zweedse gehaktballetjes

Zo maak je de lekkerste Zweedse gehaktballetjes

Vorige week vertelde ik jullie al over het nieuwe Zweedse kookboek dat deze maand uitkomt. Ik deelde toen ook een van de recepten uit dit nieuwe kookboek, namelijk dat van Zweedse kaneelbroodjes. Deze week deel ik een andere Zweedse klassieker met je, maar dan één voor de hartige trek: een recept voor Zweedse gehaktballetjes – natuurlijk met die lekkere jus en aardappelpuree erbij. Je kent ze vast wel van bij IKEA of misschien wel uit Zweden. Hou jij ook zo van Zweedse gehaktballetjes? Dan smaken ze zelfgemaakt vast nog lekkerder.

Kookboek Het lekkerste uit Zweden

Het lekkerste uit Zweden is geschreven door Ingrid Hofstra, die in 2023 met haar gezin naar Zweden emigreerde. Er staan recepten voor bij de Zweedse fika in, maar ook ideeën voor een smörgåsbord (de Zweedse boterhamtafel), en voor lekkers dat bij bepaalde Zweedse feestdagen hoort, zoals semlor voor op ‘vette dinsdag’ en saffraanbroodjes voor met St. Lucia. Behalve mooie foto’s van de gerechten bevat het boek ook sfeerfotografie van Zweden en informatie over het land, de keuken, de ingrediënten en de culinaire tradities.

zweedse gehaktballetjes

Recept voor Zweedse gehaktballetjes

Met het recept van Ingrid dat je hieronder vindt, maak je zelf de lekkerste Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree oftewel köttbullar med potatismos. Het is bedoeld voor 4 personen en de bereidingstijd is anderhalf uur.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een paar sneetjes (oud) brood
  • 1 ei
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel sterke zoete mosterd
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • boter (om in te bakken)
  • veenbessenjam
  • ingelegde komkommer (hiervoor staat ook een recept in het kookboek)

Voor de aardappelpuree:

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 120 ml melk
  • 100 ml Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter
  • zout en peper

Voor de jus:

  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 ml room
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 takje rozemarijn
  • snuf peper

Bereiding:

  • Snipper de ui en fruit in de olijfolie. Zet opzij om af te koelen.
  • Begin aan de aardappelpuree: schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar tot je er met een vork gemakkelijk in kan prikken.
  • Maak ondertussen het broodkruim: snijd de korsten van brood dat je nog hebt liggen. Kies het liefst voor wit of wit zuurdesembrood. Doe het brood in de keukenmachine en maal in 20-30 seconden tot zachte kruimels. Weeg 50 gram af en schep in een kom. Voeg het ei en de ui toe en meng.
  • Kneed in een andere kom het gehakt soepel en voeg het ei-broodmengsel toe. Doe de piment en mosterd en het zout en peper erbij. Kneed opnieuw kort.
  • Rol balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op een plank of bord en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Intussen zijn de aardappelen gaar. Giet het water af en stamp de aardappelen fijn. Doe dit niet te lang, want dan wordt de puree plakkerig. Voeg de melk, Parmezaanse kaas en boter toe. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe een klont boter in een hete koekenpan en bak de balletjes in delen gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten per batch.
  • Maak nu de jus: klaar de boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor. Giet al roerende de room erbij. Voeg het bouillonblokje en de sojasaus toe en blijf roeren. Leg het takje rozemarijn in de pan. Laat 5 minuten sudderen en breng op smaak met een snufje zwarte peper. Haal het takje rozemarijn uit de jus.

Serveer de gehaktballetje, de aardappelpuree en de jus met veenbessenjam en ingelegde komkommer. Tot slot nog een extra tip van Ingrid: mocht je in Zweden zijn, bezoek dan een gårdsbutik en vraag naar een potje rårörda lingon: ongekookte veenbessen met suiker. Daarmee smaken de Zweedse gehaktballetjes nog lekkerder!

Meer recepten?

Nog veel meer van dit soort lekkere Zweedse recepten vind je in Het lekkerste uit Zweden (ISBN 978 90 6404 284 9). Dit Zweedse kookboek verschijnt op 16 januari 2023 bij Fontaine Uitgevers en heeft 192 bladzijden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.