serie moscow noir

Zweedse serie Moscow Noir op basis van Moscow Noir-trilogie

De Zweedse serie Moscow Noir (Dirigenten) begint met een heel beroemd Russisch liedje, dat ik tijdens mijn studie Slavische talen heb moeten leren. Daarna blijft het een feest van herkenning voor me met al het Russisch dat er gesproken wordt. Ja, dit is wel degelijk een Zweedse serie (die in maart 2019 door Lumière wordt uitgebracht), maar we bevinden ons in het Moskou van 1999. Een interessante combinatie!

Zweedse serie Moscow Noir
Foto met dank aan The Publicity Company

Het verhaal van Moscow Noir

Verder is het trouwens niet zo’n feest in Moskou. Het communisme is opgevolgd door harde, chaotische tijden vol criminaliteit. De Zweedse investeringsbankier Tom Blixen (gespeeld door Adam Pålsson, die je misschien wel kent uit, Before we die, Arne Dahl of The Bridge) werkt in Moskou en spreekt een aardig mondje Russisch. Na wat missers ziet hij zijn baan op de tocht staan. Dan wordt hij ook nog eens benaderd door de vrouw van een vriend die in nood blijkt te zitten.

Op zoek naar een oplossing (geld voor zijn vriend en voor zichzelf een deal waarmee hij zijn baan kan behouden) jaagt hij op de aandelen van een bedrijf dat Neftnik heet. Hij gaat rondvragen over het bedrijf en doet daarmee nogal wat stof opwaaien. Sommige mensen weigeren te praten, anderen willen wel een deal sluiten of worden kort na het gesprek omgelegd. Zo raakt Tom verwikkeld in het gevaarlijke machtsspel van de nieuwe rijken in Moskou. En wat is toch die nachtmerrie waaruit hij elke ochtend wakker wordt?

Zweedse serie Moscow Noir
Foto met dank aan The Publicity Company

De boeken achter de serie

Moscow Noir is gebaseerd op de thriller De Poppenspeler. Dit boek is het eerste deel van de Moscow Noir-trilogie van Camilla Grebe en Paul Leander Engström:

Dit eerste seizoen op basis van De Poppenspeler vertelt het verhaal uit het eerste boek in acht afleveringen van 45 minuten. En dan is het – neem ik aan – wachten op nog twee seizoen op basis van het tweede en derde boek.

Zweedse serie Moscow Noir
Foto met dank aan The Publicity Company

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.