Zweedse haring

Haring op z’n Zweeds: zo maak je het

Hoera, het nieuwe Zweedse kookboek is nu echt uit! Het boek Het lekkerste uit Zweden ligt nu in de winkels en het ziet er echt heel mooi uit. Deze week mag ik nog één laatste recept uit dit boek delen: dat van inlagd sill (ingelegde haring). Ingrid Hofstra, de auteur van dit nieuwe Zweedse kookboek, legt precies uit hoe je deze ingemaakte haring zelf kunt maken – en ze weet het nog prachtig op de foto te zetten ook.

Zweden en haring

Ingemaakte haring is een begrip in Zweden. Van oudsher werd de vis gepekeld om hem langer te kunnen bewaren. Maar rond 1900 begonnen de noordelingen hun zoute haringsmaak te geven door de haring in een brouwsel van water, sterke azijn en suiker te leggen en er allerlei kruiden en specerijen aan toe te voegen. Tegenwoordig tref je inlagd sill op ieder smörgåsbord aan. Lekker op een stukje knäckebröd met een beetje boter en kaas! De Zweden noemen dat S-O-S: smör, ost, sill oftewel boter, kaas, haring.

Zweedse haring
Foto: Ingrid Hofstra met dank aan de uitgever

Zo maak je ingelegde haring op z’n Zweeds

Dit recept is genoeg voor 1 pot ingelegde haring. De bereidingstijd is ongeveer tweeënhalf uur.

Ingrediënten

  • 125 ml azijn
  • 75 ml water
  • 80 g suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 7 korrels piment, gekneusd
  • 7 korrels witte peper
  • 5 korrels zwarte peper
  • 1 cm gember, geschild en in plakjes
  • ½ theelepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel dille, gesneden
  • 150 g zure haring
  • ½ rode ui
  • ½ wortel

Bereiding

  • Giet de azijn, het water en de suiker samen met de laurierblaadjes, piment, peperkorrels, gember, het mosterdzaad en de dille in een steelpan en breng aan de kook. Roer zodat de suiker oplost.
  • Haal van het vuur en laat enkele uren afgedekt op het aanrecht afkoelen.
  • Spoel de haring af en leg 30 minuten in vers koud water.
  • Snijd ondertussen de rode ui en wortel in plakjes.
  • Droog de haring met een schone doek of keukenpapier en snijd in stukjes van 2 cm breed.
  • Leg de haring, wortel en rode ui in laagjes in een schone weckpot.
  • Giet zodra het vocht is afgekoeld het over de haring heen en sluit de pot af.
  • Bewaar in de koelkast. Na 24 uur is het klaar om te worden gegeten.

Meer Zweedse recepten

Meer Zweedse recepten vind je dus in het boek Het lekkerste van Zweden. Daarin staan 60 recepten uit de Zweedse keuken, vastgelegd door Ingrid Hofstra. Zij woont inmiddels in Zweden en kent dus niet alleen de gerechten maar ook het land goed. Ze weet beide ook nog eens prachtig te fotograferen – ook dat is in het boek terug te vinden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.