Zweedse serie Heder (Honour): Millennium + Sex and the city

Written by Sandra van Bijsterveld

Volgens Sofia Helin wordt de nieuwe Zweedse serie Heder (Honour in het Engels) een kruising van Mannen die vrouwen haten en Sex and the city. Dat maakt me in ieder geval nieuwsgierig. De serie wordt vanaf 6 mei uitgezonden door Canvas, dus we kunnen binnenkort allemaal zien hoe dat eruit komt te zien.

Het verhaal van de serie Honour/Heder

De serie Heder draait om vier vrouwelijke advocaten die dagelijks de strijd aangaan met geweld tegen vrouwen. Daarnaast zijn ze goede vriendinnen én delen ze een geheim. De hoofdrollen worden vertolkt door Alexandra Rapaport (The Sandhamn Murders), Anja Lundqvist (Alex), Julia Dufvenius (Modus) and Eva Röse (Maria Wern). De eerste drie zijn ook de producenten van de serie, samen met Sofia Helin (The Bridge).

Terwijl de advocaten een misbruikt meisje verdedigen en een prostitutienetwerk op het spoor zijn, worden ze stuk voor stuk lastiggevallen. Het lijkt erop dat iemand weet van hun grote geheim en ze daarmee alsnog het leven zuur wil maken.

Over de naam Heder/Honour

Heder is de naam van het advocatenkantoor waar deze powerdames alle vier partner zijn. Daarnaast verwijst de betekenis naar datgene wat een dader je afneemt als je wordt misbruikt of mishandeld: je eer.

#MeToo of #tystnadtagning

Het is niet toevallig dat het idee voor een serie over sterke vrouwen uit de koker van Sofia Helin komt. Sofia is een groot voorvechter van vrouwenrechten en sinds de opkomst van #MeToo (of de Zweedse #tystadtagning) worden steeds openlijker vraagtekens gezet bij de manier waarop we in moderne westerse samenlevingen omgaan met vrouwen. Vandaar dat de strijd tegen ongelijkheid, mishandeling en seksueel misbruik zo’n belangrijke rol kreeg in deze misdaadserie.

Bekijk de serie Honour/Heder zelf

De serie Heder heeft acht afleveringen en is vanaf 6 mei te zien bij Canvas. Kijk hier of deze serie te zien is op Netflix of andere streaming-platforms. En het schijnt dat er ook een tweede seizoen aan komt… Afwachten maar 🙂 Hier is alvast een trailer van seizoen 1: