Warme vesten en truien voor frisse avonden op de camping

Misschien denk je bij warme vesten en truien automatisch aan de winter. Maar ik neem ook altijd minstens één zo’n lekkere trui mee als ik ga kamperen – en zeker als ik ga kamperen in Scandinavië. Soms kan het namelijk best afkoelen ’s avonds op de camping en dan is het lekker om iets te kunnen aantrekken dat je goed warm houdt, zodat je alsnog lekker lang buiten kunt blijven zitten. Ook bij droog, maar winderig en daardoor fris weer draag doe ik liever een trui aan als extra laag dan een jas – dat ademt veel beter. Ik heb wel al een paar favoriete wollen truien in de kast hangen (zoals deze van Fjällräven en deze van Helly Hansen). Maar laatst kwam ik er nog een paar tegen waarvan mijn hart sneller ging kloppen. Wat zijn Scandinavische truien toch mooi!

Waarom wol?

Ik heb het al eens eerder verteld: vroeger was ik helemaal niet zo’n fan van wol. Ik vond het maar kriebelen. Maar de laatste jaren ben ik echt fan geworden. Het is tenslotte een van de meest functionele materialen uit de natuur.

Wol houdt je warm door lucht tussen de vezels in te sluiten. Eigenlijk is wol geen warmte-isolator, maar een warmteregelaar. Het houdt je namelijk warm óf juist koel, afhankelijk van wat nodig is. Zelfs als wol vochtig is, houdt de vezelstructuur je nog op temperatuur. Daarnaast voert wol ook nog eens vocht van het lichaam af. En daarbij neemt dit natuurlijke wondermateriaal meteen onaangename geurtjes mee, zoals die van zweet.

Afhankelijk van de grootte van de vezels kan wollen kleding heel dun zijn en dat maakt het makkelijk om zo’n fijn wollen vestje in je rugzak mee te nemen voor als het onderweg toch kouder wordt, bijvoorbeeld omdat je hoger in de bergen zit of omdat het weer omslaat. Tegelijkertijd is wol een heel slijtvast materiaal, dat bovendien heel comfortabel aanvoelt. Bij het Zweedse outdoormerk Fjällräven, waarvan ik twee wollen truien heb, gebruiken ze verschillende traceerbare, ethisch geproduceerde wolsoorten, zoals restmateriaal en overtollige wol van leveranciers in Italië, maar ook wol van Zweedse schapen. Zo probeert het merk zijn impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Mooie truien voor op de camping

Deze mooie truien van Fjällräven kwam ik laatst tegen en ze lijken me heerlijk voor frisse avonden op de camping komende zomer:

Snow Cardigan

Ik begin maar meteen met mijn favoriet: deze Snow Cardigan van Fjällräven. Dit is een jacquard gebreid damesvest, dat is gemaakt van zachte, warme lamswol. De tweewegrits aan de voorkant en de hoog opstaande kraag houden je hals en de rest van je lichaam warm. Dit klassieke model is net zo geschikt voor tijdens een kampeertripje als voor dagelijks gebruik. Het patroon is geïnspireerd op Scandinavische folklore. Ik vind het echt schitterend! Verder bevat het vest een klein leren logo op de mouw.

Fjallraven Snow Cardigan
Foto: Fjällräven via Image PR

Övik Cable Knit Roller Neck

Ook mooi is deze heerlijke, warme gebreide kabeltrui van Fjällräven met aan de voorkant een klassiek breipatroon. Deze damestrui is gemaakt van ethisch geproduceerde wol en perfect voor zowel outdoor-avonturen als dagelijks gebruik. Deze trui heeft een iets langere en ruimvallende pasvorm, zodat je hem niet alleen goed kunt dragen boven een broek, maar ook boven een legging.

Övik Knit Roller Neck

Met deze trui ben ik zelf nog steeds erg blij. Hij heeft een col en is jacquard gebreid van zachte, ethisch geproduceerde wol. Het is echt een klassieke Scandinavische trui met een mooi breipatroon en uitstekende thermoregulerende eigenschappen. De trui bevat een ribkraag en raglanmouwen met verstevigde ellebogen, naast de geribde boorden en zoom. Hier lees je mijn review van deze trui.

Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Koster Sweater

De klassieke Koster Sweater van Fjällräven is een gebreide lamswollen herentrui in een warme en zachte kwaliteit. Verstevigingen van G-1000 op slijtagegevoelige plekken zoals de ellebogen en de schouders zorgen ervoor dat je er heel lang plezier aan kunt beleven. De trui heeft een kraag met een korte rits en een borstzak.

Övik Roller Neck Sweater

De Övik Roller Neck Sweater is een comfortabele, warme trui voor heren. Hij is gebreid in een stevige halve veststeek, die goed isoleert, elastisch is en waarin je je ongehinderd kunt bewegen. De trui is gemaakt van zachte, ethisch geproduceerde wol en heeft een hoge, warme col. Verder bevat de trui verstevigde stukken van G-1000 Eco op de ellebogen tegen slijtage.

Met welke wollen trui zie jij jezelf al lekker lang buiten zitten op de camping deze zomer?

Je vindt een uitgebreide collectie Fjällräven-producten bij Bever. Maar je kunt ook even bij bol.com kijken, want daar zijn ook veel Fjällräven-artikelen te vinden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.