Welkom bij Hotel Flanagans: voor liefhebbers van The Restaurant

Tijdens het lezen van het boek Welkom bij Hotel Flanagans (Välkommen till Flanagans) van Åsa Hellberg moest ik regelmatig aan de succesvolle Zweedse serie The Restaurant denken. Een bekend hotel dat overgaat van generatie op generatie, een kijkje in het leven van het management en het personeel… Als je net als ik met plezier naar The Restaurant hebt gekeken, vind je het boek van Åsa Hellberg misschien ook wel een aanrader. En het is weer eens iets anders dan een Scandinavische thriller!

Het verhaal van Welkom bij Hotel Flanagans

Welkom bij Hotel Flanagans is een roman waarin enkele sterke vrouwen de hoofdrollen spelen. De belangrijkste daarvan is Linda Lansing, die vanuit het Zweedse Fjällbacka afreist naar Londen om daar uiteindelijk de scepter te gaan zwaaien over het hotel van haar vader. Daarbij wordt ze tegengewerkt door haar twee neven en vindt ze steun bij haar vriendin Mary.

Welkom bij Hotel Flanagans speelt zich af op twee cruciale momenten in het leven van Linda Lansing: in 1949 en rond de jaarwisseling van 1959/1960. In die tien jaar heeft ze zich moeten aanpassen van een meisje uit Fjällbacka tot een vrouw van de wereld. Hoe zal het voor haar zijn als ze terugkeert in Fjällbacka?

Daarnaast krijgen we een kijkje in het leven van Emma en Elinor, twee medewerksters van het hotel met grote ambities. Dat kan Linda Lansing wel waarderen en ze geeft de meiden dan ook graag de kans om hogerop te komen.

Al met al is er in het boek plek voor girlpower, familiedrama, romantiek, de praktische kanten van het runnen van een hotel én kenmerken van de periodes waarin het verhaal zich afspeelt, zoals de positie van vrouwen in de maatschappij, de opkomst van commerciële vluchten ten opzichte van boot- en treinreizen en veranderingen in kleding en kapsels.

welkom bij hotel flanagans

Deel van een trilogie

Välkommen till Flanagans is het eerste deel in een trilogie over dit Londense hotel. Het tweede boek in deze serie (Kvinnorna på Flanagans) is in 2020 al uitgekomen in Zweden en het derde (Nya tider på Flanagans) staat gepland voor 2021. En ik kijk wel uit naar het moment waarop deze boeken ook in Nederland worden uitgebracht.

Want hoewel ik de eerste helft van Welkom bij Hotel Flanagans vrij traag vond, raakte ik in de tweede helft toch steeds meer betrokken bij de personages. Tegen het einde van het boek gingen de ontwikkelingen allemaal opeens heel snel – een beetje alsof er opeens gauw een punt achter dit boek gezet moest worden. Eerst was ik hier teleurgesteld over, maar nu ik weet dat er een vervolg aan zit te komen, is die teleurstelling dus veranderd in ongeduld en nieuwsgierigheid. Het schijnt dat we in het tweede en derde boek de lotgevallen van het hotel kunnen volgen in 1980 en 2000. Met sprongen in de tijd dus – net zoals dat in The Restaurant gebeurde.

Over de auteur

Åsa Hellberg groeide op in Fjällbacka en woont tegenwoordig in Stockholm. Ze is een van de populairste feelgood-auteurs van Zweden. In Zweden gingen al meer dan 800.000 exemplaren van haar boeken over de toonbank en inmiddels zijn haar boeken in 17 Europese landen uitgebracht.

Eerder schreef Åsa Hellberg een serie boeken over Sonja, waaronder:

Boeken van Åsa Hellberg die ook in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn:

  • Vriendinnen voor altijd (Sonjas sista vilja): als Sonja onverwacht overlijdt, ontdekken haar drie beste vriendinnen Susanne, Rebecka en Maggan dat Sonja grote plannen met ze had.
  • Volgende keer bij jou (En liten värld) over de net gescheiden Isabella en haar beste vriendin Carina, die voorstelt samen een B&B in de buurt van Londen te gaan runnen. Daar maken ze kennis met de kersverse weduwe Elsa.

Welkom bij Hotel Flanagans (ISBN 9789401666060) is in Nederland uitgebracht door Xander Uitgevers en vertaald door Neeltje Wiersma. Het boek heeft 352 bladzijden.

Graag wil ik de uitgever bedanken voor het toesturen van dit boek om op ScandinavischLeven.nl te kunnen schrijven wat ik ervan vond.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.