

Het verhaal over de belevenissen van Emma Sköld is dus nog lang niet afgelopen – voor ons hier in Nederland is het zelfs nog maar net begonnen. En omdat het boek Berouw nogal spannend eindigt, kan ik niet wachten tot het volgende boek in de Emma Sköld-reeks hier uitkomt. Jaloezie wordt in januari 2021 verwacht.

Lees het boek Berouw zelf

Berouw van Sofie Sarenbrant (ISBN 978 90 245 9069 8) heeft ruim 360 bladzijden en is vertaald door Edith Sybesma. Het is uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Ik ontving een recensie-exemplaar van de uitgeverij van dit boek.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.