welkom bij hotel flanagans

Hotel Flanagans: voor liefhebbers van The Restaurant

Tijdens het lezen van het boek Welkom bij Hotel Flanagans (Välkommen till Flanagans) van Åsa Hellberg moest ik regelmatig aan de succesvolle Zweedse serie The Restaurant denken. Een bekend hotel dat overgaat van generatie op generatie, een kijkje in het leven van het management en het personeel… Als je net als ik met plezier naar The Restaurant hebt gekeken, vind je de boeken van Åsa Hellberg over Hotel Flanagans misschien ook wel een aanrader. En inmiddels is de trilogie compleet: alle drie de boeken over Hotel Flanagans zijn gepubliceerd. Hieronder lees je er alles over.

Deel 1: Welkom bij Hotel Flanagans

Välkommen till Flanagans (Welkom bij Hotel Flanagans) is het eerste deel in een trilogie over dit Londense hotel. Het is een roman waarin enkele sterke vrouwen de hoofdrollen spelen. De belangrijkste daarvan is Linda Lansing, die vanuit het Zweedse Fjällbacka afreist naar Londen om daar uiteindelijk de scepter te gaan zwaaien over het hotel van haar vader. Daarbij wordt ze tegengewerkt door haar twee neven en vindt ze steun bij haar vriendin Mary.

Welkom bij Hotel Flanagans speelt zich af op twee cruciale momenten in het leven van Linda Lansing: in 1949 en rond de jaarwisseling van 1959/1960. In die tien jaar heeft ze zich moeten aanpassen van een meisje uit Fjällbacka tot een vrouw van de wereld. Hoe zal het voor haar zijn als ze terugkeert in Fjällbacka?

Daarnaast krijgen we een kijkje in het leven van Emma en Elinor, twee medewerksters van het hotel met grote ambities. Dat kan Linda Lansing wel waarderen en ze geeft de meiden dan ook graag de kans om hogerop te komen.

Al met al is er in het boek plek voor girlpower, familiedrama, romantiek, de praktische kanten van het runnen van een hotel én kenmerken van de periodes waarin het verhaal zich afspeelt, zoals de positie van vrouwen in de maatschappij, de opkomst van commerciële vluchten ten opzichte van boot- en treinreizen en veranderingen in kleding en kapsels.

Welkom bij Hotel Flanagans (ISBN 9789401666060) is in Nederland uitgebracht door Xander Uitgevers en vertaald door Neeltje Wiersma. Het boek heeft 352 bladzijden.

welkom bij hotel flanagans

Deel 2: De dochters van Hotel Flangans

Deel twee uit de reeks, De dochters van Hotel Flanagans, speelt zich ook af in Londen, maar Zweden speelt weer een mooie bijrol. Het eerste boek in deze reeks nam ons nog mee naar 1949 en 1959/1960, maar voor deel twee maken we een flinke sprong: we zijn aangekomen in de jaren 80. Linda Lansing, de we volgden in het eerste boek, komt eens in de zoveel tijd nog wel op bezoek in het hotel. Maar het zijn Emma en Elinor die de scepter zwaaien.

Hun dochters, Frankie en Billie, groeien op en worden volwassen in een tijd van glitter, glamour en schoudervullingen. Maar het is ook een tijd waarin vrouwen steeds duidelijker durven te kiezen voor wat ze zelf willen. En een tijd van verleidingen, bijvoorbeeld in de vorm van drugs.

Met al die dingen krijgen Emma, Elinor, Frankie en Billie te maken. De mannen in hun leven natuurlijk ook, maar die zijn duidelijk maar bijfiguren. De vrouwen eisen het middelpunt op. Ik vond het wel verfrissend: een boek waarin liefdesrelaties wel een belangrijke rol spelen, maar waarin vrouwen niet smachtend afwachten maar juist duidelijk de leiding nemen.

De vrouwen hebben dan ook grote knopen door te hakken in hun levens. De huwelijken van Elinor en Sebastian en van Emma en Alexander kennen grote uitdagingen. Het is geen geheim dat Alexander en Emma lijden onder het verlies van hun zoontje, en dat Sebastian niet bepaald trouw is aan Elinor. Wat wel geheim moet blijven, is de bijzondere band die Sebastian met Emma heeft – en met haar dochter Frankie. Als dat bekend wordt, zou de vriendschap tussen Elinor en Emma wel eens ten einde kunnen zijn.

Ook Frankie en Billie kunnen zeker niet met iedereen even goed opschieten – en al helemaal niet met elkaar. Frankie is sinds het overlijden van haar broertje alleen maar boos op haar moeder – tot groot verdriet van Emma. Ze haat het hotel, omdat het altijd al haar moeders aandacht opslokt. Toch hopen Emma en Elinor dat Billie en Frankie het hotel op een dag in hun voetsporen zullen runnen. Maar of dat een realistische verwachting is…

De dochters van Hotel Flanagans (ISBN 9789401615440) van Åsa Hellberg is in het Nederlands vertaald door Neeltje Wiersma en uitgegeven door Xander Uitgevers.

dochters van hotel flanagans

Deel 3: De toekomst van hotel Flanagans

Welkom terug in de meest luxueuze lobby van Londen! In De toekomst van hotel Flanagans, het laatste deel van de trilogie verruilen we de jaren tachtig voor het Londen van 2010. Frankie en Billie hebben inmiddels samen de leiding over het hotel. Frankie floreert in haar nieuwe baan, maar Billie focust zich liever op haar bloeiende acteercarrière.

Het noodlot slaat echter toe en het huwelijk van Frankie loopt op de klippen. Langzaam maar zeker begint ze te beseffen dat ze de wereld niet in haar eentje aankan. Als ze eindelijk heeft besloten om Billie om hulp te vragen, heeft die net de rol van haar leven in New York geaccepteerd. Maar hoe kan ze nee zeggen tegen Frankie?

Over de auteur

Åsa Hellberg groeide op in Fjällbacka en woont tegenwoordig in Stockholm. Ze is een van de populairste feelgood-auteurs van Zweden. In Zweden gingen al meer dan 800.000 exemplaren van haar boeken over de toonbank en inmiddels zijn haar boeken in 17 Europese landen uitgebracht.

Eerder schreef Åsa Hellberg een serie boeken over Sonja, waaronder:

Boeken van Åsa Hellberg die ook in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn:

  • Vriendinnen voor altijd (Sonjas sista vilja): als Sonja onverwacht overlijdt, ontdekken haar drie beste vriendinnen Susanne, Rebecka en Maggan dat Sonja grote plannen met ze had.
  • Volgende keer bij jou (En liten värld) over de net gescheiden Isabella en haar beste vriendin Carina, die voorstelt samen een B&B in de buurt van Londen te gaan runnen. Daar maken ze kennis met de kersverse weduwe Elsa.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.