Zweedse serie Heder (Honour): Millennium + Sex and the city

Sofia Helin noemt de nieuwe Zweedse serie Heder (Honour in het Engels) een kruising van Mannen die vrouwen haten en Sex and the city. Alleen al die interessante combinatie (en de naam Sofia Helin) is genoeg om deze serie te willen bekijken. Hij was eerder al te zien bij Canvas en de NPO, maar is nu ook te streamen op lumiereseries.com.

Het verhaal van de serie Honour/Heder

De serie Heder draait om vier vrouwelijke advocaten die dagelijks de strijd aangaan met geweld tegen vrouwen. Daarnaast zijn ze goede vriendinnen én delen ze een geheim. De hoofdrollen worden vertolkt door Alexandra Rapaport (The Sandhamn Murders), Anja Lundqvist (Alex), Julia Dufvenius (Modus) and Eva Röse (Maria Wern). De eerste drie zijn ook de producenten van de serie, samen met Sofia Helin (The Bridge).

Terwijl de advocaten een misbruikt meisje verdedigen en een prostitutienetwerk op het spoor zijn, worden ze stuk voor stuk lastiggevallen. Het lijkt erop dat iemand weet van hun grote geheim en ze daarmee alsnog het leven zuur wil maken.

Over de naam Heder/Honour

Heder is de naam van het advocatenkantoor waar deze powerdames alle vier partner zijn. Daarnaast verwijst de betekenis naar datgene wat een dader je afneemt als je wordt misbruikt of mishandeld: je eer.

serie Heder
Afbeelding: Lumière

#MeToo of #tystnadtagning

Het is niet toevallig dat het idee voor een serie over sterke vrouwen uit de koker van Sofia Helin komt. Sofia is een groot voorvechter van vrouwenrechten en sinds de opkomst van #MeToo (of de Zweedse #tystadtagning) worden steeds openlijker vraagtekens gezet bij de manier waarop we in moderne westerse samenlevingen omgaan met vrouwen. Vandaar dat de strijd tegen ongelijkheid, mishandeling en seksueel misbruik zo’n belangrijke rol kreeg in deze misdaadserie.

serie Heder
Afbeelding: Lumière

Heder seizoen 2

Ik had zelf nogal moeite om mijn aandacht bij seizoen 1 van Heder te houden en ik geloof zelfs dat ik hem niet helemaal heb uitgekeken. Maar smaken verschillen en blijkbaar was de serie succesvol genoeg voor een tweede seizoen. In dit tweede seizoen lijkt een meedogenloze serieverkrachter zijn slachtoffers te kiezen uit de cliënten van het advocatenkantoor Heder. De dader moet iemand zijn in de omgeving van de vier advocaten Janni, Elin, Nour en Karin, met inzicht in hun werk. Terwijl de vier worstelen om hun ingewikkelde privé-leven bij elkaar te houden, beginnen ze te beseffen dat ze zelf in gevaar zijn. De dreiging escaleert wanneer de verkrachter zijn interesse direct op een van de advocaten richt. Tegelijkertijd krijgen ze signalen dat iemand anders dan Nours dochter Sandra hun duistere geheim uit seizoen één kent.

Bekijk de serie Honour/Heder zelf

Seizoen 1 van de serie Heder heeft acht afleveringen en is nu te streamen op lumiereseries.com.

Het schijnt dat er ook een tweede seizoen aan komt… Afwachten maar 🙂 Hier is alvast een trailer van seizoen 1:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.