Tuva Zwart zout

Tuva Moodyson is terug in Zwart zout van Will Dean

Tuva Moodyson stond me nog helder voor de geest. Ik leerde haar al eerder kennen in het boek De jacht, de eerdere bestseller van Will Dean. Hoewel, kennen… Eigenlijk was Tuva toen ik dat boek dichtsloeg in veel opzichten nog een mysterie voor me. Haar verleden, haar persoonlijkheid… Er viel nog een hoop te ontdekken. Met die gedachte begon ik aan Zwart zout, het tweede deel over de dove reporter met een grote angst voor (onder andere) de natuur.

Het verhaal van Zwart zout

In Zwart zout veroorzaken twee stoffelijke overschotten opschudding in het Zweedse dorpje Gavrik. Bij beide zit Tuva – bij toeval – op de eerste rij. Eerst ziet ze de directeur van de dropjesfabriek de schoorsteen beklimmen om vervolgens zijn dood tegemoet te springen. Niet veel later ontdekt ze een tweede stoffelijk overschot – en deze persoon heeft duidelijk niet de hand aan zichzelf geslagen. Zou er een verband zijn tussen de twee?

Tuva heeft nog maar twee weken om de zaak te onderzoeken. Daarna verhuist ze namelijk naar Malmö, om daar aan een nieuwe baan te beginnen. Ze zit er bovenop en infiltreert in de fabriek en de familie die deze al sinds jaar en dag runt.

Ook de lokale bevolking is helemaal in de ban van de moord. Omdat op de ogen van de vermoorde man twee Grimberg-dropjes liggen, doet al snel de hashtag #dropmoord de ronde. Mensen beginnen zelfs munitie te hamsteren. In de tussentijd raakt Gavrik door een sneeuwstorm afgesloten van de buitenwereld. Dat maakt de angst die onder de dorpelingen heerst er alleen maar erger op. De grote vraag is: Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in het dorp?

Tuva Zwart zout
Foto met dank aan AW Bruna

Expert in het beschrijven van dreiging

Of het nu in haar verleden of haar karakter zit, of gewoon realistisch is, Tuva ervaart veel dingen als dreigend. En auteur Will Dean is een ware expert in het omschrijven en overbrengen van die dreiging. Schaduwen die zich uitstrekken als klauwen, bossen die zo duister zijn dat het voelt alsof ze je opslokken, koplampen in je achteruitkijkspiegel die niet veel goeds voorspellen… Je zou als lezer af en toe gewoon opgelucht ademhalen omdat je het boek op elk gewenst moment dicht kunt slaan en Gavrik achter je kunt laten – net zoals Tuva op het punt staat om te doen. Ook de creepy personages uit het eerste deel van deze reeks (die nog steeds in Gavrik wonen) worden in herinnering geroepen, wat het plaatsje er nog onaantrekkelijker op maakt om ook maar een dag langer te blijven – hoe lekker het Thaise eten van Tammy ook is. Maar ook (overmatig) alcoholgebruik is een constante dreiging in Tuva’s leven.

Juist deze dreigende sfeer zorgde ervoor dat ik het boek steeds weer wilde pakken om nog een stukje te lezen. Wie zit er achter de moorden? Zal Tuva deze zaak nog tot op de bodem kunnen uitzoeken voordat ze vertrekt? En hoe gaat het dan verder met haar, op een nieuwe plek zonder de eindredacteur die toch een soort mentor voor haar is geweest? Er is maar één manier om daarachter te komen: (verder) lezen!

Over Will Dean

Zwart zout is geschreven door Will Dean, een Brit die naar Zweden is geëmigreerd. Daar woont hij met zijn gezin in een zelfgebouwd huis in the middle of nowhere. De dichtstbijzijnde plaats van enige omvang is uren rijden. Op die verlatenheid baseert hij zijn thrillers en Zwart zout speelt zich dus ook af in Zweden. Net als zijn eerste boek De jacht heeft Zwart zout echt een Scandithriller-gevoel.

Lees Zwart zout zelf

Zwart zout (ISBN 9789400512115) is een uitgave van A.W. Bruna en ligt sinds 14 september 2021 in de winkel. Het boek is vertaald door Catalien en Willem van Paassen.

Ben jij ook zo benieuwd hoe het verhaal van Tuva verder zal gaan?

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Met dank aan de uitgever voor het toesturen voor het boek.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Merel
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.